Vihjaajan nimi: Lauri Jääskeläinen

Kotirata: Vermo alkuvuosina, nykyään Rovaniemi.

Miten tulin ravien pariin: Noin 7-vuotiaana serkun ja isän innostamana, 10-vuotiaasta alkaen jokainen Vermon keskiviikko oli viikon kohokohta.

Kosketus hevosiin: Kaksi pientä osuutta kimppahevosista, joista kumpikaan ei koskaan päässyt loukkaantumisten vuoksi radoille. Vermossa aloin käymään yläasteella myös ravien ulkopuolella pihakavereiden työskennellessä talleilla. Olen kahdesti ollut hevosen kyydissä ja toisen kerran jälkeen totesin, että on parempi pysyä aidan toisella puolella ainakin toistaiseksi.

Vihjehistoria: Vihjepalvelu Totomaatin vastuuvihjaajana noin 10 vuotta, Veikkaaja-lehdessä kaksi vuotta ja nyt Hevosurheilussa kolmas vuosi on täyttymässä. Lisäksi olen tehnyt vihjeyhteistyötä useimpien raviratojen kanssa Suomessa mm. lähtölistavihjeiden, kotisivuvihjeiden ja tallireportterin roolissa. Fintoton ja raviradan edustajana olen ollut järjestämässä peli-iltoja etäpelipisteissä.

Mitä pidät vihjaamisessa keskeisimpänä: Lehtivihjeissä on tärkeintä tuoda selkeää informaatiota lukijoille hevosista ja ajatuksia heidän taustajoukoilta. Vihjepalvelutyö on reaaliaikaisempaa, joten siinä on mahdollisuus ottaa kantaa muuttuvakertoimisten pelin kertoimiin ja prosentteihin. Molemmissa tärkeintä on tehdä pohjatyö mahdollisimman laadukkaasti ja selvittää esimerkiksi kansainvälistymisen myötä ne suoritukset, joita suuri yleisö ei ole välttämättä nähnyt.

Suosikkipelimuoto: Voittajapeli on yksinkertainen pelimuoto, jossa panokset saa keskitettyä tehokkaasti ideahevoselle. Siinä on myös hyvä palautusprosentti ja kertoimet elävät usein turhankin voimakkaasti, mikä luo vääristymiä pelijakaumaan.

Paras keino pelata totoa voitollisesti: Kannattaa käydä mahdollisimman paljon raveissa, seurata lämmityksiä ja lähtöjä, sekä tehdä niistä muistiinpanoja. Itsensä kehittäminen on avainasemassa, jos mielii pelata voitollista peliä. Omaa luonnetta on tarkasteltava kriittisesti, sillä pitkässä juoksussa vika on aina itsessä, jos ei pärjää totopeleissä. Pelaa ennakkoon parhaat ideat, mutta kannattaa iskeä myös spontaanisti, mikäli kertoimet antavat siihen aihetta. Suurimmat vääristymät ovat tarjolla esimerkiksi kesäraveissa, joihin kannattaa suunnata jo pelkästään tunnelmankin vuoksi.

Esikuvasi vihjaajana: Väärällä termillä kutsutut robottipelaajat ovat uransa aikana toimineet myös vihjaajina. En osaa arvioida heidän menestystään vihjaajina, mutta arvostan ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa menestyksen eteen. He eivät missään vaiheessa uraansa ole syyttäneet ohjastajia tai valmentajia ohipeleistään, vaan marssineet peilin eteen ja kysyneet itseltään, mitä minä tein väärin. Se on piirre, joka ikuisilta häviäjiltä ei löydy.

Ikimuistoisin ravikokemuksesi: Kun astuin ensimmäisen kerran Elitloppet-lauantaina portista sisään, tiesin, että tässä tapahtumassa ei voi olla viihtymättä. Loviisan, Riihimäen ja Kokemäen kesäravitapahtumat ovat myös jääneet mieleen pelkästään positiivisina kokemuksina, puhumattakaan Kausalan eksoottisesta ympäristöstä. Hyviä kokemuksia on paljon. Rovaniemi on kuninkuusraviareenaksi niin sopiva, että siellä näki vuonna 2004 vain hymyileviä ihmisiä.

Vihjaajaesittelyissä Hevosurheilun vihjaajat kertovat itsestään ja suhteestaan raviurheiluun sekä pelaamiseen.