TV-työt tuovat kaivattua vaihtelua valmentajan arkeen. Kuva: Veikkaus
Lähikuvat

TV-työt henkireikä Tommi Ala-Nikkolalle – kritisoinnissa hän myöntää olevansa pehmoinen

Tommi Ala-Nikkola nauttii TV-töistä.

Joni Eriksson

Tommi Ala-Nikkola on tullut tutuksi suuremmalle yleisölle toimittuaan asiantuntijan roolissa TotoTV:n lähetyksissä. Selväsanaista miestä on miellyttävä kuunnella, ja hän viihtyy itsekin studiossa.

”Raviurheilussa on välillä synkissäkin vesissä, kun on pieni talli, eikä aina tule menestystä. Se on ollut työnä mukavaa, mutta myös tietynlainen henkireikä”, Ala-Nikkola sanoo ja kiittelee työkavereitaan. ”On myös mukava kehittää itseään silläkin saralla. Se on kuitenkin niin erilaista kuin treenarin homma.”

Tallilta TV-töihin hänet hoksasi Antti Pylkkänen, joka kysyi Ala-Nikkolan kiinnostusta kokeilla asiantuntijan tehtävää.

Julkista työtä Ala-Nikkola vertaa ohjastajan työhön: palautetta tulee, niin positiivista kuin negatiivista. Hän sanoo ottavansa kummankinlaisen palautteen mielellään vastaan, etenkin jos se on annettu omalla nimellä, eikä netin syövereissä nimimerkin takaa.

Ala-Nikkolan esiintymisessä kiinnittää huomion siihen, ettei hän kauhean hanakasti anna kritiikkiä kilpailijoille. Haastattelun aikana syntyy kuva, että hänen on huomattavasti helpompi kritisoida itseään kuin muita. Ala-Nikkola myöntää totuuden siemenen; kollegoiden arvostelu ei ole helpoimmasta päästä.

”Olen ehkä vähän liian pehmoinen siinä. Olen ajatellut asian niin, että ammattiohjastajia voi herkemmin kritisoida kuin harrastajia. Hevosen kritisoimisessa täytyy olla hyvin varovainen, koska ei pysty tietämään, miksi ne olivat huonoja. Ne henkilöt, joita olen kritisoinut ovat ainakin ottaneet asian ihan hyvin. Ja aina pyrin siihen, etten ketään loukkaa henkilönä, vaan pyrin esittämään kritiikin perustellusti. Ja ammattiohjastajat ovat niin hyvällä itseluottamuksella varustettuja, ettei heitä hetkauta, mitä studiossa puhutaan.”

Vaikka kasvot ovat tulleet tutuiksi, ei se ole näkynyt asiakasmäärässä.

”Radalla pitää pärjätä, jos meinaa saada hevosia treeniin. Mutta sen olen huomannut, että ihmiset lähestyvät helpommin.”