Raviponien ykköskaartiin kuuluva Jarmo viettää pääsiäisenä eläkejuhliaan pitkän uran päätteeksi. Pyhien kunniaksi kuulumisia myös muilta maan kovimmilta poninimiltä.
Huittislaisen Jenny Suomelan luotsaama Jarmo on ollut tuttu näky B-ponien mittelöissä. 16-vuotiaaksi kääntynyt ruuna treenasi viime talvena ihan mukavasti, mutta on nyt saanut riisua urakenkänsä ja siirtyä viettämään eläkepäiviä. Suomela kertoo, että päätös oli pitkän pohdinnan tulos ja tehtiin ponia kunnioittaen.
”Päätettiin, että Jarmo on ansainnut eläkkeensä pitkien vuosien jälkeen, sitä kun on monta muutakin tyttöä kilpailuttanut kuin minä. Jarmo on suorittanut hyvin ja haluttiin, että se saa lopettaa, kun on vielä hyvässä kunnossa.”
Ponin viime kausi oli rikkonainen ja se starttasi vain neljästi ottaen kaksi kakkos- ja kaksi kolmossijaa.
”Jarmolta meni jalka ja viime kausi johtui siitä. Vaikka sitä pystyi treenaamaan, haluttiin ajatella sen parasta. Jarmo jää meille loppuelämäkseen ja saa nauttia elämästään eläkkeellä.”
Ruuna on jo siirtynyt ahkeraan heinänsyöntiin, mutta se aloittanut uuden uran lapsenvahtina.
”Se paimentaa nyt pikkupoikia, eli saa pitää jöötä hevosvarsoille”, Suomela nauraa. ”Jarmo on siinä oikein hyvä, se on niin auktoriteettinen ja tulee toimeen hevosten kanssa.”
Kevään poikkeustilanne koronapandemian vuoksi on luonnollisesti tuonut muutoksia ponien kilpailusuunnitelmiin. Suomalaiset ovat yleensä edustaneet ansiokkaasti Elitloppet-viikonloppuna, mutta tulevana toukokuuna näin tuskin tapahtuu. Kovat kilpailut edellyttävät alle startteja, ja toistaiseksi raveja ei Suomessa järjestetä. Poniväki kuitenkin suhtautuu asiaan maltilla ja positiivisesti tulevaisuuteen katsoen, kotimaan suurkilpailut mielessä.
Pippuriseen ja voitosta voittoon kulkeneeseen Miniatyriin tilanne ei ole vielä vaikuttanut. Sen taustavoima Pinja Iltanen on talven ajan työskennellyt äitinsä valmennettavien mukana sekä Suomessa että Ruotsissa, joten poni sai kotimaassa olla pitkään tauolla.
”Pari-kolme viimeisintä talvea Miniatyr on saanut kovaa treeniä, joten tähän saumaan voi olla hyväkin, että se on nyt ollut helpommalla. Nyt olen Suomessa ja ollaan voitu jatkaa treenaamista rauhassa.”
Poni on pirteä ja olisi itse jo kovasti menollaan, eikä starttikuntokaan ole kaukana.
”Miniatyr tuntuu tosi hyvältä käteen ja nyt jo herkältä. Olen ajanut intervalleja, ja alkoi jo ottaa lenkit ranteisiin sen kanssa”, Iltanen nauraa. ”Kerran-pari käydään radalla hevosten kanssa ja ajetaan kovempaa, sen jälkeen poni on jo 100 prosenttisen valmis starttiin.”
Parivaljakko jatkaa tyytyväisenä treenailua ja suhtautuu maltillisesti tuleviin koitoksiin.
”Pääasia on, että poni pysyisi tasollaan ja jatkaisi siitä, mihin viimeksi jäätiin. Aika näyttää. Siellä ajetaan, missä on eka suurkilpailu. Elitloppet-voitto meillä olisi saamatta vielä, mutta vielä ei tiedä, milloin kilpailua seuraavan kerran ajetaan.”
Miniatyr saa pääsiäispyhinä ottaa rennommin, mutta omistajalla on kädet täynnä.
”Sunnuntaina ei ajeta, mutta heti maanantaina meillä on 16 hevosta ajossa ja siihen ponit päälle”, Iltanen hymähtää.
Kouvolalaisen Nina Hännisen valmentamalle ja Kymenlaakson poniraviliigan omistamalle Kattedals Isselle kuuluu hyvää. Se sai olla talven tauolla ja sen jälkeen sille on ajettu peruskuntoa. Hänninen kertoo, että tavallisesti tässä vaiheessa kevättä ponit olisivat jo starttikunnossa.
