Yleiskokouksen merkittävin päätös oli kansainvälisen raviurheilusopimuksen neljännen artiklan muutokset koskien ajovitsan käyttöä. Keskustelua asiasta on käyty vahvistuen vuonna 2019 Ruotsissa järjestetystä raviurheilun maailmankongressista asti.
UET muokkasi ja hyväksyi yleiskokouksessaan sääntömuutoksen, jonka myötä hevosen lyöminen on kiellettyä ja ajovitsaa tulee käyttää vain merkinantoon.
”Muutosta on ohjannut kaksi tärkeää perusajatusta: ohjastajan ajovitsa on mukana merkinantoa varten, ei hevosen lyömistä varten sekä yhteinen ymmärrys siitä, että hevonen ei voita kilpailua ohjastajan tai ratsastajan ajovitsan käytön johdosta”, kokoukseen osallistunut Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoo Suomen Hippoksen tiedotteessa.
”Muun muassa Pohjoismaat ovat nostaneet asiaa vahvasti ja muuttaneet jo aiemmin omat sääntönsä linjauksen mukaisiksi. Urheilumme on kansainvälistä ja siksi on tärkeää, että muutos näkyy jatkossa myös kansainvälisesti.”
UET päätti asettaa sääntömuutoksen osalta jäsenmaille siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2025. Kansalliset säännöt ja toimintatavat on muutettava tähän mennessä vastaamaan kansainvälisen sopimuksen linjaa. UET:n hallitus tulee jatkamaan sääntömuutosten valmistelua tarkemmalle tasolle vuoden 2024 aikana, ja tavoitteena on hyväksyttää myös nämä muutokset kaikilla jäsenmailla ennen seuraavaa yleiskokousta.
”Olemme keskellä Euroopan suurinta ravitapahtumaa, Pariisin talvimeetingiä, ja joka päivä voimme todistaa tämän saman muutoksen vahvistumista kaviouralla. Ammattilaiset ymmärtävät ja hyväksyvät muutoksen, ja on aika muuttaa se myös säännöissä. Tämä on kuitenkin vasta alku, sillä meidän tulee kehittyä jatkuvasti”, UET:n puheenjohtaja Marjaana Alaviuhkola kommentoi.
Ajotapalinjauksen lisäksi UET päätti, ettei OPU/ICSI-alkionsiirtomenetelmillä syntyneitä varsoja saa rekisteröidä kantakirjoihin. Muutoksen perusteena ovat raviurheilun maailmankonferenssissakin esitellyt tutkimukset, jotka osoittavat, että OPU-tekniikka on invasiivinen menetelmä, joka aiheuttaa haittaa luovuttajatamman hyvinvoinnille. Kyse on myös antidopingtyön vahvistamisesta.
Tekniikka muuttuu myös hevosten polveutumismääritysten osalta, joten UET linjasi, että jokainen jäsenmaa on velvollinen tiedottamaan SNP-tekniikan käyttöönoton aikataulusta. Asian osalta tehdään tällä hetkellä selvityksiä ja tutkimusta eri maissa, joten tiedonvaihto maiden välillä on erittäin tärkeää kustannustehokkaan siirtymän näkökulmasta.
Yleiskokous vahvisti kokouksessaan myös kansainvälisen UET Elite Circuitin finaalien järjestäjät tuleville vuosille. UET Elite Circuit finaali ja UET Grand Prix ravataan tänä vuonna 11.10. Vincennesissä Ranskassa, vuonna 2025 Solvallassa Ruotsissa ja vuonna 2026 Italiassa.
Yleiskokouksessa käytiin läpi yhteisen UET Connect -tietokannan tilannekatsaus. Ranskan, Norjan, Suomen ja Ruotsin lisäksi myös muita Euroopan ravimaita pyydetään nyt liittymään mukaan tietokantaan.
Lisäksi yleiskokous sai kattavan esittelyn Italian raviurheilun uudesta organisoitumisesta osana Italian maa- ja metsätalousministeriön toimintaa. Italia on ollut useamman vuoden sivussa kansainvälisestä yhteistyöstä. Uusien suunnitelmien kautta Italialla on tavoitteena vahvistaa voimakkaasti maansa hevosurheilua ja tulla jälleen aktiivisesti mukaan UET-yhteistyöhön.
Iso-Britannian jo vuonna 1993 alkanut jäsenyyshaku osaksi Euroopan ravijärjestöä huipentui yleiskokouksessa jäsenyyden hyväksymiseen sen täytettyä UET:n jäsenyysvaatimukset ja teknisen komitean vierailtua maan kilpailuissa.
Lähde: Suomen Hippoksen tiedote