Alustavan arvion mukaan YT-neuvottelut voivat johtaa 16 työntekijän työsuhteen ehtojen olennaiseen muuttumiseen tai työsuhteen päättymiseen.
Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki kertoo, että nyt ei mennä vähentäminen ja säästäminen edellä, vaan YT:iden tarkoitus on kohdentaa uudelleen resursseja. Hevosopiston uusi strategia painottuu kansainväliseen osaamiseen, ja henkilöstön tulisi olla sen mukaista. Lisäksi resursseja halutaan vapauttaa urheiluolosuhteiden parantamiseen.
"Meillä on kunnianhimoiset tavoitteet. Nyt mietitään, kuinka paljon tarvitaan oppilaitosmaista opetusta. Sen sijaan haluamme resursseja kansainväliseen osaamiseen, joka nostaa koko hevosalan osaamista", Mansikkamäki sanoo.
Esimerkiksi Ratsastajainliiton maajoukkuevalmentajien Bert Rompin ja Maik Kohlschmidtin taidot halutaan saada mahdollisimman laajasti käyttöön.
Ravipuolella muutos on jo pidemmällä, joten etenkin ratsastuksen opetuksen tarpeita ja hevosmäärää arvioidaan uudelleen. Neuvottelujen piirissä on kuitenkin koko yhtiön henkilöstö.
Hevosopisto työllistää tällä hetkellä 70 kokoaikaista henkilöä ja lisäksi ison määrän osa-aikaisia asiantuntijoita.