Minna Malmström on tehnyt hirudoterapiaa jo kolme vuotta.
Minna Malmström on tehnyt hirudoterapiaa jo kolme vuotta.Kuva: Harri Lind

Iilimadot hoitavat hevosta

Vanhat luontaishoidot tekevät yksi toisensa jälkeen paluuta. Hevosten iilimatohoito on kasvattanut suosiotaan viime aikoina.

Ihmisillä ja eläimillä on käytetty iilimatohoitoa jo antiikin ajoista alkaen. Iilimato eli verijuotikas (hirudo medicinalis) on hävinnyt Suomen luonnosta kokonaan. Se sekoitetaan usein täältä löytyvään hevosjuotikkaaseen.

Porvoolainen Minna Malmström on tehnyt kolme vuotta iilimatohoitoja - hirudoterapiaa.

”Minulle iilimadot tulevat Liettuasta”, Malmström kertoo. ”Ne ovat tähän tarkoitukseen laboratoriokasvatettuja.”

Kun iilimato imee verta, se samalla välittää sylkeä. Iilimadon syljen on tutkittu sisältävän 120 erilaista lääkeainetta, kuten hirudiinia ja hyadroliinihappoa. Näiden sanotaan poistavan tulehduksia ja lisäävän aineenvaihduntaa.

”Haavat, ruvet, arpikudokset, lihasjumit ja nivelrikot”, Malmström luettelee hoitokohteita. ”Esimerkiksi talvisin hevoset polkevat paljon päkiäpallojaan. Ei vaadi kuin yhden hoitokerran ja ne ovat hyvät. Kaviovammoihin tämä onkin erikoisen hyvä, kuten ruununrajasta lähteviin halkeamiin.”

Nyt Malmströmiillä on hoidon kohteena hevonen, jolla on jänteessä verenpurkautuma. Hän ajelee hoitokohteesta karvat.

”Madot ovat yllättävän tarkkoja siitä mihin ne jäävät kiinni”, hän kertoo.

Malmström siirtää yksi kerrallaan kolme juotikasta vauriokohtaan. Välillä hän kaataa lämmintä vettä juotikkaiden päälle.

”Ne pysyvät paremmin hereillä.”

Malmström antaa iilimatojen olla hevosessa maksimissaan 40 minuuttia. Tällä kertaa madot alkavat kopsahdella alas jo ennen puolta tuntia.

”Ne tippuvat pois, kun täyttyvät. Yksi mato imee 30-50 millilitraa verta kerrallaan.”

Matoja käytetään vain kerran.

”Ne saavat eutanasian hoidettuaan hommansa. Jotkut ovat tosin ottaneet niitä lemmikiksikin. Juotikas voi elää kolmekin vuotta yhdellä kerralla imemällään verimäärällä”, Malmström kertoo.

Iilimadolla on kolme suuta ja jokaisessa suussa 90 hammasta. Puremispaikka voi vuotaa verta vielä 12 tuntia, mutta mitään liikuntarajoitteita hevosella ei hoidon jälkeen ole. Minna Malmström on kokeillut hoitoa myös itseensä, olkapäihin ja polviin.

”Siinä tuntuu kipu, mutta se on sellainen hyvä kipu. Vaikka sattuu, et halua ottaa matoja pois. Hoidosta tulee tosi hyvä fiilis.”

https://youtu.be/xHYa4uBavjM

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi