Mitä ovat hevostaitomerkit? Osoitus kehittyneestä ymmärryksestä, millainen eläin hevonen on ja millaista on toimia sen kanssa sekä teoriassa että käytännössä.
Hevostaitomerkkien tasoja on kolme: perustaitomerkit, syventävät merkit ja erikoistumistaitojen merkit. Suoritukseen edellytetään joko teoriakoe, käytännön koe tai molemmat.
Perustaitomerkkejä on viisi. Esimerkiksi "Tallille!"-nimiselle hevostaito numero 1 -kurssilla tutustutaan hevoseen eläimenä, hevosen perustarpeisiin sekä saadaan neuvoja tallilla toimimiseen ja turvallisuuteen. Merkki 1 suoritetaan teoriakokeella.
Muut perustaitotason merkit ovat numero 2 hevosen hoito, 3 varustaminen, joulukuussa julkaistava numero 4 värit, merkit ja rodut sekä 5 hevosen terveydenhoito.
Aiemman seitsemän sijaan merkkien määrä laajenee kahteenkymmeneen. Syventävien taitojen ja erikoistumisen merkit päivitetään vuonna 2024.
Uudistus on tehty yhteistyössä Suomen Hippoksen ja Ratsastajainliiton kanssa SRL:n jäsentalleille tehdyn kyselyn pohjalta. Kyselyssä nousi esiin halu edistää hevostaitojen oppimista.
Pitää muistaa, että koko uudistuksen itseisarvo ja tarkoitus on, että ihmiset oppisivat hevostaitoja ja hevosten hyvinvointi lisääntyy, merkit ovat tähän 'vain' kannuste ja väline.Ratsastajainliiton koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Emmi Kupiainen
Uudistus helpottaa lasta ja nuorta yksittäisen merkin saavuttamisessa. Tarkoitus on myös sujuvoittaa merkkisuoritusten järjestämistä osana kerhojen, kurssien ja leirien ohjelmaa. Suorituksia voi tehdä myös itsenäisesti verkossa.
Kaikki teoriamateriaali on jatkossa saatavilla sähköisiltä oppimisalustoilta Suomen Hippoksen Hipposakatemiasta (hippos.mmg.fi) ja SRL:n Kaviouralta (ratsastus.mmg.fi). Materiaalit sisältävät tekstiä, kuvia, videoita ja tehtäviä.
Teoriakokeella tehdystä merkkisuoritteesta saa todistuksen sekä sähköisen osaamismerkin sähköpostiin. Halutessaan voi myös ostaa ruusukkeen lähimmältä raviradalta.
Suoritustilaisuuksia voivat järjestää raviradat, hyväksytyt ravikoulut, Suomen Hippos ry:n jäsenyhteisöt sekä SRL:n jäsenseurat ja jäsentallit.
Suomen Hippoksen nuoriso- ja harrastustoiminnan koordinaattori Johanna Pökkä kokee hevostaitomerkkien uudistuksen isona asiana.
"Meille uudistuksen tarve oli todella merkittävä", Pökkä sanoo. "Tähän asti hevostaitomerkit ovat olleet enemmän Ratsastajainliiton juttu, vaikka niitä on voinut meidänkin toiminnassa suorittaa. Nyt merkit ovat aidosti koko alan yhteiset, ja uskon, että ne otetaan ilolla vastaan raviurheilun ohjatun harrastustoiminnan piirissä."
"Mielestäni hevostaitomerkit ovat erittäin tärkeä osa harrastamista. Merkkejä suorittamalla eteneminen on loogista ja merkit toimivat myös todisteena osaamisesta. Ilman merkkien suorittamista on hyvin hankala tuoda esiin omaa osaamista esimerkiksi työhakemuksessa."
Koulutus- ja tapahtumakoordinaattori Emmi Kupiainen Suomen Ratsastajainliitosta taustoittaa, että SRL:lle hevostaito- ja ratsastusmerkit kuuluvat jo vuosikymmenten perinteeseen. Nyt tehtyä keskusjärjestöyhteistyön konkretiaa hevosten hyvinvoinnin sekä lasten ja nuorten harrastamisen eteen hän tervehtii ilolla.
"Kentällä ollaan huolissaan hevostaitojen katoamisesta ja siitä, että taitojen opettelu ei enää kiinnosta ihmisiä", Kupiainen toteaa. "Toivottavasti merkit motivoivat harrastajia opiskelemaan hevostaitoja, ja sitä myötä kiinnostumaan entistä enemmän hevosen hyvinvoinnin ymmärtämisestä ja sen varmistamisesta. Pitää muistaa, että koko uudistuksen itseisarvo ja tarkoitus on, että ihmiset oppisivat hevostaitoja ja hevosten hyvinvointi lisääntyy, merkit ovat tähän 'vain' kannuste ja väline."
Kupiainen näkee hevostaitomerkit mahdollisena väylänä auttaa ihmisiä oikean tiedon äärelle ja innostamaan opettelemaan lisää.
"Merkkejä olisi mahdollista käyttää entistä enemmän oman osaamisen osoittamiseen esimerkiksi hoito- tai vuokrahevosta hakiessa, tai uuteen ratsastus- tai ravikouluun asiakkaaksi mennessä", Kupiainen vinkkaa.
"Meillä on tosiaan Tallille – Hevostaito 1 -merkistä myös aivan kaikille avoin kurssi sillä ajatuksella, että sen voisi käydä läpi jo ennen esimerkiksi alkeiskurssille osallistumista, ja sen sisällöstä on tullut tosi hyvää palautetta meidän talliyrittäjiltä."
Merkkien tarkoituksena on kohottaa hevostaitojen tasoa, luoda tavoitteellisuutta hevostaitojen harjoitteluun ja olla saavutetun taidon todisteena.
Merkkejä voi suorittaa Suomen Hippos ry:n alaisessa toiminnassa. Kurssit ovat avoimia Hipposakatemiaan kirjautuneille käyttäjille.
Ratsastuksen parissa merkkejä voivat suorittaa ratsastusseurojen SRL-jäsenet.