Lehdessä muun muassa kansikuvapoika Whole Lotta Loven viimeisimmät kuulumiset. Kannen kuva: Anu Leppänen. 
Uutiset

Kohti Suur-Hollolaa

Johanna Heinonen

Perjantain lehdessä ennakoimme Suur-Hollola-viikonvaihdetta monelta kantilta. Lähikuvissa esittelemme Majestic Manin ja Vixelin. Arvioimme, kuka alkuerien menestyjistä mahdollisesti etenee finaaliin. Paneudumme myös rokotuskattavuudesta tehtyyn kyselytutkimukseen.

Majestic Manin eli orpovarsa Taiston elämän alku on kaikille tuttu: kuinka emä kuoli heti varsomisen jälkeen ja pieni oripoika sai uuden emän varsansa menettäneestä ravikuningatar Mariministä. Mutta Taiston elämässä on paljon muitakin tarinoita. Esimerkiksi se, kun Jonna Irri vei Taistonsa Ranskaan Björn Goopin kehuttavaksi. Tai ensi viikonloppuna kirjoitettava uusi luku, jossa Taisto starttaa elämänsä ensimmäistä kertaa Suur-Hollolassa.

Omistaja-valmentaja-kasvattaja Jonna Irrin mielestä suomalaisten pitäisi olla ylpeitä siitä, että täällä pohjolassa on kasvatettu hevosia, jotka voivat pärjätä meitä isommissa ravimaissa.

”Siksi on erityisen tärkeää, että meillä on kisoja, jotka tukevat meidän omaa, kotimaista ravihevoskasvatusta.”

Suur-Hollolan konsepti, jossa hevosilla ajetaan lauantaina välierät ja sunnuntaina finaali, on aiheuttanut paljon keskustelua, mutta Irri ei näe konseptia kovin negatiivisena.

”On kiva, että on erilaisia kisoja. Jokainen on vastuussa omasta hevosestaan ja tietää, minkälaisia lähtöjä sillä voi ajaa. Eikä se nyt niin paljon helpompi olisi ajaa samana päivänä. Ei siinä mun mielestä ole niin isoa eroa, se on kova kisa joka tapauksessa.”

Suur-Hollolasta on muodostunut Tapio Perttuselle tärkeä kilpailu. Perttunen ja Saran Salama hallitsivat kylmäveristen Suur-Hollolaa peräti neljä vuotta putkeen vuosina 2004–2007.

”Tällä kilpailulla on mulle tosi paljon tunnearvoa, niin kylmäveristen kuin lämminveristenkin osalta. Vuonna -83 olin ensimmäistä kertaa mukana, ja seuraavana vuonna satuinkin jo voittamaan pääkilpailun Einarsinilla. Joka vuosi on siitä lähtien oltu mukana, jos ei nyt pääkilpailussa, niin muuten.”

Vixeli on vielä Suur-Hollola-noviisi, mutta on senkin kanssa hienoja hetkiä päästy jo kokemaan. Lue Hevosurheilusta, mitä Perttunen Vixeliltä odottaa!

Hevosten tarttuviin tauteihin erikoistuva eläinlääkäri Heli Koskinen Helsingin yliopistosta tutki suomalaishevosten rokotuskattavuutta jo kuusi vuotta sitten. Viime joulukuussa toteutettu kyselytutkimus täydensi edellisen tutkimuksen tuloksia, sillä nyt mukaan otettiin vain varsat. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 236 varsanomistajaa eri puolilta Suomea. Lue perjantain Hevosurheilusta lisää tutkimuksen tuloksista. Tutustumme myös suomalaiseen varsaan, joka selvisi jäykkäkouristuksesta.

Ratsastuksessa seuraamme Anu Korppoon päivää ratsastuskisoissa Ypäjällä.

Onnekas se firma, jossa on edes yksi todella sitoutunut työntekijä. Se työntekijä, joka ei tee itsestään valtavaa numeroa, mutta joka tuntee kaikki ja kaiken. Joka muistaa jokaisen hevosen, ja jokaisen ihmisen, ja sen miten ne liittyivät toisiinsa, siitä lähtien kun aloitti.

Ja joka on niin sitoutunut, että kuulijaa miltei huimaa. Vai miten muuten tulkita se, että kun Anu Korppoo alkaa puhua ’pedagogiasta’, ’oppimispolusta’, ’työssä oppimisesta’ ja ’eurooppalaisesta hevosalan oppilaitosten yhteistyöstä’, puhetta todella riittää ja puhujan silmät alkavat tuikkia.

Anu Korppoo on yksi Hevosopiston ratsastuksenopettajista. Ollut jo yli 30 vuotta.

Eikä siinä tietenkään kaikki.

Korppoo ei myönnä työnarkomaniaa, mutta elämäntavan hän myöntää. Mikä johtaa tosin samaan lopputulokseen.

”Kyllähän tää hevoshomma sillä tavalla kokonaisvaltaista on”, hän kuittaa.

Lue lisää perjantain Hevosurheilusta!

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.