Pehtoorin uuden vuoden puhe 2016

Pehtoorin uuden vuoden puhe 2016

Kansalaiset. Hevosettomat ja hevoselliset. Tarkoitukseni oli tehdä teille ennustuksia vuodelle 2016, mutten löytänyt mistään kaupasta hokillisia tinakenkiä. Liukasteluksi olisi mennyt. Tämä on epäkohta, minkä kauppiaiden soisi korjaavan. Tyydyn vain kirjoittelemaan vapaata tajunnanvirtaa, mitä mieleeni tulevi.

Aloitin blogaamisen 12.5 "Hevonen on uusi koira" kirjoituksella. Lupasin silloin kirjoittaa monikäyttösuomenhevosen mahdollisuuksista tulevaisuuden hevostaloudessa. Kirjoitin aiheesta myös yhden näkökulmakirjoituksen Hevosurheilu-lehden sivuille. Olen myös ilokseni huomannut, etten ole ainoa jota asia kiinnostaa.

Kirjoitin myös hevosten parissa kohtaamistani ihmisistä. Viimeisimpänä Hevosnaisten anonyymien uhrien puheenjohtajan tilitys, jonka riipaiseva avoimuus ja rehellisyys kosketti ihmisiä laajalti. Uusia HE ANON- uhrien avautumisia saattaa olla tulossa muun muassa varsakuumeesta, värimaniasta ja slow feedingistä.

Uuden vuoden puheessani keskityn kuitenkin hevostalouteen. Olen pienyrittäjä elämyksellisen hevostalouden saralla ja riippuvainen hevostyöntekijöideni osaamisesta. Kuvaavaa on, että 24-vuotiaaksi kääntyvä Pate-suomenhevoseni on tienannut rahaa Reipissä muutaman vuoden aikana enemmän kuin koko raviurallaan. Se elättää pari muuta joutilaampaa hummaa siinä sivussa. Pate on edelleen korvaamaton kärry- tai rekikaveri erilaisissa tapahtumissa ja virkeä ratsu. Silti rauhallinen ja luotettava. Koko ajan etsin Patelle seuraajaa, mutta ne tuntuvat olevan kiven alla, jos sielläkään. Pate on luonteeltaankin poikkeusyksilö, jolle on sattunut elämänsä varrelle osaavia kouluttajia. Muun muassa edellinen omistaja Maria Rintala. Minä en ole opettanut Patelle mitään.

Väitän suomenhevosrodun olevan huonommassa jamassa kuin uskalletaan ääneen sanoakaan. Suomenhevosen painolastina on kansallisromanttinen valhe, jota ylläpitävät myös hevostalouden (eli raviurheilun) instituutiot. Muitakin esimerkkejä olisi, mutta otetaan tähän blogiin yksi:

Kuuntelin syksyllä Roman Shatzsin Maamme-kirjaa, jossa puhuttiin suomenhevosen uhanalaisuudesta. Keskustelussa oli mukana Ypäjän hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine ja Raviurheilun vaikuttaja Roger Johansson.

Mietin vähän väliä kuunnellessani, että miksi nämä keskustelijat väittävät suomenhevosen olevan jotakin sellaista, mitä se on ollut joskun talvisodan aikaan? Sitten tajusin, että he eivät ehkä tiedä tämän päivän realiteetteja. Heidän palkkaansa ei maksa pankinjohtaja, joka haluaa suomenhevosen vetonaulaksi liikekeskuksen pihaan. Tai pienen ratsastajatytön äiti, joka pelkää tyttärensä putoamista ja haluaa minimoida riskit. Tai hieman arka keski-ikäinen nainen, joka haluaa aloittaa työkaverinsa kanssa rennon maastoiluharrastuksen 20 vuoden tauon jälkeen. Tämän päivän suomenhevosen varmuutta ja rauhallisuutta ylistävät eivät voi olla elämyksellisen hevostalouden yrittäjiä. Näistä yrittäjistä suurin osa valitsee suosiolla issikan tai eestinhevosen. Virolaiset vie meidän hevostenkin työt.

Tosiasiassa suomenhevosten enemmistö on pienellä prosentilla onnistuvia ravureita, jotka ovat kuumia, jyriä, levottomia ja säpsyjä, joilla ei tee mitään esim. ratsu- ja elämystaloudessa raviuran jälkeen. Osa ajetaan radalla myös rikki, ettei uudelleenkoulutus ole tämänkään vuoksi mahdollista. Lisäksi ravurin uudelleenkoulutus ratsuksi vaatii valtavan paljon aikaa ja osaamista. Lopputulos voi olla osaavalle ratsastajalle sopiva harrastehevonen, muttei elämystalouden vaatimukset täyttävä.

"Kaiken viisauden alku on tosiasiain tunnustaminen." Se oli Paasikiven motto ja Helsingin ytimessä olevaan monumenttiinkin tämä on painettu. Mietin sitä viimeksi kun kävin Helsingissä Hevosurheilu-lehden 90-vuotisjuhlassa ja kuljin patsaan ohi.

Kaikesta suomenhevoskritiikistäni huolimatta, tai siitä johtuen teen uuden vuoden lupauksen: Astutan ainakin yhden suomenhevostamman ensi vuonna. Jos varsa syntyy vuonna 2017, siitä tehdään monikäyttösuomenhevonen.

Lähden nyt viemään hevosille vettä. Haluan kiittää Hevosurheilu-lehteä mielenkiintoisesta mahdollisuudesta toimia blogaajana verkkosivuillanne. Kiitos myös lukijoille ja kaikille blogauksia kommentoineille.

Hyvää ja totuudellista uutta vuotta 2016!

Related Stories

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi