Nuorisogaalaa juhlittiin Mikkelin raviradan ravintolakatsomossa Veeti Suomalaisen juontamana Mikkelissä. Kuva: Roosa Lindholm
Nuoret

Parhaat palkittiin onnistuneessa Nuorisogaalassa

Mikkelin ravirata järjesti lauantaina 4.3. hienon päivän, johon sisältyi Nuorten ravit ja Nuorisogaala.

Harri Lind

Mikkelin nuorille omistettu lauantai alkoi ainutlaatuisilla Nuorten raveilla, jossa ajettiin lähtöjä niin hevosille kuin poneillekin, mutta ohjastajien ikä sai olla korkeintaan 25 vuotta.

Päivän teemaan sopivasti neljän hevoslähdön voittoisat ohjastajat omaavat kaikki erittäin vankan poniravitaustan. Tiia Vehviläinen voitti Tähtityttösellä, Aada Salo White Cross Diegolla ja Jerry Rauoksesta tuli päivän tuplavoittaja, hän ajoi ykköset Valencialla ja Leemark's Jaggerilla.

Raviurheilun nuorisotoiminta ei saa olla, eikä olekaan, pelkkää poniraviurheilua, mutta se tietenkin vei illan Nuorisogaalassa suurimman huomion.

Gaalan avannut Suomen Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo muistutti, että nuorisotoiminta on jokaiselle urheilulajille elintärkeää ja kertoi, että raviurheilun rakennemuutoksen tuoma raviratojen toiminnan tehostaminen voi irrottaa lisää rahaa nuorisotoimintaan.

Hän myös tähdensi eläinten käsittelyn ja kunnioittamisen tärkeyttä, ja korosti niin'ikään hevosurheilun tavoitetta olla täysin häirintä- ja kiusaamisvapaa.

Vuoden sykähdyttävin hetki.

Gaalan palkituissa ei suuria yllätyksiä koettu, ellei sellaiseksi lasketa yleisöäänestystä vuoden sykähdyttävimmästä hetkestä. Eikä sekään yllättänyt juuri muita kuin palkinnon saajan. Emmi Innanen oli hämmentyneen onnellinen, kun hänen ohjastamansa Broängens Ghosakraman Suomen mestaruus oli äänestyksen ykkönen.

"Tämä on kyllä tosi hienoa ja yllätys minulle", Innanen iloitsi.

Nelivuotiaista A-poneista palkittiin Desna Wee 2.39,0. Poni on kehittynyt nopeasti, se opetettiin kolmevuotiskesällä.

"Marraskuussa ajettiin jo kilpaa", ohjastaja-valmentaja Katariina Säteri muisteli.

Desna Wee ja Katariina Säteri.

Viime kauteen Desna Wee lähti päälle 3.00-ennätyksellä ja alkaneella kaudella siltä sopii odottaa jo 2.30-ajan alitusta. Se oli ollut toinen Porissa toinen gaalaa edeltävänä päivänä.

"Ajoin kaverin kanssa sillä eilen lämmityksessä 2.30-vauhtia. Se parantaa kaiken aikaa ja odotan, että tänä vuonna se alittaa 2.30."

Katariina Säteri.

Parhaana nelivuotiaana B-ponina palkittiin peräti kahdeksan kertaa viime kaudella voittanut Jates Armada 2.11,0. Sen ohjastaja-valmentaja Bea-Noora Kyynäräinen palkittiin myös vuoden B-poniohjastajana.

Jates Armada ja Bea-Noora Kyynäräinen.

"Se on todella hyvä ja lahjakas poni, ainoa jota treenaan", Kyynäräinen kertoi. "Tämän vuoden päätähtäin on Viisivuotismestaruus Turussa."

Bea-Noora Kyynäräinen.

Viisivuotiaiden A-ponien palkinnon sai derbyvoittaja Brigatin Kaira Prinsess 2.24,4.

"Se on omapäinen poni, mutta mukava ja kiltti kaveri", ohjastaja-valmentaja Siiri Kanniainen kuvaili.

Brigatin Kaira Prinsess ja Siiri Kanniainen.

Brigatin Kaira Prinsess oli jo viime vuonna mukana ponikuningatarkilpailussa ja sinne olisi luonnollisesti mukava päästä tälläkin kaudella.