”Tilanteen takia ollaan nyt menty rauhallisemmin kuin aiemmin. Isse tulee innokkaasti lenkille ja on treenannut tosi hyvin. Vauhtia ei olla vielä otettu sen kanssa, mutta vetoja kyllä. Kun Kouvolan rataremontti valmistuu, päästään myös hiitille.”
Tähtäimessä on aikanaan päästä osallistumaan PM:een ja suurkilpailuihin, mutta pääsiäisenä keskitytään vielä muuhun.
”Käydään hyppyyttämässä poneja esteillä, ja kohta meille pitäisi myös syntyä neljä ponivarsaa. Kaksi niistä on Smedens Max Speedistä.”
Laura Sipilän Armani ehti startata tänä vuonna kerran ja oli kolmas pitkältä pakilta. Viime vuonna poni paini laukkojen kanssa ja oli hermostunut, mutta siihen löytyi ratkaisuja.
”Viime kausi meni vähän penkin alle, sillä Armanilla oli mahahaavaa. Kun siihen saatiin lääkkeet, alkoi poni parantua. Lisäksi sillä vähän vaihdettiin vermeitä ja ne ovat nyt kohdillaan, samoin kengitysbalanssi.”
Näiden vaiheiden myötä ponille kuuluu erittäin hyvää. Sipilän mukaan se treenaa hyvin kotona ja on kaikin puolin hyvän oloinen.
”Armanin vauhdit näyttävät hyvältä. Ravien loppumisen myötä palattiin normitreeniin, eli Armani saa hölkkää ja kerran viikossa vetoja.”
Hieman Sipilää harmittaa se, ettei startteja nyt ole, sillä poni on tuntunut kuin uudesti syntyneeltä.
”Se ei ole ikinä tuntunut näin hyvältä ja ollut näin huippukunnossa! Suunnitelmat ovat tietysti ihan auki, kun ei tiedä ravien jatkosta, mutta ajellaan tässä normaalisti ja ainakin ollaan sitten valmiina, kun hommat jatkuvat.”
(Juttu jatkuu kuvan alapuolella.)
A-ponit valmiina mittelöihin
A-ponien puolella myös Sipoon rautarouva olisi valmis porhaltamaan radalle vaikka heti. 17-vuotias Pomona II on ottanut treenin vastaan enemmän kuin hyvin. Joulukuusta maaliskuun alkuun sille on ajettu peruskuntoa, ja sen jälkeen se on saanut hiittiä pikkuhiljaa.
”Perheenjäseneni on ajanut ponia täällä Sipoossa, kun itse olen Ypäjällä töissä”, sanoo Pomonaa valmentava Mats Havulehto. ”Sunnuntaina on tarkoitus käydä hiitillä katsomassa, missä tarkalleen mennään. Mutta kun olen katsonut Pomonaa, on se ainakin samalla mallilla kuin edellisinä vuosina tähän aikaan, ellei parempikin.”
Koronatilanne muutti suunnitelmia paljon, koko kauden aloitus piti miettiä uusiksi.
”Paljon sai vetää startteja kynällä yli, mutta ei auta kuin odotella. Annetaan ponille kovaa hiittiä, niin saadaan henget auki ja ollaan heti viivalla, kun ravit jatkuvat.”
Aiemmin Pomona II:n ensimmäinen suuri tähtäin on ollut Elitloppet-viikonlopussa, mutta nyt tähtäin suuntautuu loppukesään. Pääsiäisen Havulehto ottaa pitkästä aikaa levon kannalta.
”Saan ladata itsekin akkuja nyt. Toisaalta tämä on ihan kiva, kun kerrankin ehtii tekemään muutakin, mitä on ollut mielessä. Olen pystynyt itsekin urheilemaan ja päässyt potkimaan palloa”, hän hymyilee.
Koronatilanne haukkaa merkityksellisen palan vuodesta varsinkin niiltä, joilla on viimeinen kilpailukausi kuten Ekslätts Sacrificella. Yleensä se on startannut kevään aikana muutaman kerran, jotta on ollut valmiina Elitloppetiin.
”En oikeastaan halua ajatella asiaa, se on muutenkin niin haikeaa”, sanoo ponia valmentava Jutta Salmi hymähtäen. ”Oltiin eilen perjantaina Sakken kanssa hiitillä Pilvenmäellä ja se tuntui tosi hyvältä.”
