Maailman paras

Uuden eläinsuojelulain valmistelutyössä ohjausryhmään kuuluvat eläinsuojelujärjestöt ovat rummuttaneet maailman parhaasta ja edistyksellisimmästä eläinsuojelulaista. Sellainen eläinsuojeluväen mielestä saataisiin, jos lakia kovennettaisiin enemmän kuin muualla.

Kielen päällä ovat naudat, siat ja kanat, eivät kissat ja koirat. Hevoset kiikkuvat jossakin välimaastossa riippuen siitä, kumpaan ryhmään ne mielletään, tuotanto- vai lemmikkieläimiin.

Pähkinänkuoressa on niin, että maatilojen eläimiin ja ammattimaisesti pidettyihin eläimiin tai oikeammin niiden pitäjiin halutaan kohdistaa runsaasti sääntelyä ja valvontaa. Kaupunkilemmikkeihin, kissoihin ja koiriin sekä niiden omistajiin ei juurikaan. Äkkiseltään luulisi, että tuo kuvio menisi juuri toisin päin.

Ehdotettu ratkaisumalli on säätää ehtoja entistä tiukemmiksi, rangaistuksia kovemmiksi ja etenkin lisätä valvontaa niin, että George Orwell -vainaa kalpenisi.

Maailman paras? Määritelköön kukin itse, onko tällainen edistystä vai takapakkia.

Lain on ehdotettu mahdollistavan jatkuva videovalvonta teurastamoilta. Voiko kaupunkilainen toimistotyöntekijä vastaisuudessa ottaa ensikontaktia tuotantoeläimiin katselemalla livekuvaa tainnutuksesta ja verenlaskusta?

Eläinsuojeluväki ehdotti 24/7-videokuvaa myös ammattimaisesti pidetyiltä tuotantoeläintiloilta. Tämä on tulevasta eläinsuojelulaista sentään toistaiseksi torpattu. Virheet navetan käytävän lakaisussa, hevosen pääseminen karkuun karsinasta tai vaikkapa eläintenhoitajan asu jäävät siis Suomen kansalaisilta pimentoon.

Eläinsuojelupuolella nähdään, että ihmisten motivaatio noudattaa järjestelmää ei ole korkea ilman sanktion uhkaa. Annetaan ikään kuin vaivihkaa ymmärtää, että etenkin maatilalliset odottavat tilaisuutta päästä toteuttamaan ominta itseään kohtelemalla eläimiä huonosti heti kun mahdollista. Unohdetaan, että tuotantoeläinten pitoa on jo pitkään kontrolloitu kaksinkertaisella järjestelmällä. Mitä samanaikaisesti lemmikkeihin tulee, jopa ehdotettu rekisteröintipakko koetaan liiallisena holhouksena ja siitä luovuttiin.

Ei ole helppo kuvitella tilannetta, jossa vaikeasti liikkuvan koiran taluttaja pysäytettäisiin keskellä päivää Helsingin kadulla ja koira vaadittaisiin lopetettavaksi siksi, että se on liian vanha tai vaivainen. Siitä nousisi iltapäivälehdissä ja somessa valtava älämölö.

Miksi kärki on suunnattu tuotantoeläinpuolelle, sitä voi miettiä. Eviran raportti eläinsuojelutarkastuksista viime vuonna kertoo, että lemmikkieläimille tehdyn kaikkiaan 1143 toimenpiteen joukossa kiireellisiä toimenpiteitä oli 505 kappaletta. Tuotantoeläimillä suhdeluvut ovat 1396/95. Näissä tarkastuksissa hevoset löytyvät viimeksi mainitusta ryhmästä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi