Henri Ruosteella on kaksikin mahdollista hevosta Tokioon. Tänä viikonloppuna testissä on Kontestro DB. Kannen kuva: Leena Alérini. 
Uutiset

Jalostusta, koulutusta ja kouluratsastuksen olympiatoivo

Johanna Heinonen

Perjantain Hevosurheilussa Tokioon tähtäävä olympiatoivo Henri Ruoste, professori Asko Mäki-Tanila alleviivaa tiedon merkitystä jalostuksessa ja Troopersin hoitaja Hermanni Paavola luottaa kahteen Paappaan. Koulutusteema pureutuu hevosalan koulutuksen myllerrykseen.

Olympiavuosi 2020 lähtee Henri Ruosteen osalta käyntiin kisoilla Ranskan Le Mansissa. Hevosena on Kontestro DB. Viikonlopun kisat ovat vasta sen ja Ruosteen ensimmäiset GP-koulukisat. Silloin kun hevonen kaksi vuotta Ruosteen liikekumppani Jochen Arlin silmiin sattui, se oli vielä täyttä häkää kenttähevonen, kisoissa. Ruoste hälytettiin paikalle Belgiaan testiratsastamaan se.

Testiratsastuksen tulos oli positiivinen. Hevonen ravasi todella tavallisella estehevosen mekaniikalla valtaosan ajasta, ”juoksuravia”, kuten Ruoste sanoo, mutta välillä se ryhdistyi, kasvoi edestä, mataloitui takaa, ja otti siinä muodossa aivan toisenlaisia, ilmavia askeleita.

Niiden takia hevonen ostettiin, joskin isolla kysymysmerkillä varustettuna.

”Ei me ihan varmoja oltu niistä parista askeleestakaan, että nähtiinkö me tarpeeksi ja kannattaako niiden takia ottaa projektiksi... Eikä kukaan näe. Mutta me otettiin se hevonen”, Ruoste muistelee.

Minkälainen on Ruosteen ihannehevonen? Mitä Ruoste tarkoittaa sillä, että Kontestro on ’kotivalmis’? Kuinka kisakausi kohti Tokiota etenee? Perjantain Hevosurheilu kertoo!

Troopers voitti viime kaudella 12 kertaa ja on avannut jo tämänkin vuoden voittotilinsä. Lauantaina se lähtee Ouluun elämänsä ensimmäiseen 75-lähtöön.

"Voitosta ajetaan", ilmoittaa hevosen 19-vuotias hoitaja Hermanni Paavola.

Hermanni ei toki ole pelkkä hoitaja "Roopelle". Ohjelmatiedoissa valmentajan kohdalla on hänen isoisänsä Jouko Paavola, mutta Hermanni on hoitanut ruunan päivittäistreenin jo pitkään.

Markku Hietasesta on muotoutunut Troopersin vakio-ohjastaja. Se oli täysin Hermanni Paavolan idea.

"Hän on oikein Hermannin suosikki, luottaa kahteen Paappaan", Jouko Paavola naurahtaa. "On minulle naurettu, että kun niin vanhalla miehellä ajatat, niin olen sanonut, että sehän on paljon nuorempi mies kuin minä. Minä täytän 75 kuukauden päästä, Markku vasta marraskuussa."

Ohjastajasta ei alun pitäen päästy oikein yhteisymmärrykseen valmentajan ja hoitajan välillä, jolloin jälkimmäinen teki oman ratkaisunsa.

"Vähän salaa sen ilmoitin Markulle", Hermanni kertoo. "Hän on rakentanut hevosta, Roope sopii hänen käteensä."

Hevosilla vaikkapa voittosumman tai ennätyksen jalostaminen genomin avulla kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, mutta ei välttämättä ole enää kovin kaukana. Naudoilla siirryttiin genomiseen valintaan jo yli 10 vuotta sitten. Sen myötä voidaan useammassa ominaisuudessa edetä yhtä aikaa. Esimerkiksi korkea tuotos korreloi heikomman hedelmällisyyden kanssa. Genomivalinnalla on kuitenkin ollut mahdollista valita sekä kovaa tuotosta että hyvää hedelmällisyyttä periyttäviä sonneja käyttöön.

Professori Asko Mäki-Tanila tietää, miten tähän on päästy ja mitä vaatisi, että hevosjalostuksessakin voitaisiin ottaa loikka genomivalintaan.

Valotamme lehdessä myös uuden tieliikennelain vaikutuksia hevosten liikkumiseen ja kerromme kuiviketutkimusten tuloksista.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.