Ponit juoksevat hevosia lyhyempiä matkoja. Kuva: Roosa Lindholm
Nuoret

HU kysyy: Miksi ponien kilpailumatkat poikkeavat Turussa?

Johanna Heinonen

Hevosurheilun lukija huomasi, että Turun Metsämäessä ajetaan poneilla 1096/1116/1616 metrin matkoja, mutta hevosilla kilpailumatkat ovat 1609/2100 metriä.

Eivätkö raviponit juokse samalla radalla kuin hevosetkin, kilpailupäällikkö Iivari Ingves?

”Metsämäen ravirata oli viimeisiä maakuntaratoja ilman turvakaistaa, ja sellainen saatiin tehtyä Turun kaupungin vahvalla panostuksella. Toteuttamisen varjopuolena oli kuitenkin jo etukäteissuunnittelussa tiedossa, että valotolppien sijaintien vuoksi rata tulee pitenemään hieman. Remontin jälkeen rata tarkkuusmitattiin 1004 metrin mittaiseksi”, Ingves toteaa.

”Asiaa käytiin yhdessä Hippoksen kanssa läpi ja linjattiin, että kilometriaikojen tulee pitää jatkossakin paikkansa. Näin ollen lähtöpaikat on mitattu vastamaan todellista juostavaa matkaa, ja kun ponit juoksevat monesti kierroksen hevosia vähemmän, niiden matkatkin ovat siinä tapauksessa 1004 metriä lyhyempiä vastaavilta lähtölinjoilta.”

Ingves kertoo myös, että radan kyltitys on tehty niin, että ylimääräinen 4 metriä on jätetty maalipaalun ja 900 metrin paalun välille maalilinjan jälkeen.

”Näin ollen satojen metrien kyltit pitävät paikkansa suhteessa toisiinsa ja maalipaaluun.”