Ennätyksiä vuosien aikana takonut Ekslätts Sacrifice on saanut pitkiä lenkkejä ja sillä on myös vedätetty rengasta, joten voimaakin riittää. Poni olisi starttivalmis.
”Katselen koko ajan, miten hienot lihakset sillä nyt on. Viime kausi meni plörinäksi, kun alla oli kaviokuume ja kauden aloitus meni tosi pitkälle. Oikea balanssi ja kengitys oli vaikea löytää. Ja nyt Sakke on parhaimmassa kunnossaan ainakin kahteen vuoteen.”
Parivaljakko ottaa treenit nyt pidemmän kaavan mukaisesti eikä pidä kiirettä. Poni saa myös vapaata, eikä Salmi muutenkaan aja kellon tahtiin.
”Luotan aina siihen, miltä poni tuntuu käteen. Sakke on tullut tosi virkeäksi ja on herkkänä, mutta menollaan. Nyt vaan herkistellään ja ollaan valmiina jatkoa varten. Toivotaan, että päästään ajamaan isoja kisoja ja Sakke pistäisi vielä viimeisenä vuonna ennätyksiään uusiksi, varsinkin auton takaa.”
Kouvolasta kuuluu hyvää myös Broängens Ghosakramalle. Kokenut kilpaponi on vasta alkanut treenaamaan reippaammin, sillä se on saanut olla kevyemmällä ja paljon peräponina. Lotta Rahikka kertoo, että siihen on syynsä.
”Siellä hän saa laukkailla ja tehdä omia juttujaan. Kun hän on jo vanha poni, tekee se hyvää. Ghosakrama on ottanut treenin vastaan oikein hyvin ja kerran vasta ollaan otettu vetoja. Hän tykkää tehdä, ja meidän täytyykin, muuten hän on kiukkuinen.”
Nyt poni saa voimatreeniä ja olla liikkeessä. Se olisi voinut aloittaa kautensa jo, ja toiveissa on päästä ajamaan kilpaa kesällä. Rahikka iloitsee, että poni on saanut olla terveenä.
”Pääsiäisenä ratsastellaan ja liikutellaan poneja. Viime kausi meni Ghosakramalla tosi hienosti, ja terveyden mukaan mennään. Tähtäimessä on totta kai ajaa isoimmat lähdöt, mihin päästään.”
Viivalle valmiina olisivat Euforia ja Tuukka Varis. Itse asiassa kahdeksanvuotias tamma oli jo ilmoitettu starttiin Killerille, mutta listoja ei ehtinyt tulla. Poni on ollut valjaissa jatkuvasti 2-3 kertaa viikossa, viimeksi pitkäperjantaina.
”Euforia on hyvässä tikissä. Se oli laiteltu ihan valmiiksi kauden aloitukseen, mutta nyt saa sitten huilailla pidempään. Mennään pieniä, lyhyitä ja rentoja lenkkejä, kävelyä ja hölkkää. Käytiin kyllä hiitillä lämminverisen seurana, ettei pääse homma unohtumaan.”
Into kilpailemaan olisi kova. Kuten kilpakumppaneilla, myös Euforian kohdalla suunnitelmissa oli toukokuun suurviikonloppu.
”Ponien suurkilpailuja ei oikein nyt ole eikä siksi näyttöjä pysty antamaan. Mutta tavoitteena on päästäi esimerkiksi ponien SM-montéen ja ponikunkkareihin. Euforia lopetti viime kautensa hyvin, kun meni Kuopiossa montén Suomen ennätyksen. Luulisin, että sillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä tänäkin vuonna.”
Pyhät parivaljakko ottaa lunkisti, ja Euforia viettää aikaa tarhakaverinsa Moiran kanssa. Varis naurahtaa, että sekä poni että hän olisivat jo paineissaan päästä starttiin, mutta suhtautuu silti hyvin järkevästi tilanteeseen.
”Perheessäni on riskiryhmäläisiä, joten vaikka asia ei itseen fyysisesti osu, on omat tekemiset katsottava tosi tarkkaan”, hän pohtii. ”Mitä nopeammin ja pienemmillä vaurioilla niin raveissa kuin muussa maailmassa tämä saadaan ohi, sitä nopeammin päästään viivalle. Vaikka korona vaikuttaa alaan paljon, ravit ovat lopulta pieni osa koko hässäkässä.”