Mahdollisuus ajaa hevosilla kilpaa ilman kenkiä ympärivuotisesti on yksi ravikaamoksen kuumia puheenaiheita.
Radanhoito muuttuu ilmastonmuutoksen myötä yhä haastavammaksi, samalla perinteisten talvikuukausien ratojen kunnossapito tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän työtä ja yhä paremmat työvälineet. Vermon sijoitus radanhoidossa käytettävään tiekarhuun on osoittautunut paitsi oikeaksi myös oikea-aikaiseksi. Kuluvan viikon keskiviikkona ratamestari ryhmänsä kanssa sai hevosenomistajien, hoitajien, valmentajien ja ohjastajien spontaanit kiitokset.
Suomen Hippoksen sääntövaliokunta tekee parhaillaan työtä kengättömyyttä koskevien päätösten kanssa. Ruotsissa asiassa on tehty nopeita päätöksiä, joita on jouduttu muuttamaan niiden oltua voimassa vain yhden päivän. Kun joulukuun alussa ensin hyväksyttiin muovinen pinnoite kavion ja radan välissä, se jo seuraavana päivänä kiellettiin. Samalla jouduttiin soutamaan ja huopaamaan aiheesta annettujen rangaistusten kanssa. Tuloksena oli kaikille osapuolille kitkerä soppa.
Suomen Hippoksen eläinlääkäri on seurannut raviradoilla ilman kenkiä ajettujen hevosten kavioiden kuntoa ennen lähtöä ja lähdön jälkeen tehdyin tarkastuksin. Näin sääntövaliokunta sekä aikanaan Suomen Hippoksen hallitus voivat muodostaa näkemyksensä tiedon varassa.
Pohjoismaissa olosuhteet vaihtelevat talven aikana merkittävästi. Åby ei ole Boden, Oulun ja Vermon olosuhteissa yhteistä on meren läheisyys, sisämaassa säätila on omanlaisensa. Eroja on paitsi olosuhteissa myös radoissa ja radanhoitoon käytettävissä olevissa resursseissa.
Kengättömyyttä koskevassa päätöksenteossa kyse on hevosten hyvinvoinnista. Koko raviurheilun olemassaolon oikeutus rakentuu sille. Päätös kengittä ajamisesta kantaa sisällään suuren vastuun ja vaatii hevosen valmentajalta kokemusta ja näkemystä. Samalla se vaatii luottamusta niin valmentajien ja radanhoidon kuin valmentajien ja hevosten omistajien välillä.
Mikä määritellään hevosenkengäksi? Onko neljällä naulalla kiinnitetty kavion kärkeä suojaava esine kenkä? Millaisia sanktioita mahdollisista sääntörikkomuksista tulisi sääntöihin asettaa? Pitääkö mahdollisen kiellon koskea koko maata vai tulisiko maata käsitellä alueittain? Onko mahdollinen kielto riippuvainen kalenteriin merkityistä päivistä vai olosuhteista?
Ravikilpailuja koskevat säännöt elävät lajin kehittyessä. Kengättömyyteen liittyen päätöksiä ollaan tekemässä oikeaan aikaan, ei myöhässä.