Kuukauden henkilönä esitellään Heidi Kellokoski-Kiiskinen. Kuva: Leena Alérini
Uutiset

Kuukauden henkilö puhuu hevosten hyvinvoinnin puolesta

Maailman eläinlääkärijärjestön hallitukseen noussut eläinlääkäri Heidi Kellokoski-Kiiskinen tekee kansainvälistä järjestöuraa raketin lailla ja nostaa hevosilla yhden hyvinvointiongelman muita suuremmaksi. Topeva tekee rakettimaista nousua sarjoissaan ja sukulinjoissa toisistaan puhuvat Martti ja Jutta Ihalainen. Ratsastuksessa puhutaan barrauksesta ja kuukauden suomenratsuna esiintyy Dexter.

Toimitus

Heidi Kellokoski-Kiiskinen tekee praktiikkaa Rovaniemellä, missä hän vetää maailman pohjoisinta hevosklinikkaa. Hän on erityisen kiinnostunut hevosten hyvinvointiasioista. Yksi tekijä nousee yli muiden.

Missä mennään hevosten hyvinvoinnissa tällä hetkellä?

”Tämän hetken suuria ongelmia on edelleen hevosten ylipaino, ja se on iso ongelma, briteissä suurin ongelma. Se aiheuttaa hevosille valtavasti kärsimystä ja kivuliaita sairauksia, eikä siitä edelleenkään puhuta tarpeeksi”, Kellokoski-Kiiskinen vastaa.

”Kun puhutaan hyvinvointiongelmista, sielun silmiin nousee kuva laihasta hevosesta ulkona kylmässä, mutta se ei ole enää tänä päivänä totta. Oikea kuva on lihava hevonen sisällä lämpimässä. Ja sitä pitää väsymättä nostaa esiin.”

Sukulinjat-sarjassa saman perheen hevosihmiset puhuvat toisistaan. Tällä kertaa äänen pääsevät Martti ja Jutta Ihalainen. Mitä Martti ihailee tyttäressään? Koska Jutta kiinnostui hevosista? Missä asioissa Ihalaiset ovat samanlaisia? Mitä Jutta haluaisi oppia Martilta?

Mitä tiedetään hevosen uniongelmista? Miksi osa hevosista ei mene makuulle? Mitä hevosen uni on? Onko siinä tismalleen samat vaiheet kuin ihmiselläkin, eli kevyen unen vaiheet, syvä hidasaaltouni ja paradoksaalinen uni eli REM-univaihe? Hevosurheilun hyvinvointiartikkelissa kerrotaan Helsingin yliopistossa tehtävästä hevosten unitutkimuksesta.

Toinen hyvinvointiartikkeli kertoo nahkavarusteiden oikeasta hoidosta. Voiko öljyllä pelastaa kulahtaneet valjaat? Entä mitä tehdä homeisille nahkavarusteille?

Indikaattoritaulut ovat hallinneet raviratojen keskikenttiä lähes puoli vuosisataa, mutta nyt niiden valtakausi alkaa olla ohi. Koska ne alkoivat yleistyä raviradoilla? Mitä niillä nyt tehdään? Entä tulevaisuudessa?

Mukana on myös kaksi hienoa suomenhevosta, kahdeksan voittoa kymmeneen starttiinsa ottanut Topeva sekä estesuomenratsujen ykköskattausta edustava Dexter.

Barraus nousi otsikoihin saksalaisen nelinkertaisen olympiavoittajan Ludger Beerbaumin tallilla salaa kuvatun dokumentin takia. Mitä barraus on ja miksi se on kiellettyä? Onko olemassa hyvää barrausta? Tunnistaako ratsastaja barratun hevosen ja mistä? Lue lisää keskiviikon Hevosurheilusta.

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Keskiviikkoaamuna tulleen tiedon mukaan pohjoisen 97-99-alkuisten postinumeroalueiden Hevosurheilu- ja 7 oikein -lehdet ovat valitettavasti asiakkailla vasta torstaina. Lehtiyhtiö pahoittelee asiaa.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Ke 19.1. klo 9.02 lisätty tieto lehtien jakelusta pohjoisessa.