Veikkauksen vastuullisen markkinoinnin periaatteiden mukaisesti poniravilähtöjä ei ole voitu näyttää Tototv:ssä helmikuun puolivälistä lähtien.
Tuorein, lajin etujärjestön tekemä muutos poniraviurheiluun saatiin 25. lokakuuta. Hevosurheilu uutisoi verkkosivuillaan (uutinen printtilehdessä sivulla 4), että Suomen Hippos on päivittänyt ponilähtöjen aikatauluja niin, että ensimmäinen ponilähtö kisataan kello 18 alkavissa arkiraveissa kello 17.00, ja mahdollinen toinen ponilähtö kello 17.10.
Uudistuksen taustalla on perusteluiden mukaan turvallisuusasiat. Toisin sanoen muutoksella pyritään pienentämään riskiä poniohjastajan ja ravihevosen ajautumisesta kolariin kesken ravitapahtuman.
Se on varmasti kaikille selvää, että turvallisuus on prioriteettilistan ykkösenä. Koko 2000-luku on ajettu ponilähtöjä onnistuneesti, takavuosina paljon isommalla osallistujamäärällä kuin nyt.
Mitä muutos käytännössä tarkoittaa? Ponit taustajoukkoineen joutuvat jatkossa tulemaan paikalle vielä entistäkin aikaisemmin, yhä useammin ilman palkkatyössä olevaa vanhempaansa.
Selostaja saattaa ehtiä paikalle, mutta yleisö ei. Ovatko kaikki tarvittavat turvallisuudesta ja opastuksesta vastaavat toimihenkilöt kello 16.15 alkaen asemissaan, kun ponit aloittavat lämmityksen myötä valmistautumisen starttiin? Löytyykö riittävästi lähettäjiä kello 17.00 alkavaan ponilähtöön, jossa ponit lähtevät kuudelta eri paalulta matkaan?
Kysymyksiä nousee mieleen paljon. Haluavatko radat enää jatkossa ajaa ponilähtöjä, jos kattojärjestöltä ei tule sataprosenttisesta tukea poniraviurheilijoille? Muodostuuko siitä kaikkein tärkeimmästä, juniorityöstä, yhä vahvemmin riskitekijäksi leimattu välttämätön paha?
Juuri kello 17:n aikoihin radalle virtaa hevosautoja, ravureita otetaan ulos ajoneuvoista ja koelähtöjen lisäksi ensimmäisen lähdön hevoset ovat juuri tulossa lämmitykseen. Riskit jopa nousevat, kun joku saattaa tuudittautua pettävään turvallisuudentunteeseen. Pitää muistaa, että yleinen kilpailuaika raveissa alkaa kaksi tuntia ennen ensimmäisen lähdön esittelyä.
Olisiko parempi ratkaisu järjestää jokaisella maakuntaradalla vuoden aikana kiertävien poniravien lisäksi näytösluonteisia ponilähtöjä esimerkiksi sovitussa kohdassa juuri ennen ravien alkua tai jopa ravien keskellä, kuten on joskus tehty hurjan suosion saaneiden paraponilähtöjen osalta? Tehdään se turvalliseksi ja jännittäväksi lapsille.
Laji huutaa panostamista nuoriin. He ovat niitä tulevaisuuden Santtu Raitaloita, jotka vievät ennemmin tai myöhemmin raviurheilua eteenpäin. Nuorten poniraviurheilijoiden tukemista, esilletuomista ja harjaannuttamista tulevaisuuden ammattilaisiksi pitäisi tukea kaikin mahdollisin keinoin.
Aikataulujen muokkausta paljon tärkeämpi turvallisuusasia on, miten poniurheilijoiden vanhemmat, ravitapahtuman muut osallistujat ja poniraviurheilijat itse suhtautuvat turvallisuuteen ja miten he ottavat asiasta vastuuta. Sosiaalipedagogiikka on hieno sana, mutta siihen paneutumalla lapsista kasvaa suuremmalla todennäköisyydellä itsenäisiä ja elämässä pärjääviä aikuisia.
Ja vielä. Olen itsekin ollut todistamassa yhtä vaaratilannetta tänä vuonna. Niitä tulee jatkossakin, kun pienten marginaalien lajissa toimitaan eläinten kanssa kirkkaassa auringonvalossa tai syksyn pimeydessä. Olemme vastuussa lapsistamme, mutta miten he harjaantuvat ja oppivat toimimaan ravitapahtumassa, jos he eivät saa lajiin kunnon kosketusta?
Ehkä turvallisuus paranee sittenkin, kun innostuksen hiipumisen myötä ravitapahtuman yhteydessä juostavat ponilähdöt lopetetaan kokonaan. Rytinän mahdollisuus nousee uudelleen sitten, kun nämä lapset ja nuoret tulevat suoraan ravitapahtuman ulkopuolelta mukaan totolähtöihin. Voidaan taas tehdä uusia linjauksia.