Välitystehtävä Suomessa

Vuonna 1973 hevosalan järjestöjen yhdistämisellä syntynyt Suomen Hippos saa tänään valtuuskunnalleen järjestyksessään kahdennentoista puheenjohtajan. Tehtävä on yksi ravialan keskeisimpiä, arvostetuimpia ja kovin usein myös arvostelluimpia.

Suomen Hippoksen syntysanat lausuttiin järjestön ulkopuolelta, käytännössä valtiovallan toimesta. Alan eri toimijat pakotettiin yhteen. Nuo jännitteet ovat osin yhä olemassa. Ani harvassa Suomen Hippoksen kokoisessa järjestössä on niin suuria sisäisiä näkemyseroja siitä, kuinka oikeutettu järjestön rakenne esimerkiksi äänivallan osalta päätöksenteossa on.

Kaikki edellä todettu on asettanut nyt valittavan valtuuskunnan puheenjohtajan edeltäjille tavallista järjestöjohtamista suurempia vaatimuksia. Tänään valittava valtuuskunnan puheenjohtaja saa tuon perinnön lisäksi kannettavakseen myös alan taloudellisen kriisin ja rahapeliyhtiöiden yhdistämiseen liittyvän päätöksenteon paineet. Ei käy kateeksi. Edessä on rauhanvälitystehtävä Suomessa.

Raviala elää tilanteessa, jossa jokainen taho tuntuu kokevan, ettei oma ääni kanna yhtä kauas kuin omat toiveet. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että raviurheilun sisäiset eri ryhmittymät vertaavat omaa tilannettaan pitkälti toisiin raviurheilun sisäisiin ryhmiin. Oma tilanne nähdään poikkeuksetta paljon vaikeampana ja vaativampana kuin muiden tilanne. Tästä syntyy kitkaa ja kateutta. Ääni ei kanna, sillä se ei ole ravialan yhteinen. Riitasoinnusta ei synny melodiaa, jota muu yhteiskunta haluaisi pysähtyä kuuntelemaan. On myös paljon toimijoita, jotka kokevat olevansa osattomia alan päätöksentekoon. Naisten osuus valtuuskunnassa on häpeällisen alhainen ja luo koko ravialasta viiston kuvan.

Valtuuskunnan puheenjohtajan oma persoona nousee tässä tilanteessa työtehtävän kannalta äärimmäisen tärkeäksi. Puheenjohtajan johtamistyyli voi purkaa eri tahojen välisiä jännitteitä ja liennyttää mielialoja. Samalla puheenjohtajan tehtävänä on pitää kaikille tahoille yleisen kokouksen, valtuuskunnan, hallituksen sekä Hippoksen toimivan johdon roolit ja vastuut selkeinä ja kirkkaina.

Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtajan työ tulee rahapeliyhtiöiden rakennemuutoksen ja ravialan taloudellisen ahdingon takia suuntautumaan pitkälti muuhun yhteiskunnalliseen päätöksentekoon vaikuttamiseen. Valtuuskunnan puheenjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan välinen yhteistyö on aina ollut äärimmäisen tärkeää. Mikäli äärimmäinen-sanan takaa löytyy vielä jokin ylimääräinen määritelmä, seuraavat vuodet täyttävät sen.

Jussi Lähde
päätoimittaja
jussi.lahde@hevosurheilu.fi

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi