Joensuun Kuninkuusravit toivat kaivatun sykkeen koko Ravi-Suomeen. Samanaikaisesti kun yleisöalueella eri puolilta Suomea Pohjois-Karjalan sydämeen saapuneet fanijoukot huusivat omille suosikeilleen siivet, saivat tallialueella elämän mittaiset unelmat täyttymyksensä.
Kuninkuusravit on kasvattajalle, omistajalle ja valmentajalle tavoittelemisen arvoinen saavutus ja kaiken arvostuksensa väärti. Parasta tässä timantissa on se, että sen saavuttaminen on kaikille mahdollista. Oikeasti, kenelle tahansa, mutta ei ilmaiseksi. Resepti syntyy hyvästä onnesta, tavoitteellisuudesta, lukemattomista työtunneista, hiestä, periksi antamattomasta sisusta, hevosen hyvinvointiin sijoitetuista euroista ja uskosta omaan tekemiseen.
Resepti ei ole vakio ja menestyksen salaisuutena on viimeinen silaus kokin omaa oivallusta. Tänä vuonna pääkilpailuissa nähtiin kuusi Turon jälkeläistä, kolme Vieskerin ja kaksi Hovi-Arin sekä Kihi T:n jälkeläistä. Yhden jälkeläisensä kruunajaisiin saivat Murron Titaani, Sikko, Apassi, Vistari, Suikku, Fannin Muisto, Muiston Kihhaus, Joihuri, Liising, Cameron ja itsekin kilpaillut I.P. Lento. Opetuslähtöön osallistuneita oli sekä kuningatar- että kuningaskokelaista 75 %. Tammoista viimeistään 4-vuotiaana kilpauransa aloittaneita oli 75 % ja oriista 83 %.
Kuvittelin ymmärtäneeni kuninkuusravien merkityksen ennen tämän vuoden kruunajaisia, tosiasiassa olin ymmärtänyt jäävuoresta huipun. Mukanaolo kilpailijana nosti tapahtuman merkityksien ja ennen kaikkea ravihevosen ja suomalaisen suhteen sanoin kuvaamattomalle tasolle. Hevosten kunnioitus sekä omistajien ja kilpailijoiden kiitollisuus hevosiaan kohtaan ilmeni useilla tavoilla, kuten hevosille osoitetuissa hellissä sanoissa ennen ja jälkeen lähtöjen ja viipyvissä hevosiin kohdistuneissa katseissa tallialueella. Hevosen korvaan on kuiskattu suurimmat salaisuudet ja harjaa vasten itketty raastavin suru sata vuotta sitten metsäsavotoilla, peltotöiden jälkeen kotitallissa ja nyt 2010-luvulla kilpahevoset kantavat tuon meille suomalaisille niin tärkeän roolin. Raviurheilu ottaa lusikalla, mutta antaa sillä suurimmalla kauhalla.
Oman hevosen mukaan saaminen kilpailuun on suurin palkinto hevosten taustajoukkojen vuosien työlle. Kuningatar ja kuningas jäävät historian aikakirjoihin, mutta jo pelkkä sijoittuminen ja omien tavoitteiden ylittäminen tuottaa tunnemyrskyn, joka ei unohdu koskaan. Tallialueen kyynelissä purkautuivat vuosien työ, syksyn sateiset illat, talven kirpeät pakkaset ja kymmenettuhannet hevosten kärryillä istutut kilometrit. Kuningatar- ja kuningaskandidaattien tuottama liikutus ei jää pelkästään hevosten lähipiiriin, vaan jännitys ja onnistumisen ilo heijastuu tuttavien, sukulaisten, naapurien ja kyläläisten kautta hevosten kotimaakuntiin. Raviurheilu avautuu kuninkuusravien myötä lajia tuntemattomille, osallistujien vaikutuspiirissä oleville, täysin uudella tavalla. Näiden tunteiden ja merkityksien välittymisessä riittää meillä hyödynnettävää raviurheilun markkinoinnissa laajemminkin. Markkinointia, jota jokainen lajin harrastaja tai elinkeinon harjoittaja voi tehdä.
Omistamisen ilo ja rakkaus raviurheiluun houkuttelee lajia vielä tuntemattomia tutustumaan lajiin. Omien suosikkien kannustaminen voi parhaimmillaan synnyttää fanisuhteen, symbioosin, josta nauttivat sekä kannustajat että hevosten taustajoukot. Ylä- ja alamäissä mukana elävät tukijat antavat voimaa ja luovat uskoa niinä uran vaikeina hetkinä, jolloin usko hevosen lähimmillä on vähimmillään. Keskusjärjestömme ja ratojen tehtävänä on rakentaa keinoja raviurheiluun liittyvän fanituskulttuurin tukemiseksi ja vahvistamiseksi edelleen. Mahdollisuuksia on mukava nähdä, tässä yksi sellainen.
Valtakunnassa, jossa hallitsevat yksiselitteisesti parhaat kuninkaalliset, Jokivarren Kunkku ja Saaga S, valjastetaan jälleen syksyn tullen varsoja kärryjen eteen, kukin valmentaja omat tavoitteet ja unelmat mielessään. Ahkera työ ja sisukas kärsivällisyys palkitsevat jokaisen asiaansa uskovan ennemmin tai myöhemmin. Antaa syksyn pimeiden tulla ja talven pakkasien paukkua, unelmat on tehty elettäviksi.