Mies ja hevonen tänään testissä. Tänään mitataan kuinka hyvin ovat onnistuneet sadat ja taas sadat Carola Koppelmannin, Petra Siebertin ja Emma Kanervan silmien alla vietetyt koulutreenitunnit.
Mies ja hevonen tänään testissä. Tänään mitataan kuinka hyvin ovat onnistuneet sadat ja taas sadat Carola Koppelmannin, Petra Siebertin ja Emma Kanervan silmien alla vietetyt koulutreenitunnit.Kuva: Leena Alérini

Tänään elastisesti ja kuuliaisesti vähän ennen iltakymmentä

Elmo Jankarin olympiakisan ensimmäinen osa, kouluradan neljä-ja-puoliminuuttinen alkaa tänään viimeisenä illalla, arvion mukaan Suomen aikaa klo 21.54.

Kouluratsastuksen ensimmäisessä ryhmässä on 33 lähtijää ja Jankari on viimeinen.

Mitä tänään sitten täytyy osata? Tänään Duchess Desiréen täytyy osata olla kuuliainen, pehmeä, notkea ja tottelevainen. Se ei ole välttämättä kovin helppoa näin heti ensimmäiseksi, sillä hevosessa on paljon täyttä verta ja se on äärimmäisen kovassa fyysisessä kunnossa.

Ensimmäinen liike on sisääntulo areenalle kootussa laukassa, hallittu ja pehmeä pysähdys ja tervehdys, jonka jälkeen lähdetään liikkeelle kootussa ravissa.

Tämä kokonaisuus nro 1 on maksimissaan kymmenen pisteen arvoinen, jos laukan laatu on hyvä eli laukka pyörii puhtaan kolmitahtisena ja hevonen etenee siinä oikeanlaisessa muodossa, suorana, tahdissa ja tempossa. Pysähdyksessä hevosen tulee olla mahdollisimman tasajaloin ja rauhallisesti liikkumatta ja lähteä siitä mahdollisimman selkeästi tahdikkaasti ja suoraan raviin.

Jankarille vaikein osuus alkaa numerosta 14, jossa on ensin vastalaukka ja sen jälkeen kaikkiaan neljä laukanvaihtoa, joista viimeisen aivan luokan lopussa.  Duchess Desirée on malliltaan pitkäselkäinen ja sitä on sen takia vaikea koota.  Käytännössä ratsastajan on valittava "suo siellä vetelä täällä" -tyyppisesti haluaako kuitenkin yrittää koota maksimaalisesti, jolloin laukanvaihdot saadaan varmemmin teknisesti puhtaina, mutta silloin on vaarana tamman yleisen tyytyväisyyden lasku ja sen jännittyneisyyden nousu, mikä saattaa säteillä kaikkeen.

Puhtaassa laukanvaihdossa takajalat vaihtavat aavistuksen verran ennen etujalkoja, vaikka vaihto tapahtuukin askeleessa. Vaihdon tulee myös olla suora, liikkeenä mahdollisimman iso ja näyttävä ja samanaikaisesti hätäilemätön, hevonen ei saa osoittaa siinä tyytymättömyyttään.

Arvosteltavia kohtia varsinaisessa ohjelmassa on kaikkiaan 23 ja niihin lisätään vielä niin sanotut alapisteet, neljä kohtaa, joissa arvostellaan hevosen askellajit, eteenpäinpyrkimus, ratsastettavuus ja ratsastajan istunta ja avut.

Mikäli Jankari aikoo saada hyvät lähtöpisteet, mikään osio ei saisi laskea alle 7:n ja mukaan pitäisi saada ainakin muutama 8, jotta päästään toivottuun, vähintään 75 %:n tulokseen. Teoriassa on mahdollista saada koulukokeesta 100 %,  mutta vielä tähän ei ole koskaan päästy.

Prosentit käännetään luokan jälkeen sakkopisteiksi laskukaavan mukaan, jossa paras koulutulos on 0 sakkopistettä ja lähtee maanantaina maastoon puhtain paperein.

Ensimmäiset maastoradankävelykommentit ovat antaneet kuitenkin ymmärtää, että vaikka koulukoe tärkeä onkin, ja antaa aina suuntaa jatkosta, se on kuitenkin vain ensimmäinen osio. Kuten kenttäkonkari Pippa Funnel totesi tuoreeltaan: "Riossa kenttäkisa ei todellakaan ole mikään koulukisa."

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi