Enter Mayweather kisasi aikaisemmin urallaan monesti Santtu Raitalan ajamana, mutta Oulussa ruunaa kuskasi Ville Pohjola, joka on tätänykyä voittajan vakikuski. Arkistokuva: Anu Leppänen
Uutiset

Enter Mayweatherin pitkään odotettu voitto tuli yllättävällä matkalla – ”Helposti ehti”

Niko Haaranen

Viime kausina todella usein pelisuosikeihin kuulunut Enter Mayweather ei kovista ennakko-odotuksista huolimatta ollut voittoon pystynyt, mutta nyt Oulun ennätysten illassa napsahti voimistaan tunnetulle menijälle täysosuma lyhyen matkan pyrähdyksessä.

Kari Alapekkalan ohjastama Kiss Sånna oli kiihdytyksessä odotetusti vikkelin. Nopealla tammalla päätettiin tällä kertaa kokeilla keulajuoksua. Takarivistä lähtenyt Kivarin Merengue livahti Tuomas Vasalan ajamana toiselle ilman selkää.

Matkavauhti pysyi reippaana, kun Ville Pohjola teki Enter Mayweatherin kanssa varhaisen ratkaisun, eikä kärkiparilla ollut aikomustakaan luopua saavuttamistaan juoksupaikoista. Enter Mayweather palasikin pian parijonoon 3. ulos.

Kiss Sånna johti vielä 200 metriä maaliin selvästi, mutta tamman menovesi hupeni vauhdilla. Tasainen kolmen rintama lähestyi, ja uloimpana kirinyt Enter Mayweather piti vauhtinsa parhaiten ennen suursuosikki Fancy Creekiä.

”Kuten ennen lähtöä oli puhetta, tämä jaksaa hyvin vauhtinsa pitää, jos sitä pidetään matkalla. Monelle maili on silloin pitkä matka, mutta tämä jaksaa mennä vaikka kierroksen lisää”, Ville Pohjola huomautti voittajahaastattelussa. ”Loppusuoran alussa oltiin kärkihevosesta kaukana, mutta loppusuora on nykyään niin pitkä, että helposti ehti.”

Kuusivuotias Enter Mayweather kilpaili alku-uransa Katja Melkon treenistä. Melkko-Sorosella (Janne) pitkään hevosenhoitajana työskennellyt Mari Leinosen valmentaa nykyään ruunaa Lumijoella.

”Heti kun omistaja ei ole paikalla, käy näin”, Mari Leinonen heitti pilke silmäkulmassa. ”Hevonen ei ollut oma itsensä ollenkaan. Se joi ja oli laiska lämmitykseen, joten arvelin, että mikä sillä on. Kyllä yllättää, en odottanut tällaista.”

Ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun 2019 voittanut Enter Mayweather kilpaili lyhyellä matkalla toisen kerran urallaan. 1.14,6 ja hitaampien lähdössä ruunan voiton sivutuotteena napsahti uusi komea ennätys 12,7aly.

Hevosen omistavan Hefaistos Oy:n takaa löytyy psykiatrina toimiva Elmo Niskasaari. Vastikään C-ajolupakurssin hyväksytysti suorittanut oululainen seurasi suojattinsa edesottamuksia Toto-TV:n välityksellä.

”Maailmankuva meni vähän mullinmallin, kun tällainen verkkainen höyryjuna yhtäkkiä täräyttää lyhyen matkan 12,7-tulokseen! Kyllähän siinä monenlaisia tunteita kävi”, Elmo Niskasaari kertoi. ”Hevosta olen itsekin paljon ajanut, joten tiesin sen olevan kunnossa kyllä, mutta aika ja tapa miten voitto tuli, oli yllättävää. Tosi mukavaa kuskin ja valmentajan puolestakin, että saatiin onnistuminen, kun he ovat ahkerasti hevosen kanssa uurastaneet.”

Elmo Niskasaari on toiminut Enter Mayweatherin kanssa jo vuosia, ja tunneside on vahva.

”Enter Mayweather on minulle tosi tärkeä projekti ollut, kun olen varsasta asti sen omistanut ja kaikenlaista sen kanssa tehnyt. Kavereitahan me ollaan.”

Keulapaikka oli Toto5-kierroksella muuten valttia, sillä sekä Armani Pressin, Hissun Pamelan että Luna De Parisin voitot tulivat kärkipaikoilta. Honey Bee Web täydensi oikean T5-rivin kirivoitollaan.