Ensi vuonna syntyy arviolta 850 suomenhevosvarsaa ja 700 lämminverivarsaa. Kuva: Anu Leppänen
Puheenvuoro

Pääkirjoitus: Hyvä huono uutinen – Astutusluvut kertovat, että alalla on tehty oikeita ratkaisuja kasvatuksen tukemiseen

Moni pelkäsi paljon suurempaakin pudotusta astutusluvuissa, kuin mitä nähtiin.

Johanna Heinonen

Laskevatkin astutusluvut voivat olla jollain tapaa hyvä uutinen. Se oli ensimmäinen ajatus, joka tuli mieleeni, kun tarkastelin Hippoksen julkaisemia astutustilastoja tältä keväältä. Toki tammojen määrässä oli yhteensä pudotusta lähes kahdeksan prosenttia, mutta selvästi kahta viime vuotta vähemmän. Se tuntuu yllättävältä, sillä tänä vuonna on tullut useampia tulevaisuudenuskoa murentavia uutisia. Jos ihan rehellisiä ollaan, ei allekirjoittanut liene ainoa, joka pelkäsi paljon suurempaa pudotusta astutusten lukumäärässä.

Toki esimerkiksi valtion lopulliset suunnitelmat hevosalan rahoitusleikkauksen suuruudesta tulivat tietoon vasta syksyllä. Tammat olivat silloin jo käytännössä kantavia.

Silti luvut kertovat myös siitä, että alalla on tehty oikeita ratkaisuja kasvatuksen tukemiseen. Varsakunkku-kilpailusarja suomenhevosille on ryhdistänyt kotimaisen rodun starttiintuloa monella mittarilla, ja tulokset alkavat näkyä myös kasvatuksessa. Nuorten sarjat ja Tammasarjat tuovat hyväpalkintoisia kilpailumahdollisuuksia myös kotimaisille lämminverisille, mikä osaltaan varmasti lisää kiinnostusta nuoren hevosen omistamiseen.

Eikä pidä aliarvioida nuorten varsatähtien vaikutusta, mikä näkyy myös orivalinnoissa. Parvelan Retu ja Välähdys astuivat täyden määrän tammoja. Lämminverisissä Propulsion, Maharajah ja Express Duo johtavat aina vaan.

Vanha sanonta muistuttaa, että huonoina aikoina tehdään hyvien aikojen hevoset.

Kun astutusluvut ovat laskeneet, tuontispermaoriiden osuus on hivenen noussut. Tänä vuonna tuontioriiden osuus astutuksista oli reilu 31 prosenttia. Tuontioreja oli tänä vuonna käytössä jopa yksi enemmän kuin kotimaassa astuvia.

Tilanne voi tulevina vuosina muuttua. Varsahuutokauppa antoi siitä jo osviittaa, mutta muissakin yhteyksissä on tullut useamman kasvattajan suulla selväksi, että varsakauppa on tällä hetkellä hyvin hiljaista. Moni miettii, millä hinnalla ensi keväänä syntyvän varsan saa myytyä – kymppitonnin varsamaksun oriin varsaa ei mielisi myydä paljon alle kustannusten.

Ensi keväänä moni kasvattaja miettii siis jälleen, kannattaako tammaa astuttaa, ja minkähintaisella oriilla. Mielenkiintoista nähdä, vastaavatko oriinpitäjät muuttuneeseen markkinatilanteeseen esimerkiksi muuttamalla hinnoittelua. Lähiaikoina tulevat pelimarkkina- ja rahoitusleikkauspäätökset näyttelevät silti suurinta roolia kasvattajien uskon säilyttämisessä.

Vanha sanonta muistuttaa, että huonoina aikoina tehdään hyvien aikojen hevoset. Ensi vuonna syntyy arviolta 850 suomenhevosvarsaa ja 700 lämminverivarsaa. Koko alan yhteinen toive varmasti on, että ne ovat juuri niitä tulevien hyvien aikojen hevosia.