Syökää sitä hevosta

Paljastus pilaantuneena maailmalle kaupatusta brasilialaisesta tuontilihasta laittaa nyt erityisesti harmittelemaan kotimaisen hevosenlihan kulutuksen laskua. Tuoreimpien tilastojen valossa suomalaiset ovat jälleen vähentäneet hevosenlihan syömistä, vuosikymmenen aikana tehdystä tuloksekkaasta mielikuva- ja tuotemarkkinoinnista huolimatta.

Hevosenlihan kulutus on jo pitkään ollut vuositasolla noin puolessa kilossa henkilöä kohden, mutta ennakkotietona vuodelta 2015 on kirjattu kulutuksen lasku noin 400 grammaan per henkilö. Kuriositeettina mainittakoon, että 40- ja 50-luvuilla suomalaiset söivät hevosenlihaa noin 1,8 kiloa henkilöä kohden, mutta niihin määriin tuskin koskaan on paluuta.

Vuonna 2016 Suomessa teurastettiin lihoiksi yhteensä 1 070 hevosta. Määrä on lähestulkoon puolet pienempi kuin kolme vuotta sitten, jolloin lihoiksi päätyi 1 861 hevosta. Lihantuotannossa on tapahtunut raju lasku. Viime vuonna kotimaisilta teurastamoilta saatiin 297 000 kiloa hevosenlihaa, kun määrä on ollut viiden viimeisimmän vuoden aikana 400 000–500 000 kilon haitarissa. Luvut käyvät ilmi Suomen Hippoksen vasta ilmestyneestä Hevostalous lukuina -julkaisusta. Julkaisussa mainitaan myös, että viime vuonna arviolta 4 000 hevosen poistumasta vain noin 27 prosenttia käytettiin elintarvikkeeksi.

Edelleen hevosenlihaa tuodaan ulkomailta noin puolitoista miljoonaa kiloa vuodessa. Määrässä on tapahtunut roima kutistuminen sitten toissa vuoden, jolloin hevosenlihaa Suomeen tuotiin noin 2,2 miljoonaa kiloa. Suurimmat tuontimaat ovat edelleen Brasilian lisäksi Kanada, Ranska, Argentiina, Uruguay ja Belgia.

Miksi suomalaista hevosenlihaa kannattaisi suosia? Perusteluissa ei ole mitään uutta. Kotimainen hevosenliha on enemmän lähiruokaa kuin kaukaa rahdatut elintarvikkeet ja ruokaturvallisuus taatumpi, kun lihan alkuperä on tuontilihaa helpompi varmistaa. Vanhojen ja vaivaisten hevosten kiertoon laittaminen vähentyisi, millä olisi aidosti eläinsuojelullista merkitystä.

Tutkimus osoittaa, että hevosenliha sisältää enemmän ihmisen terveydelle suotuisaa palmitoleiinihappoa ja α-linoleenihappoa kuin esimerkiksi naudan- ja sianliha. Liäksi hevosenlihan on havaittu olevan mainio fosforin, raudan, sinkin, kuparin ja B12-vitamiinin lähde.

Maukkaaksi ja vähärasvaiseksi hevosesta saatava liha jo tiedetäänkin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi