Valtion hevostaloudelle myöntämistä tuista nouseva keskustelu alkaa olla jo jokavuotinen perinne. Tämäkään vuosi ei tee poikkeusta.
Hevosurheilun lajina saamat tuet nousivat tikunnokkaan keskiviikkona Ylen uutisoinnissa. Ylen jutussa Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Heli Koski näki raviradoille jaetut tuet ”outoutena”.
”En näe, että sieltä tulisi mitään uusia innovaatioita, mitä voisi laajemmin yhteiskunnassa hyödyntää. Jos näitä raviratatukia ei tällä hetkellä olisi olemassa, ja pitäisi miettiä, että mihin ne noin 40 miljoonaa vuodessa laitetaan, niin laitettaisiinko ne tässä tilanteessa tosiaan hevosurheiluun vai esimerkiksi vanhusten huoltoon, nuorisotyöhön, koulutukseen vai johonkin muuhun”, Heli Koski kysyi.
Kuten aiempinakin vuosina, riensi jälleen joukko hevosihmisiä taustoittamaan tukien perusteita. Myös Yle avasi jutussaan, että tukien taustalla on Veikkauksen ja Fintoton yhdistymisen myötä käyttöön otettu rahoitusmalli. Yritystuista kertovassa uutisessa ei kuitenkaan huomioitu, ettei raviratojen saamat tuet oikeastaan edes ole yritystukia, vaikka ne raportoidaan yritystukijärjestelmään.
Tutkimusjohtaja Heli Koski on perustellut kantaansa viestipalvelu X:ssä (ent. Twitter). Hän kertoo tuntevansa ravialan toiminnan rahoituksen historian, mutta ei näe riittäviä perusteita tukien jakamiselle tulevaisuudessa.
Seuraavassa kaikkiaan neljästä viestistä Koski kirjoittaa, ettei ravialan tuille ole olemassa taloustieteellistä perustetta.
Tämän jälkeen Koski jatkaa, että Veikkaus voisi hankkia Toto-pelien tuottoja vastaavan summan muullakin keinolla, jota valtion ei tarvitsisi tukea. Tämä voisi hänen mukaan tapahtua esimerkiksi lisäämällä valikoimaan uusia pelejä.
Lopulta Koski päätyy perusteluissaan siihen, että ravipelien tuottojen osittainen tulouttaminen raviradoille on verrattavissa siihen, että Tulosvedon tuotoista jaettaisiin rahaa Valioliigalle.