Näyttää siltä, että viime vuoden Elitloppetia seurannutta skandaalia ei saada käsiteltyä ennen tämän vuoden kisaa. Kuva: HU arkisto Jarno Unkuri
Ulkomaan ravit

Case Propulsion: ST:n vastuuvaliokunnan puheenjohtajat erosivat

Marja Mahlamäki

Vastuuvaliokunnan puheenjohtaja Sari Olausson ja varapuheenjohtaja Anette Fassl ilmoittivat torstaina avoimessa kirjeessä Ruotsin keskusjärjestö ST:n hallitukselle jättävänsä paikkansa STAD:in (Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd) jäseninä.

"Haluamme palavasti toimia raviurheilun puolesta, ja meillä on yhteensä yli 40 vuoden kokemus STAD:in ja sen edeltäjien toiminnasta. Valvomme myös alan aktiivien oikeuksien toteutumista. Sitä paitsi meillä on ammattiylpeytemme, tämän takia emme vallitsevissa olosuhteissa näe minkäänlaista mahdollisuutta jatkaa STAD:in jäseninä", Olausson ja Fassl päättävät kirjeensä.

He kertovat, että ST:n toimitusjohtaja on ollut viime päivinä  kahdesti heihin yhteydessä. "Ensin hän ehdotti tapaamista kanssamme ilman vastapuolen ja sen edustajan läsnaoloa. Siihen vastasimme, että tapaaminen käsittelyssä olevan asian tiimoilta ei missään tapauksessa tule kysymykseen. Se sotii kaikkia objektivisuuden ja puolueettomuuden periaatteita vastaan."

"Tätä taustaa vasten oli hämmentävää, että saimme pian sen jälkeen häneltä sähköpostin, jonka julkaisemme kirjeen liitteenä. Sitä ei voi pitää muuna kuin sopimattomana yrityksenä vaikuttaa valiokunnan jäseniin."

Kirjeessä ST:n toimitusjohtaja on sitä mieltä, että ST:llä ja STAD:illa sekä ravien ylituomioistuimella (ÖD) on osittain eriäviä käsityksiä siitä, miten seuraamuksia tuottavien tapausten käsittely pitäisi toteuttaa. Hän käsittelee pitkästi henkilösuojasäädösten käyttöä ja merkitystä ja päätyy suosittelemaan toimintatapoja, jotka hyödyttäisivät ST:tä ja sen toimintaprosesseja. Hän kutsuu STAD:ia ja ÖD:tä ST:n "sisäisiksi yksitystuomioistuimiksi". Hän toivoo, että tulevaisuudessa käytäisiin rakentavaa keskustelua urheilun päätöksentekoelimien välillä, jotta epäselvyydet pystytään välttämään.

"Euroopan ihmisoikeussopimus, johon Ruotsi on sitoutunut, määrittelee 6. artiklassa oikeuden oikeudenmukaiseen oikeusistuntoon (fair trial). Propulsionin tapauksessa ovat vastapuolen edustaja ja STAD kehottaneet ST:tä luovuttamaan kaiken vastapuolen haluaman aineiston. Emme ole esittäneet mitään vaatimuksia, koska STAD:illa ei sellaiseen valtuuksia", Olausson ja Fassl korostavat.

"Meillä oli valmisteleva istunto, johon osallistuivat meidän lisäksemme ST ja vastaajan edustaja Jesper Arvenberg. Siinä ST tunnusti, että aineistoa on karsittu, mikä käytännössä tarkoittaa hävittämistä. Yhä merkillisemmäksi tilanne muuttui, kun kävi ilmi, että hävittämistä on jatkettu valmistelevan istunnon jälkeen. On täysin vastoin osapuolten tasavertaisuutta, että ST arvioi yksipuolisesti, mikä aineisto on merkittävää, ja mikä ei."

"Jos jättäisimme siviilitöissämme kertomatta tiedossamme olevia asioita, sitä pidettäisiin erittäin vakavana rikkomuksena. Jos ST:n mielestä tietosuoja-asetus GDPR (General Data Protection Regulation) aiheuttaa esteitä asian oikeudenmukaiselle käsittelylle, se olisi pitänyt nostaa esille paljon aikaisemmin. Sitä ei ole huomioitu missään aikaisemmissa käsittelyissä."

"Olemme useasti huomauttaneet, että STAD:in asema pitäisi määritellä säännöissä. Nykyisellään ST nimeää meidät ja voi antaa meille potkut, jos meidät koetaan epämukaviksi. ST siis päättää säännöistään eli lainsäädännöstä, ja siitä ketkä ovat sääntöjä toteuttavan STAD:in jäsenet. Niin ei toimita oikeusvaltiossa!"

Olausson ja Fassl painottavat, että STAD:in pitäisi olla puolueeton ja ST:stä riippumaton toimija, ei ST:n "pidempi käsivarsi". Sari Olausson toimii oikeuslaitoksessa tuomarina ja Anette Fassl syyttäjänä. Heidän kirjeensä julkaistiin Travrondenin ja Sulkysportin nettisivustoilla.