"Pitää katsoa, miten se lähtee kulkemaan. Laukat vähän häiritsee sitä, se on sen verran innokas ja voi joskus ottaa homman pelleilynkin kannalta. Kun se menee tosissaan, niin se osaa kyllä mennäkin."

Siiri Kanniainen.

Viisivuotiaissa B-poneissa palkittiin ilmiömäinen Little Cinderella 2.03,8. Se on uransa 11 startista kokenut vain yhden tappion. Tamma hylättiin viime kauden aloittaneessa kilpailussa liioista laukoista.

Little Cinderella ja Julia Kiukas.

"Sinne asti minulla oli aina vähän paineita, kun se taulu näytti niin hienolta, mutta hylkäys poisti paineet", ohjastaja-valmentaja Julia Kiukas hymyili. "Sillä oli starteissa vielä vähän keskittymisen kanssa ongelmia, säikkyi ja oli näkevinään kaikenlaisia mörköjä, ja tuli laukkoja. Kun se alkaa keskittymään, se pystyy menemään alle 2.00."

Julia Kiukas.

Vanhemmissa poneissa molempien kategorioiden palkinnot menivät Ilona Rekilän valmennettaville. Euforia 2.04,6a vahvisti jo legendaarista nimeään voittamalla muun muassa Solvallan ja Bjerken eliittilähdöt. Odd Molly 43,4a puolestaan vei nimilähtöjä kuten Pikkufinlandian ja Ponivaltikan. Jälkimmäinen on nyt tiine Smedens Andiamosta.

Odd Molly ja Ilona Rekilä.

"Euforia taitaa olla parempi poni, mutta Mollyn palkinto merkitsee minulle tosi paljon, kun se saattoi olla sen viimeinen kilpailuvuosi ja se poni on opettanut minua tosi paljon", Rekilä muotoili. "Euforiaa on kiva treenata, se on tosi hyvä ajaa ja sen kanssa tulee lenkiltä aina hyvällä mielellä pois.Tietysti kun se on niin hyvä, voin joskus stressata sen kanssa turhaan, että onko sillä kaikki hyvin."

Euforia ja Ilona Rekilä.

Jokainen suomenhevosia ajanut tietää, että kahden minuutin vauhti on lähes kaikille jo vähintään reipasta hölkkää. Kun 107-senttinen laskettelee sitä vauhtia, pitää jalkojen käydä tiheään.

"Kyllä meidän tallin suomenhevosilla on vähän jo tekemistä sen ohittamisessa, on se aika hullua ajatella, että pieni poni voi päästä niin kovaa. Luulisi jo fysiikan lakien tulevan vastaan. Voi sen ennätys vieläkin parantua, jos kaikki menisi nappiin. Elitloppetissa se jäi kaksi kymmenystä ennätyksestään, vaikka lähtö ei oikein onnistunut ja sitten vielä väisteltiin laukkaavia ja kierrettiin ulkona."

Ilona Rekilä.

Vuoden montéponi oli A-ponien lajin Suomen mestari Saphira 2.10,5a. Tamman kunniakas, toistaiseksi 54 voittoa sisältänyt kilpaura lähestyy päätepistettään.

Saphira ja Viivi ja Raili Mäki-Jaakkola, Karla Koivisto ja Hippoksen hallituksen jäsen Tiina Kuosmanen.

"Tämän vuoden kilpakausi alkaa huhti- toukokuussa ja se on sen viimeinen", omistaja-valmentaja Viivi Mäki-Jaakkola paljastaa. "Se on tänä vuonna 16-vuotias ja saisi vielä kilpailla tämän jälkeenkin, mutta päätettiin, että se on jo tehnyt tarpeeksi pitkän ja hyvän uran. Isäoriksi on mietitty monia vaihtoehtoja, esimerkiksi Smedens Rivalia."

Viivi Mäki-Jaakkola.

GAALASSA KUULTUA

"Oulu on onneksi lähellä, mutta kyllä meillä päin nopeammille poneille on hieman heikosti lähtöjä. Kaustinen on pisin missä on käyty, siitä pitää kiittää vanhempia, se vaati heiltä paljon. Prinz Pilgrimilla haaveilen, jos pääsisi kuninkuuslähdöissä starttaamaan. Viime vuonna tuli 11 voittoa, mutta tänä vuonna se on vaikeampaa, kun ennätys on parantunut ja se joutuu pitemmille takamatkoille, mutta kyllä se pystyy vielä parantamaankin."

