Hevonen tarvitsee hoitoa joka päivä. Arkistokuva. 
Uutiset

Hevosalan valmiusryhmään satoja ilmoittautuneita

Johanna Heinonen

Eilen julkistettu Hippoliksen koordinoima hevosalan valmiusryhmä on herättänyt suurta kiinnostusta hevosihmisissä.

Yhteistyössä Hippoliksen kanssa valmiusryhmää ovat olleet toteuttamassa Suomen Hippos, Ratsastajainliitto, Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto, Suomen Ravivalmentajat ry ja MTK. Idean taustalla oli varmistaa hevosten hyvinvointi, vaikka yrittäjät sairastuisivat.

”Ratsastajainliitto tiedotti kokoavansa vastuuryhmää, ja Anne Laitinen sanoi ääneen, että eiköhän saman tien koota koko hevosalaa koskeva ryhmä. Mahdollisuuksien hevonen –verkoston järjestöt lähtivät heti ideaan mukaan. Tosi nopeasti saatiin tämä toteutettua”, Hippoliksen toiminnasta vastaava Erja Mattila kertoo.

Ilmoittautuminen avattiin tiistai-iltana, ja puoli vuorokautta myöhemmin valmiusryhmään oli ilmoittautunut jo 440 henkilöä.

”Todella hienosti. Kyllähän hevosihmisissä on sellaista yhdessä tekemisen meininkiä, että siinä mielessä ei yllättänyt, mutta en ehkä tällaisia lukuja osannut odottaa näin nopeasti”, Mattila iloitsee.

”Tietysti toivotaan, ettei ryhmälle olisi paljoa tarvetta, mutta jos hätä on suuri, niin apuakin on saatavilla.”

Valmiusrinkiin voi ilmoittautua Hippoliksen nettisivuilta, myös muut hevosalan järjestöt ovat jakaneet linkkiä. Avuntarvitsijat ottavat yhteyttä suoraan Hippolikseen.

”Nyt aluksi on niin, että minulle ja Sanna Mäki-Tuurille voi soittaa. Sitten tietysti, jos yhteydenottoja tulee paljon, laajennetaan päivystysrinkiä.

Mattila kertoo, että suomalaisten idea hevosalan valmiusryhmästä on herättänyt positiivista huomiota jo Suomen rajojen ulkopuolellakin monen maan kärvistellessä nousevien koronavirustartuntojen kanssa.

”Ruotsalainen facebook-kaverini nosti sitä heti eilen esiin Ruotsissa, että tällainen tarvittaisiin tännekin, ottakaa mallia Suomesta”, Mattila hymyilee.

Mattila huomauttaa, että jokaisen tallinpitäjän tulee huolehtia siitä, että tallilta löytyy valmiusohjeet hevosten hoitamiseen. Vahingon sattuessa ohjeita ei ehkä ehdi antaa.

”Ei kyllä välttämättä tallinpitäjät yleisesti kauhean hyvin ole valmistautuneet, ehkä sellaiset paikat, missä muutenkin käytetään tilapäistä työvoimaa, niissä on vähän paremmin ohjeita. Valmiusohjeiden teko ei vaadi kauheasti, ihan yksinkertaiset riittävät. Hätätilanteessa ei ole väliä, onko joka hevosella täysin oikea loimi ulkona, kunhan perushoito saadaan tehtyä”, Mattila vinkkaa.