Puheenvuoro

Tasalukujen magia

Jussi Lähde

Ihminen on eläin, joka rakastaa numeroita.

Jokainen otsikontekijä tietää, että ihmissilmä etsiytyy informaatiovyöryissä selkeisiin numeroihin. 10 000 voiton mies, 1000 voiton klubi, 300 voittoa vuodessa.

Urheiluväki rakastaa erilaisia haamurajoja. Raviurheilussa 1.30-, 1.20- ja 1.10-kilometriaikojen rikkoutumista on seurattu aikanaan niin hevosrotujen kuin yksittäisten hevosten tai niiden sukujen osalta.

Tasalukujen rikkoutuminen kiinnostaa myös niitä ihmisiä, jotka eivät aktiivisesti seuraa raviurheilua.

Käsite haamuraja tunnetaan kenties parhaiten brittiläisen Roger Bannisterin vuonna 1954 juoksemasta 1609 metrin eli mailin juoksusta. Bannister ja muut mailerit olivat tavoitelleet neljän minuutin rajan alittamista pitkään. Julkinen tavoite kiinnosti yleisöä, ja Bannister rikkoi rajan Oxfordissa 3000 katsojan edessä ajalla 3.59,4.

Bannisterin saavutus jäi historiankirjoihin siksi, että hän oli taustaltaan kiinnostava. Lääketieteen opiskelijana Bannister oli kyennyt harjoittelemaan muista poikkeavalla tavalla valmistellen elimistöään nimenomaan mahdottomana pidetyn rajan alittamiseen.

Taustansa ja ajattelunsa vuoksi media sai Bannisterilta haastatteluja, jotka poikkesivat merkittävällä tavalla totutuista voittajien lausunnoista. Hänen julkaisemansa rasitusta, hiilidioksidia ja hengitystä käsittelevät artikkelit saivat laajaa julkisuutta. Bannisterista tuli juoksun älykkö, joka aikanaan myös aateloitiin saavutustensa takia. Varsinaisen lääketieteellisen uransa tuleva professori Bannister teki neurologina.

Bannisterin saavutus on yhtä paljon urheiluhistoriaa kuin mediahistoriaa. Sir Roger Bannisterin esimerkki kertoo siitä, että lajiyhteisöllä on tasalukujen täyttyessä mahdollisuus kertoa laajalle yleisölle lajin erityispiirteistä ja menestyksen vaatimasta kovasta työstä. Bannisterin merkitys näkyi Isossa-Britanniassa pitkään, kokonainen sukupolvi nuoria urheilijoita halusi mailereiksi ja myös menestyi.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa Mika Forss on saavuttanut kuluvalla kaudella 297 voittoa. On mahdollista, että 300 voiton raja on rikkoutunut jo lukijan lukiessa tätä tekstiä. Suomen Hippoksen tilastojen mukaan Forssin uran voittojen kokonaismääräksi kirjataan tällä hetkellä 2982 voittoa.

Mika Forssin hämäläisyydellä silattu viileä analyyttisyys ei ole aina kovin räjähtävää. Forss on sitä ihmistyyppiä,  joka ei aina tekisi omista saavutuksistaan numeroa. Onneksi hänen ympärillään on laaja lajiyhteisö, joka on valmis kehumaan Euroopan mestarin saavutuksia.