Vuoden P1-lisenssin haltija Nea Ponkala (13), joka Torniosta käsin kilpailee Prinz Pilgrimillaan 2.22,6.

Nea Ponkala.

"Onhan se voittojen määrä älytön, kun rupeaa miettimään. Ei siinä muuta sitten kerkiäkään harrastamaan kuin raviurheilua. Itsellä on kolme ponia treenissä, mutta lainaohjastettavia paljon. Varsinkin kesällä oli kysyntää, joskus olisi ollut viisikin ponia samaan lähtöön. Olen tosi otettu, että kysytään ajamaan ja saan ajaa. Kun ponivuodet loppuu, siirryn sitten 18-vuotiaana hevosiin."

Vuoden P2-lisenssin haltija Eerika Koskenvalta (15), joka viime vuonna ajoi hurjat 58 ykkössijaa.

Eerika Koskenvalta.

"Meillä on ponit vähentyneet hurjimmista ajoista, mutta on niitä kolme tänä vuonna varsovaa tammaa ja viisi ajoponia. Äiti (Taina Lehtinen) pyörittää hommaa, minä auttelen ja vastaan ponien valmennuksesta. En ainakaan näiltä näkymin aio siirtyä hevosiin."

Vuoden P3-lisenssin haltija Lotta Mässeli (18), jonka perhe kasvattaa kuuluja Aarteen-poneja.

Lotta Mässeli.

"Vuoden ehdoton kohokohta oli Saphiran Suomen mestaruus. Oli tosi hienoa ylipäätään päästä ohjastamaan noin hienolla ponilla noin isoon lähtöön ja vielä voittaa se. Jännitti tosi paljon, mutta hyvin se meni. Ponimonté on aika rankkaa ohjastaa, vaatii kuntoa ja kehonhallintaa."

Vuoden montéohjastaja Karla Koivisto (11).

Karla Koivisto.

SLIDESHOW NUORISOGAALASTA, klikkaa alla olevan kuvan oikeasta reunasta niin pääset seuraavaan kuvaan.

KAIKKI PALKITUT

Vuoden 4-vuotias A-poni - Desna Wee.

Vuoden 4-vuotias B-poni - Jates Armada.

Vuoden 5-vuotias A-poni - Brigatin Kaira Prinsess.

Vuoden 5-vuotias B-poni - Little Cinderella.

Vuoden vanhempi A-poni - Euforia.

Vuoden vanhempi B-poni - Odd Molly.

Vuoden Nopein Suomessa syntynyt A-poni - Euforia.

Vuoden Nopein Suomessa syntynyt B-poni - Aidan Wee.

Vuoden P1-lisenssin haltija - Nea Ponkala.

Vuoden P2-lisenssin haltija - Eerika Koskenvalta.

Vuoden P3-lisenssin haltija - Lotta Mässeli.

Vuoden B-poniohjastaja - Bea-Noora Kyynäräinen

Vuoden montéponi - Saphira.

Vuoden montéohjastaja - Karla Koivisto.

Vuoden Poniravirata (yleisöäänestys) - Metsämäen ravirata.

Vuoden sykähdyttävin hetki -yleisöäänestys - Broängens Ghosakraman ja Emmi Innasen SM-voitto.

Vuoden Aktiiviohjaaja - Nora Rantanen.

Vuoden Ystävä - Elli Juurakko.

Vuoden A-ponikasvattaja - Petra Ojala.

Vuoden B-ponikasvattaja - Laura & Linda Mattila.

Kunniamaininta - Tuukka Variksen siirtyminen poneista hevosiin.

Kunniamaininta - Kuopion hanke, jolla perustettiin Sorsasalon Ravikerho.

Ponitaiturit voittaja - Team Jokimaa.

Ponikypärät A-ponien voittaja - Elli-Noora Romppanen.

Ponikypärät B-ponien voittaja - Elin Sahlstén

Ponitähtien Talli - Dynamit III.

Ponitähtien Talli - Ekslätts Sacrifice.

Hippoksen ansiomerkeillä muistettiin Suomen poniraviurheiluun suuresti vaikuttaneita henkilöitä.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Ann-Kristin Nyberg.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Erja Mattila.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Päivi Luste-Rautio.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Maret Ehrlund.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Taina Kinnunen.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Jari Pietiläinen.

Hippoksen hopeinen ansiomerkki - Mari Malminen.