Kun elävästä kuvasta luetaan nivelten ja tiettyjen muiden kiintopisteiden liikkeet, keinoäly hoitaa lopun. Kuva: Suora
Uutiset

Keinoäly avaa mahdollisuuksia - ”Se voittaa, joka saa uutta tekniikkaa ensimmäisenä valmiiksi"

Jari-Pekka Rättyä

Keinoälyn analysoimaa lämmitystietoa ravipelaajille? Ei niin kaukaista scifiä, kuin äkkiseltään kuulostaisi.

Helsingin Sanomat kuukausiliitteessä kerrottiin ravit TotoTV:lle kuvaavan, nimensä Suoraksi vaihtaneen Streamteamin kehittävän tekniikkaa, jolla saadaan tietoa vaikkapa hevosten jalkavaivoista. Mistä on kyse, kehitysjohtaja Juha Koskela?

”Tv-kuvasta lukemalla voidaan keinoälyllä saada selville, jos hevosen ravissa on sanomista. Käymällä aikaisempaa materiaalia läpi voidaan myös verrata sen ravia live-kuvasta aikaisempaan raviin ja nähdä muutokset suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi pään asentoa ja liikkeitä voidaan kohtuudella tulkita kuvasta”, Koskela visioi.

Sivutuotteena syntyy esimerkiksi paikannusgrafiikkaa ja apua tuomaritoimintaan.

”Paikannuksessa on käytettävissä erilaisia tekniikoita, mutta ongelma on, että yksikään ei tuota luotettavaa tietoa yksinään. Yhdistämällä perinteistä tutkateknologiaa ja kuvasta tunnistamiseen keinoälyä syntyy luotettava lopputulos.”

”Keinoäly pystyy myös lukemaan kuvasta, missä kohtaa hevonen lähtee laukalle ja antaa laukan alas, tai laskea kädenliikkeistä piiskanlyönnit lähdön aikana. Tekoäly voi tunnistaa käden liikkeet”, Koskela lisää.

Tähän mennessä keinoälyä on käytetty hyväksi eniten jalkapallossa, jossa kyseinen tekniikka tuottaa esimerkiksi Veikkauksen Live-vedossa ottelun kulkua kuvaavan datan. Kilpajuoksu uusien lajien pariin on tuotantoyhtiöiden kesken käynnissä.

”Se voittaa, joka saa uutta tekniikkaa ensimmäisenä valmiiksi. Mekin olemme avaamassa toimiston Ruotsiin. Sinne on turha lähteä kilpailemaan vain hinnalla, jos ei ole tarjota mitään uutta”, Juha Koskela tiedostaa.

Ensimmäisten uusien palvelujen raveihin hän uskoo valmistuvan vuoden sisällä. (Hevosurheilu 11.8.2021)