Hevosyrittäjäpäivillä keskusteltiin lanta-asioiden lainsäädännöstä ja hevosyrittäjien lantahuollon ratkaisuista.
Lanta-asiat pääsivät esille myös Hevosyrittäjäpäivillä, kun MTK:n järjestöagrologi Maarit Hollmén puhui lantahuoltoon liittyvistä säädöksistä ja uudesta nitraattiasetuksesta.
"Lainsäädäntö lähtee edelleen ensisijaisesti siitä, että lanta käytetään lannoitteena. Kaikki muutkin järkevät mahdolliset tavat tulisi löytää ja hyödyntää, ja yrittäjän kannalta toki ne mahdollisimman kustannustehokkaat sellaiset", Hollmén sanoi.
Kokemäen raviradan kupeessa ravivalmentajana toimiva Meri Elomaa kertoi Hevosyrittäjäpäivien yleisölle omasta ratkaisustaan.
"Ajattelin, että tämä lantahomma on ihan hölmöläisen hommaa, että ensin ostat heinät, kuivikkeen, teet työn, kärräät lannan lantalaan ja sitten vielä maksat siitä, että se tullaan hakemaan sieltä pois", Elomaa sanoi.
Ensin Elomaa teki sopimuksen oman pitkäaikaisen heinäntoimittajansa kanssa, että toimittajan tuodessa heinät tämä vei samalla lannat mukanaan. Tämä jatkui jonkin aikaa, mutta kaatui sitten logistisiin ongelmiin.
Niin Elomaa ryhtyi miettimään uusia vaihtoehtoja, ja jälleen läheltä löytyi viljelijä, jolla oli tarvetta hevosenlannalle.
"Kaiken lisäksi hän vielä siivoaa ulkotarhat pyörökuormaajallaan", Elomaa naurahti.
Hollménin mukaan oma aktiivisuus lantahuollon ratkaisujen etsimisessä on kannattavaa.
"Ehdottomasti kannustan omaan aktiivisuuteen tällaisten yhteistyökumppaneiden etsimisessä", Hollmén sanoi.
Viimeiset muutokset nitraattiasetukseen ovat astuneet voimaan 16. lokakuuta 2015. Tietoa nitraattiasetuksesta ja lainsäädännöstä MTK:n verkkosivuilla.