Antti Lehtisalo, Pekka Kaikkonen, Saara Iivari ja Minna Mäenpää vetivät valtuuskunnan varsinaisen syyskokouksen. Kuva: Jarno Unkuri
Uutiset

Hipposkin joutuu säästökuurille – rahoitusta leikataan 450 000 eurolla

Valtiontukien leikkaukset vuodelle 2025 eivät kohdistu pelkästään raviratoihin, valtuuskunnan syyskokouksessa kuultiin.

Jari-Pekka Rättyä

Suomen Hippoksen valtuuskunnan varsinaisen syyskokouksen odotetuin anti oli tilannekatsaus rahapelaamisen lisenssimarkkinaan menemisestä ja uuden peliyhtiön valmistelusta vastaavan osakeyhtiön perustamisesta. Medialta ne jäivät tässä kohtaa kuulematta.

”Neuvotteluja käydään, mitään ei ole allekirjoitettu. Kuten varmasti kaikki ymmärrämme, yrityksen perustamisasiakirjat ovat sellaisia yksityiskohtia, jotka ovat liikesalaisuuksia”, Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo muistutti.

Ensi vuoden talousarviossa muutoksen osalta valtuuskunnalta haettiin valtuutus 400 000 euroa alijäämäisen budjetin tekemiseen.

”Tämä sisältää uuden rakenteen osalta varautumista tarvittaviin asiantuntijakuluihin sekä alan muutokseen valmistautumisen, kuten raviratayhtiön perustamiseen liittyviä kuluja. Muutoksen johtaminen liittyy kokonaisuudessaan myös uuden strategian juurruttamiseen laajasti toimijoiden arkeen, mihin tullaan suuntaamaan resursseja heti alkuvuodesta”, toimitusjohtaja Minna Mäenpää täsmensi.

Kokousväelle oli jo aikaisemmin kerrottu raviurheilun uudesta kolmikannasta, jonka muodostavat uusi peliyhtiö, valtakunnallinen markkinointi- tai raviratayhtiö ja Hippos. Valtuuskunnassa kerrottiin, että markkinointi/raviratayhtiön osalta toimintakokonaisuutta ja mallia alkaa selvittää erikseen hallituksessa ja raviratavaliokunnassa päätetty työryhmä, jonka on määrä saada malli valmiiksi alkuvuoden aikana. Työryhmää vetää Suomen Hippoksen viestintä- ja markkinointijohtaja Saara Iivari, ja siihen kuuluvat raviratojen edustajina Eeva Karvonen, Pertti Koskenniemi ja Pasi Pykäläinen. Työryhmä kutsuu mukaan tarvittavia ulkopuolisia asiantuntijoita.

Antti Lehtisalo arvioi, että vuoteen 2030 asti hevostalouden on tultava toimeen 32–36 miljoonan euron vuosirahoituksella. Sen jälkeen voidaan odottaa peliyhtiön alkavan tuottaa rahaa niin, että rahoitus palaa vuosien 2017–24 noin 40 miljoonan tasoille ja nousee jatkossa sen yli.

”Tämä perustuu asiantuntijoiden arvioihin ja on täysin realismia”, hän painotti.

Monilta osin tulevaisuus on kuitenkin arvailujen varassa.

”Uskon, että vuoden 2026 valtiontuki pysyy vuoden 2025 tasolla, mutta siitäkin tulee tietoa vasta ensi kevään kehysriihessä. Vuoteen 2027 lähdettäneen jonkinlaisella laskulla”, Lehtisalo olettaa.

Lopullisesti ensi vuodenkin rahoitus varmistuu vasta tammikuussa, kun ratojen toimintatukipäätökset tulevat maa- ja metsätalousministeriöstä.

Markkinointibudjettia ei leikata

Valtiontalouden säästötoimilta ei säästy Suomen Hipposkaan. Hippoksen talous- ja hallintopäällikkö Soile Toivanen kertoi Hippoksen avustuksia leikattavan ensi vuodeksi 450 000 eurolla.

Tämä katetaan osaksi rekisteröinti- ja muiden maksujen korotuksilla, osaksi säästötoimilla. Niistä konkreettisimpana Toivanen mainitsi 120 000 euron leikkaukset Heppa-järjestelmän kehittämisestä. Henkilöstöpuolella asiaan on varauduttu etupainotteisesti. Ainoa kustannus, josta ei leikata, on markkinointi ja viestintä.

”Markkinointibudjettimme on pieni, eikä siitä haluta leikata tilanteessa, jossa lajisuosio on aivan olennainen osa tulevaisuuden varmistamista”, Minna Mäenpää painotti.

Hippoksen kasvatuksen ja omistamisen osaston osastopäällikkö Tea Niemi esitteli hevosjalostusliittojen toiminnan kehittämistyötä, jota työstävän työryhmän raportin pitäisi valmistua toukokuussa 2025. Nuorisoedustaja Bea-Maria Puikkonen toi nuorten terveiset kokousväelle ja erityisesti huolen harrastustoiminnan lisenssien määrän suuren vaihtelun eri ratojen välillä. Monien suurten ratojen alueella ei rekisteröityjä harrastajia ole lainkaan, hän paheksui.

Viestintä- ja markkinointijohtaja Saara Iivari esitteli käynnissä olevaa strategian uudistustyötä, toimitusjohtaja Minna Mäenpää vuoden 2025 toimintasuunnitelman ja Soile Toivanen vuoden 2025 budjetin. Valtuuskunta hyväksyi toimintasuunnitelman ja budjetin pienin huomioin ja evästekommentein.

Suomen Hippoksen hallitukseen valittiin uutena jäsenenä Jaana Husu-Kallio ja jatkokaudelle Irene Kelloniemi ja Esa Nuottivaara. Ilman vastaehdokkaita valittiin myös puheenjohtajana jatkamaan Antti Lehtisalo.

Kokouksen alussa luovutettiin Suomen Hippoksen hallituksen jättävälle Hannu Nivolalle Keskuskauppakamarin kultainen elämäntyömerkki vuosien ansiokkaasta työstä maamme elinkeinoelämän hyväksi. Nivola istui hallituksessa yhtäjaksoisesti reilut 16 vuotta.