Löytyykö Suomen maasta vain kolme raviurheilusta kiinnostunutta, asiantuntevaa, kehitysmyönteistä ja tavoitteellista henkilöä? Herää kysymys: miksi näin?
Voi toki olla myös niin, että keskusteluja on käyty ja on useita, kenties kymmeniä kiinnostuneita, asiantuntevia, kehitysmyönteisiä ja tavoitteellisia henkilöitä, mutta ennakkoaavistus siitä, että hallituspaikkaa lienee turha havitella, estää heitä osallistumasta vaaliin. Saattaa myös olla, että koska julkinen keskustelu vaaleista on vähäistä, he eivät tiedä, miten ehdolle voisi asettua.
Voi myös olla, että kiinnostuneet, asiantuntevat, kehitysmyönteiset ja tavoitteelliset henkilöt arvostavat mahdollista vapaa-aikaa enemmän kuin tehtävää, jossa joutuu suuren yleisön arvostelun kohteeksi. Tai sitten he täyttävät vapaa-aikansa hakeutumalla muihin luottamustehtäviin halutessaan vaikuttaa asioihin.
Hippoksen hallitus on raviurheilun johtotähti. Hippoksen hallituspaikka on merkityksellinen näköalapaikka. Luottamustoimi hallituksessa on vaativa tehtävä, jossa osallistuminen ja vastuunottaminen luotsaavat raviurheilun tulevia vuosia. Tulevien vuosien päätökset ovat erittäin merkityksellisiä sekä raviammattilaisille että harrastajille. Ala on nyt tulevaisuutensa risteyskohdassa. Päätös lisenssijärjestelmään siirtymisestä on juuri sitä, mitä raviurheiluväki on halunnut. Nyt on aika tehdä niitä toimenpiteitä, joilla ala säilyy elinvoimaisena aikana, jolloin valtio vähentää rahoitustaan merkittävästi. Tämä vuosi on ollut Hippokselle työntäyteinen, eikä tulevina vuosina ole tulossa ainakaan helpompaa.
Hippoksen säännöt mahdollistavat viisaasti terveen vaihtuvuuden hallituksessa. Koko hallitusta ei valita kerralla, kuten esimerkiksi kuntaorganisaatiossa. Säännöt antavat mahdollisuuden turvalliseen kapulanvaihtoon ja pitkäjänteiseen tavoitteiden asettamiseen. Ne antaisivat mahdollisuuden myös aktiiviseen innokkuuteen ja uusiin näkökulmiin, mutta osaako ala käyttää nämä mahdollisuudet?
Hippoksen organisaatiossa hallitus johtaa operatiivista johtoa ja hallituksen puheenjohtaja on toimitusjohtajan esihenkilö. Hallitusjäsenten erilainen osaaminen ja erilaiset ihmiset oikein johdettuina vahvistavat organisaatiota ja antavat ulospäin kuvan monipuolisesta ja laajasta katsantokannasta tarkastella omaa lajia. Hippoksen hallituspaikat ovat myös osa raviurheilun markkinointia. Hallituksen rakenne on osa imagoa. Se on yksi osa sosiaalista lisenssiä yhteiskunnallisessa kontekstissa tarkasteltuna.
Jokainen menestyvä yhteisö tarvitsee uudistumista sekä raikasta ja rakentavaa keskustelua. Vaalien lähestyminen on oikea ajankohta keskustelulle. Uskon, että raviurheiluväki haluaa kuulla ehdokkaiden näkemyksiä ja heidän visionsa raviurheilun kehittämisestä tässä haastavassa tilanteessa.
Vuosia sitten erään aivan toisen yhteisön valintatilanteessa valittiin henkilö, jonka valintaa saattoivat jotkut hieman ihmetellä hiljaa mielessään. Hiljaisuuden rikkoi eräs vanhempi isäntämies ja kysyi: ”Valittiinko tehtävään nyt paras vai valittiinko sopivin…?”
Ihannetilanne on tietysti se, että valittava henkilö on sekä paras että sopivin. Näin voi hyvinkin olla myös näissä vaaleissa.
Paljon onnea ja työn iloa valittaville!
Helena Halinen
Kirjoittaja on hevosaktiivi