Minna Mäenpää uskoo hevosalalle löytyvän rahoitusta budjetin ulkopuoleltakin. Kuva: Jarno Unkuri
Uutiset

Minna Mäenpää budjettiesityksestä: ”Alan lopullinen rahoituskokonaisuus ensi vuodelle ratkeaa myöhemmin”

Jari-Pekka Rättyä

Budjettiriihessä valtiovarainministeriön alun perin esittämät 14,5 miljoonan euron leikkaukset hevosalan rahoitukseen pienenivät 8,5 miljoonaan euroon, ja sellaisina ne löytyvät myös maanantaina julkaistusta hallituksen budjettiesityksestä vuodelle 2025.

Suomen Hippoksen toimitusjohtajalle Minna Mäenpäälle tämä ei tullut yllätyksenä.

”Tiedossa oli, että budjettiriihen luvut siirtyvät sellaisenaan budjettiin. Neuvottelut maa- ja metsätalousministeriön kanssa jatkuvat kuitenkin edelleen, ja alan lopullinen rahoituskokonaisuus ensi vuodelle ratkeaa myöhemmin”, Mäenpää valaisee.

Hän uskoo maa- ja metsätalousministeriöltä löytyvän siltarahoitusta alan toimintaedellytysten turvaamiseksi. 8,5 miljoonan suuruisina leikkaukset olisivat noin 22 prosenttia alan kokonaisrahoituksesta, mitä on pidetty yleisesti kohtuuttomana.

Rahoitusta koskeva epävarmuus on aiheuttanut laajasti huolestusta ja näkyi mm. Ypäjän varsahuutokaupan hinnoissa ja näkynee kuluvan vuoden astutusluvuissa, joita ei ole vielä julkistettu. Se vaikeuttaa myös tulevan kilpailutoiminnan suunnittelua.

Suomen Hippoksen valtuuskunta kokoontuu perjantaina 27.9. ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään alan rahoituskokonaisuutta.

Valtiovarainministeriön tiedote budjettiesityksestä vuodelle 2025

Hevostalouden edistämiseen on budjetissa varattu 30,692 miljoonaa euroa.