Heli Koski ei kannata raviurheilun tukemista valtion varoista. Kuvituskuva: Anu Leppänen
Uutiset

Hevostalouden tuet taas Etlan hampaissa – näin Hippos vastaa

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Heli Koski hyökkäsi Ylen uutisissa ja verkkosivuilla rajusti hevosalan valtiontukia kohtaan.

Jari-Pekka Rättyä

Jo vajaa vuosi sitten Heli Koski ihmetteli Taloussanomissa raviurheilua ja raviratoja yritystukien saajina. Budjettiriihen alla asia nousi nyt lähes samansanaisena esille Ylen uutisoinnissa.

”Suurimpien tuensaajien kärjestä löytyy muitakin isoja metsä- ja muita teollisuusyrityksiä sekä yksi vähän erikoisempi eli Vermon Ravirata, jonka toimintaa tuettiin viime vuonna yli 6 miljoonalla eurolla”, Yle kirjoitti.

”Nämä raviradat on kyllä yksi outous. En näe, että sieltä tulisi mitään uusia innovaatioita, mitä voisi laajemmin yhteiskunnassa hyödyntää. Jos näitä raviratatukia ei tällä hetkellä olisi olemassa, ja pitäisi miettiä että mihin ne noin 40 miljoonaa vuodessa laitetaan, niin laitettaisiinko ne tässä tilanteessa tosiaan hevosurheiluun vai esimerkiksi vanhusten huoltoon, nuorisotyöhön, koulutukseen vai johonkin muuhun”, Heli Koski kysyi.

Yle kertoi rahoitusmallin juontavan juurensa peliyhtiöiden yhdistymisestä, muttei avannut tarkemmin, että ala tienaa avustuksensa itse jo hevospelien tuottoina ja tuottaa yhteiskunnalle moninkertaiset summat verotuloina ja työllistäjänä.

Rahoitus hevospelien tuotoista

Suomen Hippos joutui oikomaan Taloussanomien kautta muihinkin medioihin levinnyttä uutista jo viime keväänä ja tekee sen jälleen.

Raviratojen tuet eivät ole yritystukia, vaikka ne raportoidaan yritystukijärjestelmään. Hevosalalle kohdennettava rahoitus on koostunut pääasiassa Veikkauksen rahapelituotoista. 

”Raviratojen saamat tuet ovat osa EU:n komission hyväksymää valtiontukea, jolloin MMM valtiontukiviranomaisena raportoi nämä yritystukijärjestelmään. Raportointijärjestelmästä ei välttämättä kuitenkaan käy ilmi yksittäisen tuen sisältö. Esimerkiksi radoille myönnettävä palkintotuki maksetaan täysimääräisenä edelleen palkintoina hevosenomistajille”, Hippos selventää.

Hevosalan rahoitus on pienempi kuin hevospeleistä syntyvät tuotot. 

“Hevospelien tuotot ovat viime vuosina olleet noin 60 miljoonaa euroa vuodessa sisältäen valtiolle tuloutettavan arpajaisveron. Hevostalouden edistämiseen myönnettävä rahoituksen vuotuinen määrä on viime vuosina ollut noin 40 miljoonaa euroa. Mikäli ravikilpailuja ei järjestettäisi, ei hevospeleistä myöskään tulisi valtiolle tuloja”, Hippoksesta painotetaan. 

Rahoitusmallin taustalla on hevosalan oman vedonlyöntiyhtiö Fintoton yhdistyminen Veikkaukseen vuonna 2017. Sen myötä myös hevosalan rahoitus siirtyi kulkemaan Veikkauksen ja myöhemmin maa- ja metsätalousministeriön kautta. 

Linkki Ylen uutiseen

Päivitetty 11.4. kello 11.05: Korjattu Taloussanomien kirjoitusasu.

Päivitetty 11.4. kello 11.45: Täsmennetty Hippoksen kommentteja.