Henri Ruosteen kouluratsu Kontestro DB on miljoonien eurojen hevonen, ja mahdollisesti vie suomalaisen Ruosteen olympialaisiin asti, ellei sitä myydä ensin. Hevosurheilussa tutustumme kullan arvoisen Kontestron tarinaan, Nevan-hevosten kasvattajaan Tiina Levanderiin ja pureudumme tarkemmin Ypäjän Hevosopisto Oy:n työhyvinvointiongelmiin.
Usein ammattilainen voi pitää hevosta itsellään sillä ajatuksella, että sen arvo vielä nousee. Kontestro on kuitenkin jo nyt huippukallis. Toissa viikonloppuna se voitti kaksi neljän tähden GP-luokkaa, toisen yli 76 prosentin tuloksella, vaikka kansainvälisiä kilpailuita on kaikkiaan takana vain viidet.
”En mä usko, että Konstan arvo enää nousee nykyisestä. Jos ajattelee puhtaasti taloudellisesti, nyt on oikea aika myydä”, Henri Ruoste sanoo mietteliäänä.
Hän on itse asiassa sitä samaa suomalaista kylmänrauhallista huippu-urheilijamiestyyppiä kuin Janne Ahonen tai Kimi Räikkönen, mutta lisättynä kansainvälisen hevoskaupan vaatimalla charmilla ja kohteliaisuudella. Hevoskaupassahan hän operoi samalla käsittämättömän korkealla tasolla kuin ratsastusosaamisessaan.
”Olympialaiset ovat meillä tähtäimessä, mutta asioista on keskusteltava aina, kun tulee jokin tarjous. Myös Kontestron toinen omistaja Jochen Arl on urheiluihminen, mutta se ei hänellä ole millään tavalla samassa mittakaavassa kuin minulla. Minulla urheilupuoli on ilman muuta eteenpäin ajava asia, mutta samalla kauppa on se, joka mahdollistaa kaiken”, Ruoste hahmottelee.
Minkälainen Kontestro oli varsana? Kuinka se päätyi Ruosteelle? Mikä siitä tekee niin harvinaislaatuisen? Hevosurheilun Ratsastuksen luettuasi tiedät.
Kun Tiina Levander vuonna 2013 aloitti puolisonsa Seppo Jussilan kanssa suomenhevosten kasvattamisen, hän aloitti sen isosti.
Vuonna 2014 omia kasvatteja syntyi neljä, seuraavana vuonna jo peräti 18. Nyt, kun kaikki tämänvuotisetkin varsat on saatettu maailmaan, kokonaisluku pyörii 80 hujakoilla. Nevan-varsoista tällä hetkellä tunnetuin ja menestynein on tuore Satakunta-ajon voittaja, Mika Mäkelän valmentama Nevan Majuri.
Lupaavat varsat ovat tehneet Levanderin liiketoiminnalle hyvää. Ensimmäisinä vuosina kaupankäynti takkusi, mutta pikkuhiljaa bisnes on lähtenyt rullaamaan.
”Puskaradio on toiminut hyvin, kun tyytyväiset varsanomistajat ovat laittaneet sanaa kiertämään. Varsojen näytöt lisäävät tietenkin myös kysyntää.”
Kuinka kasvatustoiminta sai alkunsa? Mitkä ovat Levanderin teesit varsojen käsittelyssä? Lue lisää Hevosurheilusta.
Uutisissa kerromme muun muassa pian maksuun tulevasta tammapalkkiosta, jota maksetaan parhaille ravi-, ratsu- ja ponitammoille.
Ypäjän Hevosopistolla kuohuu. Viime perjantaina Hevosurheilu toi julkisuuteen oppilaitosta jo pitkään vaivanneet vakavat työhyvinvointiongelmat, ja nyt ääneen pääsevät työntekijät. Hevosurheilu haastatteli yhteensä 30 entistä ja nykyistä Hevosopisto Oy:n työntekijää. Haastateltavat kertovat pelon ilmapiiristä.
Suomen kielen taito avasi Jari Åkerfeldtille oven unelmapestiin Ruotsissa ATG Livellä.
”Juonnan studioita, selostan lähtöjä, haastattelen raveissa… mitä milloinkin tarvitsee tehdä. Työn rikkaus on, että saa tehdä erilaisia asioita ja toisaalta nähdä, miten lähetykset syntyvät. Niiden eteen tehdään ennakkoon uskomaton määrä suunnittelu- ja valmistelutyötä”, Åkerfeldt paljastaa.
Tämän lisäksi mies ehtii valmentaa ja ohjastaakin. Miten tunnit vuorokaudessa riittävät? Lue lisää perjantain lehdestä.
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.
Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.
Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.