Hevosakatemian keskustelutilaisuudessa kuultiin Marjaana Alaviuhkolaa ja Matti Lakkistoa. Matti Mahlamäki juonsi. 
Uutiset

Hevosakatemia: Raviurheilun suurvaltakin haasteiden keskellä

Stiina Ikonen

Ennen Teivon Magic Monday -raveja järjestettiin Hevosakatemia-keskustelutilaisuus. Hippoksen emeritus kilpailutoimenjohtaja Matti Lakkisto vertaili Ruotsin ja Saksan raviurheilun kehityskaaria ja Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön ST:n Marjaana Alaviuhkola avasi Ruotsin tämän hetken tilannetta.

Killer apps. Läpimurtosovellus. Sitä termiä Matti Lakkisto käytti Teivon Hevosakatemiassa maanantaina keinoista, joilla Ruotsin raviurheilu peliyhtiöineen lähti 70-luvun alussa kohti nousua.

”Läpimurtosovelluksessa keksitään jotain, mikä lyö laudalta muut. On helppo tunnistaa, mitkä olivat nimenomaiset seikat, jotka mahdollistivat ATG:n uskomattoman kehitystarinan. Se, että oli kattava rataverkko, oli erittäin tärkeä asia. Toinen vähintään yhtä tärkeä oli se, että ATG päätti valita lauantain ensimmäiseksi varsinaiseksi pelipäiväksi. Se ei ollut silloin niin luonnollinen valinta, sillä vapaa-ajan markkinat olivat alkutekijöissään, lauantaista oli vasta tullut viikon kulutuspäivä. Huomattavasti raskaampi vaihtoehto oli rakentaa Solvallan keskiviikon sijaan uusi tuote lauantaille, mutta se oli tärkein valinta”, Lakkisto taustoitti Ruotsin kehitystä ravien suurvallaksi.

Ravirataverkon kattavuuden puute puolestaan oli keskeinen syy siihen, että Saksa jäi raviurheilumaana ikään kuin lehdellä soittelemaan.

”Saksassa 16 osavaltiossa on vain 4 radalla ympärivuotista raviurheilua. Se on erittäin iso ongelma, kun pitäisi lajia markkinoida valtakunnallisesti. Raviurheilulla on kuitenkin paikallinen luonne”, Lakkisto totesi.

Mitä yhteistä sitten on raviurheiluorganisaatioilla, jotka pärjäävät?

”Tiivis vuorovaikutus peliyhtiön ja raviurheiluorganisaation kesken, merkitykselliset volyymit, luotettava ja laaduntuottokykyinen kilpailutuotanto, kilpailukykyiset pelituotteet ja kuluttajaa palvelevat myyntikanavat sekä moderni mediaseuranta ja mielikuvat”, Lakkisto paalutti.

”Niillä on ainakin ennen pärjätty.”

Ruotsikin on tällä erää haasteiden edessä. Marjaana Alaviuhkolan mukaan hevosten, valmentajien ja hevosomistajien määrä on huolestuttavassa laskussa, vaikka peliyhtiöllä onkin pyyhkinyt hyvin.

”Nyt pitäisi pystyä tekemään uusia hyviä päätöksiä, kun meidät heitetään uusille lisenssimarkkinoille. Pitää ymmärtää se, että vaikka ATG:lla menee hyvin ja on rahaa, silti ala kuihtuu”, Alaviuhkola oli huolissaan valmentajien, hevosien, b-treenareiden ja omistajien vähenemisestä.

”Kiinnostavuus on suurin haaste tulevaisuudessa. Jos tuote ei ole tarpeeksi mielenkiintoinen, hevospelitkin tulevat laskemaan.”

Alaviuhkola huomautti eläinsuojelullisten kysymysten nousevan yhä enemmän esiin tulevaisuudessa.

”On niin paljon ihmisiä, jotka katsovat lajia eri silmällä. Esimerkiksi piiskankäyttö tulee olemaan kysymys, kun koetetaan pitää oma tuote kunnossa.”

Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula mainitsi saaneensa kenttäpalautteena neljän kohdan ohjelman, jolla raviurheilu pelastuu.

”Ravit takaisin television isoille kanaville, piiskaaminen pois lajista, ravitoimijoiden verkkosivut kuntoon, esiin taustajuttuja talleilta ja nurkat kuntoon raviradoilta”, kuuli ytimekäs viesti.

”Sillä on iso merkitys, miltä näytetään ulospäin”, Rehula komppasi.

Lue aiheesta lisää keskiviikon Hevosurheilusta.