Ilona Rekilä ja Tuukka Varis juhlivat Euforian A-ponien montén Suomen mestaruutta 1.8.2020. Kuva: Anu Leppänen
Ponit ja poniraviurheilu

Ponikunkkarit ovella - "Kaksi starttia samana päivänä vain etu"

Ada Pykäläniemi

Ponikunkkarit juostaan tänä vuonna poikkeuksellisesti yksipäiväisinä, mutta se voi olla hyvä asia. Jännitys tiivistyy, kun vuoden suurimpaan ponitapahtumaan on enää yksi yö.

Huomenna sunnuntaina Teivossa ratkotaan poniravien vuoden odotetuimmat tittelit, kun ponikuninkaalliset ja -ruhtinaat saavat kruununsa. Tavallisesti osalähdöt juostaan perättäisinä päivinä, mutta tällä kertaa molemmat lähdöt ajetaan samana päivänä.

Äänekoskella ollaan koitokseen valmistauduttu varmasti, mutta rennoin ottein. Euforian omistaja-valmentaja Tuukka Varis kertoo viimeistelyjen menneen nappiin.

”Olen koittanut tehdä kaiken niin, että poni ei stressaisi ja saisi tässä samalla elää ponin elämää. Eilen perjantaina otin viimeistelyinä muutaman vedon ja Euforialla oli aika paljon menohaluja, muuten oli ihan ok. Sen jälkeen se hoidettiin hyvin ja pääsi tyytyväisenä päivää paistattelemaan.”

Kahdeksanvuotias Euforia tavoittelee ponikuningattaren seppelettä neljättä kertaa ja on yksi ennakkosuosikeista. Nuorukainen itse on kuitenkin mietteliäin ajatuksin, sillä tamma ei ole aiemmin juossut kahta lähtöä samana päivänä.

”Minulle on vähän arvoitus, mitä poni tykkää tilanteesta. Mutta se on kokenut kaveri ja sen kunto on kohdillaan, joten pitäisi kaiken järjen mukaan jaksaa”, hän pohtii. ”Euforia tykkää pitkistä matkoista muutenkin. Yllätyin, miten se viimeksi Forssan lyhyellä matkalla meni niin hyvin, kun yleensä se käynnistelee moottoreita alussa.”

Varis ei ota paineita asiasta ja suunnitelmat sunnuntaille ovat selvät.

”Kunhan ponin saa palauteltua hyvin ja tehtyä huoltotoimenpiteet starttien välissä, niin eiköhän kaikki rullaa. Voi olla poneille parempikin, että startit ovat saman päivän aikana, kun yön aikana voi moni mennä vähän jäykäksi.”

Kuningatarkandidaatteja on yhteensä 12, ja niistä 10 lähtee Euforian edestä. Kierrettävää on, mutta ei niin paljon, kuin jos mukana olisi 16 valjakkoa.

”Se vähän helpottaa tehtävää kaikilla, kun sekunnit eivät kertaudu lopussa samalla tavalla. Nyt on vastassa vain 11 + 11 muuttuvaa tekijää, eli muut ponit ja niiden ohjastajat”, Varis naurahtaa. ”Uskon, että tittelin voittaa se, joka tekee tasaisimmat suoritukset, suorittaa omalla tasollaan parhaiten ja kestää erilaiset muutokset päivän aikana. Pieni kutkutus tuntuu jo mahan pohjalla.”

Ainoana Euforian takaa lähtee raviponien kiintotähti Pomona II. Sillä on 200 metrin takamatka, ja kaikki päästelevät sitä karkuun.

”Pomona on ollut omaan käteeni tosi hyvä, ja siltä pitää aina odottaa hyvää suoritusta. Pakkia on vaan tosi paljon, samoin kierrettäviä”, miettii tamman valmentaja Mats Havulehto.

Hän kertoo, että perheessä ovat osat vaihtuneet, sillä pikkuveli Emil on lähtenyt kotoa opiskelemaan ja hän itse on palannut Ypäjältä kotiin ja nyt ajanut perheen poneja. Pomonan lisäksi tittelin haussa on kymmenvuotias Kattedals Loke, joka puolestaan tavoittelee poniruhtinuutta.

”Uskon, että kaksi lähtöä samana päivänä on Pomonalle vain etu. Myös Loke on joskus startannut kahdesti putkeen ja ollut aina toiseen lähtöön pykälän parempi. Tilanne kyllä suosii molempia, ja ollaan matsattu kaikki niin, että molemmat ovat nyt niin hyviä, kuin mahdollista.”

Tamman takamatkasta johtuen Havulehdon odotukset ovat korkeammalla russien kilpailun suhteen.

”Loke juoksi kaksi tasoitusta Ruotsissa, ja molemmat 1.55-aikaan. Sen autoennätys on 52 ja Emil sanoi, että silloin jäi pateja käyttämättä. Jos Loke on samanlainen kuin, miltä se tuntuu kotona, voi se tiputtaa jopa 5 sekuntia ajastaan. En yllättyisi, jos se menisi molemmissa lähdöissä 50-ajat.”

Havulehto kuitenkin tietää kokemuksesta, että lähdöt pitää ensin ajaa, ja hän on tyytyväinen muuhunkin kuin voittoon.

”Olisin oikein iloinen, jos molemmat ponit ovat kokonaiskilpailuissa kolmen parhaan joukossa. Sitä odotan, jos Oonalla (Halme) menee ajo yhtään nappiin Pomonan kanssa. Sen pahin haaste tehtävän lisäksi on Euforia, Loken kohdalla taas neljänkympin ja kahdenkympin paalun poneissa on muutama oikein hyvä vastus.”

(Juttu jatkuu kuvan alapuolella.)

Laihialta mukaan ponnistaa 11-vuotias Eragon. Eveliina Hietasen suojatti tavoittelee poniruhtinuutta, ja kaikki näyttäisi viimeistelyjen perusteella olevan myös sillä kohdallaan.

”Perjantaina ajettiin viimeistelyinä pari vetoa ja Eragon meni niissä samalla tavoin kuin ennenkin. En kuitenkaan ota mitään paineita, kun viime vuonna ei oltu edes mukana kilpailussa.”

Hietanenkaan ei koe kahdesta lähdöstä olevan omalleen haittaa, päinvastoin.

”Tälle ponille on yleensä parempi, jos startteja on lähekkäin, joten en usko, että asialla on merkitystä.”

On kuitenkin toinen seikka, joka on mietityttänyt muitakin osallistujia.

”Tällaiset lähdöt ja sarjat ovat sellaisia, että ne ehdottomasti suosivat paaluponeja. Takaa ei oikein pysty tulemaan, joten sinne ei ole tungosta. Eragonin kilpailussa on paalun tuntumassa hyviä poneja, jotka pystyvät parantamaan ennätystään, ja kurveissa paljon kierrettävää”, hän selvittää. ”Koska Eragon on parempi volttilähdöstä kuin auton takaa ja kilpailu on suhteellisen lähellä, päätimme osallistua.”

Odotukset ovat maltilliset, mutta Eragon on kuitenkin varmistunut kauden aikana ja sen taulu on mukavaa katsottavaa.

”Mikkelissä poni oli jo hieno, sitä on saatu eteenpäin. On se vähän vielä epävarma, mutta koitetaan päästä ravia ja katsotaan, mihin se riittää. Tämä kausi on kuitenkin jo sujunut hyvin.”