Vuosi sitten finaaleissa voiton vei Henry M Bollström, toiseksi sijoittui Veera Vekola ja kolmanneksi Sami Nummi. Kuva: Juhani Hynynen
Uutiset

Amatöörien SM-finaalit käynnistyvät Ylivieskassa – "Vanhalla tutulla systeemillä mennään"

Veeti Suomalainen

Ylivieskassa ajetaan finaalien neljä ensimmäistä osalähtöä ja loput neljä osalähtöä viikkoa myöhemmin Kuopiossa. Mukana on 12 runkosarjassa parhaiten menestynyttä kuskia, joista neljä on naisia.

”En muistakaan, että aiemmin olisi tällaista määrää ollut naisia finaalissa. Naisohjastajia on kaikkiaan ollut viime vuosina selvästi aiemmin myös runkosarjan lähdöissä”, kilpailun järjestämisestä vastaavan SHKL:n toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaa sanoo.

Hallitseva Suomen mestari Henry M Bollström ei osallistu finaaleihin lisenssin muuttumisen jälkeen. Runkosarjassa voiton vei Toni Ripatti, joka sijoittui kaksi vuotta sitten finaaleissa kakkoseksi, mutta mestaruus 31-vuotiaalta mikkeliläiseltä vielä puuttuu.

”Vanhalla tutulla systeemillä mennään. Voitosta saa tietysti eniten pisteitä ja pisteitä saa myös, jos jonkun ajokin kohdalle osuu poisjäänti”, Nummenmaa selvittää.

Euroopan raviamatöörijärjestö FEGAT järjestää miehille ja naisille omat EM-kisat, joten SM-finaaleista molempien sukupuolien parhaat pääsevät edustamaan Suomea.

”PM-kisoihin on tarjolla kaksi tai kolme paikkaa riippuen siitä millaisella osallistujamäärällä ne jatkossa järjestetään. Muut Pohjoismaat ovat miettineet pitäisikö laskeneiden hevosmäärien vuoksi PM-kisat ajaa jatkossa kahdeksalla kuskilla lähtöjen kasaamisen helpottamiseksi.”

Amatöörien SM-finalistit

Toni Ripatti 105

Jani Peräsalo 90

Miia Salminen 86

Juha-Pekka Ahonen 84

Milla Markkanen 81

Suvi Vaittinen 80

Janne Lukkari 76

Marko Hautamäki 73

Roope Kiviranta 70

Mika Rintala 70

Sara Hautamäki 67

Jari Autio 66

Nimen perässä runkosarjasta kerätty pistemäärä.