Totofoto
Jalostus

Laatusiitostammojen virta Ruotsiin kiihtyy uhkaavasti

Jari-Pekka Rättyä

”Ei ole yhtään sellaista ravimaata, joka pystyisi kilpailemaan huipulla ilman omaa vahvaa kasvatusta”, Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää varoittaa.

Kasvatustoiminnan tunnusluvut ovat olleet viime vuosina synkkää luettavaa. Syntyvien varsojen määrä laskee jo seitsemättä vuotta, ja sama trendi näkyy kilpailevien hevosten määrässä.

Jatkossa syntyvien varsojen määrää uhkaa siitostammojen siirtyminen Ruotsin rekisteriin kiihtyvällä vauhdilla. Erityisen uhkaavaksi asian tekee, että Ruotsiin siirtyy nimenomaan laatutammoja. Tällaiseen ratkaisuun ovat viime aikoina päätyneet muun muassa Hanna ja Hannu Härmälä, Pekka Korpi, Tuomas Korvenoja, Ingmanit ja Laakkoset.

Vuoden Kasvattajina 2002 palkitut Härmälät siirsivät tänä keväänä kolme neljästä tammastaan Ruotsin rekisteriin.

”Meillä kasvatus perustuu siihen, että käytetään kalleimpia oriita”, Hannu Härmälä alustaa. ”Tähän asti me ollaan oltu siinä onnellisessa asemassa, että ollaan saatu kaikki varsat myytyä, mutta tällä hetkellä kysyntä on ihan nollassa.”

”Ei me luulotella, että varsojen myyminen Ruotsissakaan tänä päivänä helppoa olisi. Mutta siellä ajetaan niin paljon paremmista palkinnoista, että vaikka joutuisi antamaan varsan ilmaiseksi, voi vielä toivoa saavansa kasvattajarahoina jotain.”

Tammojen siirto Ruotsin rekisteriin ei ole Härmälöille välttämättä pysyvä ratkaisu.

”Äkkiä ne saa takaisin, jos tilanne muuttuu täällä paremmaksi. Pahinta taas olisi, jos Kriteriumin ja Derbyn palkinnot laskisivat kuten kävi Suur-Hollolan palkinnoille, Hannu Härmälä pelkää.

Suomen Hippoksen jalostusjohtaja Minna Mäenpää jakaa Härmälöiden huolen.

”Kaikki lähtee kasvatuksesta. Jos sillä menee hyvin, urheilullakin menee hyvin. Tähän asti on pystytty vielä kilpailemaan kansainvälisesti hyvällä laadulla, mutta jos varsamäärät edelleen pienenevät ja tammoja lähtee laadukkaammasta päästä pois, se vie pohjaa koko urheilulta”, hän painottaa.

Pientä helpotusta Mäenpää toivoo siitä, että kasvattajapalkkiojärjestelmä siirtyi vuoden 2015 alussa nuorten hevosten menestymistä suosivaan suuntaan, mutta yksin tällä ongelmaa ei hänen mielestään ratkaista.

”Kaikki lähtee kysynnästä. Kilpailutoiminta pitkälti sanelee, miten kasvatuksella menee, ja hyvät palkinnot ruokkivat kasvatusta ja mahdollistavat myös korkeammat kasvattajapalkkiot”, Mäenpää näkee. ”Alan on yhdessä mietittävä keinot, joilla kysyntää saadaan kasvatettua, ja sitouduttava niihin.”

”On saatava uusia hevosenomistajia, ja varsojen markkinoita on parannettava. Yhtenä apuvälineenä tähän luodaan Hippoksen Heppa-tietokantaan tämän vuoden aikana kasvattajille suunnattu myyntikanava.”

”Kasvattajilta tarvitaan nyt uskoa tulevaisuuteen ,että kotimaista kasvatusta pystytään pitämään yllä. Jos se menestyy, menestyy myös urheilu.”