Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto ry on jättänyt tänään kannanottonsa Suomen Hippos ry:lle sen käynnistämästä raviurheilun tulevaisuustyöstä. Liitto ilmaisee olevansa huolissaan hevosalan näkymästä, jossa ravihevosten määrä ja alan elinvoima ovat vähenemässä, ja toivoo Hippokselta arvojohtajuutta.
Alalle jo sitoutuneista omistajista ja kasvattajista on pidettävä kiinni, liitto viestittää. Jo sitoutuneilla toimijoilla on keskeinen rooli hevosalan ja raviurheilun tulevaisuuden kannalta. Kaupungistumisen, työn ja yhteiskunnallisten muutosten seurauksena myös hevosenomistaminen on muuttumassa. Yhä suurempi osa alan harrastajista on kimppaomistajia, joiden hevoset ovat ammattitalleilla valmennuksessa. Toisaalta maaseutumaisilla alueilla toimii edelleen tuhansittain hevosenomistajia, joille ravivalmennus ja kilvanajo on sivutoimi tai harrastus, SHKL:n toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaan ja hallituksen puheenjohtaja Henna Virkkusen allekirjoittama kannanotto muistuttaa.
Sekä ammattilaisten että amatöörien osallistuminen on raviurheilun kannalta yhtä tärkeää ja arvostettavaa, keskusliitto linjaa. Se myös pitää ehdottoman tärkeänä, että kaikkia toimijoita kohdellaan sääntöjen puitteissa tasapuolisesti. Tällä hetkellä hevosenomistajien kentällä koetaan, ettei kohtelu ole kaikilta osin sellaista ollut. Asiaan vaikuttavat kannanoton mukaan muun muassa tuomarityöskentely, tunnistusskandaali ja palkintojen jakaminen voimakkaasti ikäluokkien aivan parhaimmistolle. Reilu, kannustava ja positiivinen ympäristö on kaikkien raviurheilussa toimivien vastuulla, mutta erityisesti SHKL toivoo tässä Suomen Hippokselta vahvaa arvojohtajuutta.
”Päätöksenteon läpinäkyvyys ja avoimuus ovat avainasemassa. On tärkeää tunnistaa niitä seikkoja, mitkä ovat hevosmäärän laskun ja raviharrastuksen vähenemisen ja lopettamispäätösten taustalla”, kannanotossa todetaan.
SHKL toistaa jo aiemmin Hippokselle esitetyn ehdotuksen aihetta koskevan laajemman kyselytutkimuksen teettämisestä. Tämän tyyppinen faktapohjainen selvitystyö voisi auttaa suunnittelemaan oikeanlaisia toimenpiteitä hevosen omistamisen ja kasvatustyön edistämiseksi.
Hevosenomistajien ja kasvattajien parempi arvostus ja huomioiminen ei välttämättä aina edes taloudellisesti vaatisi paljon, mutta lisäisi motivaatiota ja halua toimia raviurheilun parissa myös tulevaisuudessa.
SHKL toivoo, että hevosalan suurimpana ja resursseiltaan vahvimpana toimijana Suomen Hippos ottaisi vahvemmin vetovastuulleen järjestelmällisen, koordinoidun ja säännönmukaisen yhteistyön muiden hevosalan järjestöjen kanssa. Tämä parantaisi tiedonkulkua ja myös järjestöjen keskinäistä työnjakoa. Esimerkiksi Hippoksen kasvatuksen tulevaisuustyöryhmässä esiin nostetut sopimukset ja niihin liittyvä neuvonta on juuri sellaista palvelua, jota SHKL on itse jo pitkään tuottanut. Sen sijaan että Hippos palkkaisi omaa omistajavastaavaa ja alkaisi tuottaa päällekkäisiä palveluja, se voisi auttaa omalta osaltaan jo SHKL:n tuottaman palvelun tunnettuuden parantamisessa.
Keskeinen hevosenomistamiseen vaikuttava tekijä on raviurheilun talous, kannanotossa todetaan. SHKL painottaa, ettei raviurheilua pidä kehittää yksinomaan pelaamisen näkökulmasta, vaan hevosurheilun edistämisen ja vastuullisen hevosenomistamisen on oltava alan kehittämisen keskiössä.
Liitto myös huomauttaa, että hevosenomistajan kynnys osallistua raviurheiluun on noussut lisääntyneiden kustannusten vuoksi. Tästä esimerkkeinä ovat Hippokseen luotu omistajalisenssimaksu ja radoille tullut sisäänkirjoitusmaksu. Omistajaharrastajien kannalta nykyinen lisenssijärjestelmä koetaan rajoittavaksi ja toimintaa hankaloittavaksi. Lisenssijärjestelmän tiedotusta voisi liiton mukaan selkeyttää ja lisätä. Lisäksi viranomaistoiminta on tiukentunut eri määräyksineen, minkä koetaan hankaloittavan toimijoiden arkea.
SHKL ehdottaa Hippoksen palvelurakenteen uudistamista siten, että nykyisen hinnoittelun sijaan tai rinnalle voitaisiin luoda pakettihinnoittelu, kuten Kulta-, Hopea-, Pronssijäsenyydet. Samoin uusasiakkaiden hankintaan voitaisiin kehittää palkitsemismalli, jolla omia kuluja voisi laskea.
”Näin ihmiset saisivat itse valita palvelukokonaisuuksia, joihin sisältyisi tietty määrä erilaisia valittavia ominaisuuksia, kuten rajoittamaton määrä omistajanvaihdoksia vuoden aikana tai kimppatallien rajoittamaton määrä tms. Tällä hetkellä hevosenomistajille koituvien peräkkäisten ja osin päällekkäisten maksujen määrä on suuri: Omistajanvaihdos, omistajalisenssi, kilpailuoikeusmaksu, kimppatallin perustamismaksu... Vaikka summat olisivat yksittäin pieniäkin, kokonaisuutena ne nostavat kynnystä hevosenomistamiseen. Maksuja tulisi vähintäänkin yhdistellä ja osa kustannuksista poistaa.”, liitto ehdottaa.
SHKL myös toivoo, että uudet hevosenomistajat toivotettaisiin tervetulleiksi ja heidät ohjattaisiin heti oikeiden palveluiden ja tiedon lähteille. Lisäksi liitto kehottaa pohtimaan malleja, joissa ikäluokkalähdöissä suuren yksittäisen ykköspalkinnon sijasta palkintopottia jaettaisiin enemmän jo karsintalähtöjen tasolla. Se lisäisi useamman mahdollisuuksia päästä palkintorahoille ja kannustaisi kasvattajia ja nuorten hevosten omistajia.
Uusasiakashankinnassa SHKL toivoo Raviliiga-tyyppistä jatkuvuutta.
”Tähän suosittelemme Tanskasta kopioitua Team Lunden -systeemiä. Kyse on nuorten starttihevosten välisestä liigasta. SHKL on esitellyt konseptia Hippokselle. Sarjan voisi toteuttaa esimerkiksi neljällä tämän vuoden kolmivuotiaalla, jotka hankittaisiin lokakuun ja joulukuun välissä. Liigassa vastakkain olisivat esimerkiksi Pohjoinen, Itä, Länsi ja Etelä-joukkueet kunnolla brändättynä.”
Nuorille liitto haluaa laadukkaasti toteutettuja lajin esittely- ja tietoiskuvideoita. Se myös huomauttaa, että naisistuvalla alalla ei kannata väheksyä montén kehittämismahdollisuuksia.