Suomalaisen kirjallisuuden päivää vietetään ensi viikon maanantaina. Sen kunniaksi Hevosurheilu pyysi 20:tä kotimaista kirjailijaa antamaan nimen kuvitteelliselle suomenhevosravurilleen.
Dekkareistaan tunnetun Matti Röngän luoma Viktor Kärppä -yksityisetsivä on jo saanut oman kaimansa kaviourille. Rönkä intoutui kuvittelemaan, että hänellä olisi yhden sijaan kaksi Eri-Aaronin jälkeläistä. Näiden ja monen muun kuvitteellisen suomenhevosravurin nimet ja niiden tarinat löytyvät uusimmasta Hevosurheilusta. Röngän lisäksi mielikuvituksensa päästävät lentoon muun muassa Tuomas Kyrö, Heikki Turunen, Lasse Lehtinen, Rosa Meriläinen, Raija Oranen ja Antti Holma.
Juukalaisruuna Wheelie Awaken takana on poikkeuksellisen paljon tiukkaa tieteellistä osaamista. Sen on kasvattanut avaruustutkija Sini Merikallio, ja sitä valmentaa matemaattisia aineita lukiossa opettava Matti Halonen. Halonen suhtautuu valmennukseen insinöörimäisellä tarkkuudella, ja hänen metodinsa ovat tuottaneet tänä vuonna hedelmää.
”Voitimme Joensuussa nipun hyviä hevosia. Se oli minun ensimmäinen 76-voittoni. Haaveilimme joskus Wheelie Awaken kanssa siitä, että pääsisimme edes ajamaan 76-lähdössä”, Halonen toteaa heinäkuisesta Cartivet Meetingin finaalin voitosta.
Kävimme tapaamassa Wheelie Awakea ja Halosen perhettä ja keskustelimme Matti Halosen kanssa siitä, miten matemaattinen tarkkuus, ravivalmennus ja ampumahiihdosta saadut opit yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi.
Eläinlääkäri Per Michanek uskaltaa ajatella ja tehdä asioita toisin. Hänen mielestään pahin virhe, jonka hevosen kanssa voi tehdä, on kuvitella se ihmisen kaltaiseksi. Michanekin mielestä hyvän hevosenpidon malli tulee ottaa luonnossa vapaana elävistä hevosista.
”Mitä kovemmin hevosta treenataan, sen vähemmän sen elimistö kestää paikallaanoloa. Emme yleensä edes pese niitä, ne voivat halutessaan piehtaroida lumihangessa”, Michanek kertoo omasta hevosenpidostaan.
Ratsastusliitteen artikkeli kertoo muun muassa, mitä mieltä Michanek on loimituksesta ja hevosen pitämisestä tallissa ja mitkä hänen mielestään ovat hyvän urheiluhevosen rakennusosaset.
Uuden eläinsuojelulain valmistelu aloitettiin vuonna 2010, ja se tulee voimaan aikaisintaan vuoden 2018 alussa. Missä vaiheessa prosessi on nyt, mitä muutoksia hevosen asemaan on tulossa ja kuinka hyvin hevosalan ääni on kuultu? Selvitimme asian haastattelemalla lähes 20:tä lakiuudistuksessa mukana ollutta asiantuntijaa.
Tilaa Hevosurheilu kotiisi.
Tai osta näköislehti.