Perjantain Hevosurheilussa on lähikuvassa Hippoksen uusi toimitusjohtaja Sami Kauhanen, joka aloitti vaativassa pestissään syyskuun alussa. Puhetta riittää myös kengistä ja kengättömyydestä. Ratsastuksessa tutustumme määrätietoiseen Sonja Mäkelään.
Sami Kauhanen on tunnetun raviperheen kasvatti ja kokenut ammattilainen myös niin kilvanajossa kuin valmentamisessa.
Hippostalokin on Kauhaselle tuttu vanhastaan. Hän työskenteli Fintotolla myynti- ja yhteyspäällikkönä ja myös edellisessä tehtävässään Veikkauksen vedonlyönnin liiketoimintaryhmän johtajana totopelit olivat kiinteä osa hänen tekemistään.
”Olen erittäin positiivisilla mielin, mutta tiedostaen haasteet. En väistele haasteita, päinvastoin, koen tämän erittäin kiehtovana hetkenä tulla raviurheiluun juuri nyt. Ja siitä keväästä, kun minut nimitettiin, on tapahtunut paljon, mikä on lisännyt haastetta, mutta samalla myös lisännyt motivaatiota niihin vastaamiseen”, Sami Kauhanen toteaa.
”Paikka on tuulinen, sen tiesin tähän lähtiessä, mutta pidän tätä kutsumuksena. Joka toimialalla on omat haasteensa, ne ovat vain erimuotoisia.”
Toimitusjohtaja yleensä antaa Hippoksen organisaatiolle kasvot, joita harvemmin kiitetään, mutta sitäkin useammin syyllistetään lähes kaikesta negatiivisesta, jota alan ympärillä tapahtuu.
”Tämä ei ole yhden miehen show. Ei mikään organisaatio yhden ihmisen näkemyksestä tai tahdosta mihinkään mene, yhdessä tätä pitää tehdä. On tietyt päätöksentekorakenteet ja meidän tehtävä on tuottaa asiantuntijaorganisaationa päätöksentekijöille esityksiä, mikä on toimiston näkemys, mitä alalla tulisi tehdä.”
Mitä Kauhanen ajattelee raviurheilun ikuisuusaiheesta, ratojen määrästä? Mitä kerrottavaa on strategiatyöstä? Mihin suuntaan Hippoksen viestinnän on kehityttävä? Lue perjantain Hevosurheilu, niin tiedät.
Raveissa kenkäpakkoaika alkaa kolmen viikon kuluttua. Kiistatonta on, että tilastollisesti kenkien riisuminen parantaa suoritusta, sillä kengättä juoksevat hevoset tienaavat merkittävästi enemmän rahaa kuin kengillä juoksevat. Erityisen selvä vaikutus näyttää olevan takakenkien pois ottamisella.
Kengättömyys aiheuttaa myös terveysriskejä. Erityisesti karkea ja kostea pohja kuluttaa kavion reunoja, anturaa ja sädettä nopeammin kuin se ehtii kasvaa. Riskit on nyt todistettu myös kokeellisesti. Hevosurheilussa pureudutaan kengittä ja kengillä ajamiseen sekä ratsujen kengättömyyteen. Tutustumme myös Okko Mikkoseen ja hänen kehittämäänsä komposiittikenkään.
Uutisissa kerromme kahdesta alle 10 vuotta sitten rakennetusta hevossairaalasta, joissa ei tällä hetkellä ole minkäänlaista hevostoimintaa. Miksi moderneihin, toimiviin tiloihin ei saada eläinlääkäreitä?
Sonja Mäkelä on armoton realisti, mutta vielä enemmän auttamaton hevoshullu. Mäkelän Talli on hänen isänsä Pekka Mäkelän elämäntyö. Mäkelä hankki tontin Oulun Pikkaralasta vuonna 1974, ja siitä lähtien aluetta on rakennettu.
Pekka Mäkelä omistaa yhä tallin. Hevospaikkoja on nykyään 30, ja tallia pitävät yhdessä Sonja ja hänen siskonsa Jaana. Jaanakin ratsasti pitkään, mutta nyt hän ei terveyssyiden takia pysty hyppäämään. Tallin tulevaisuutta pohditaan koko ajan. Mäkelä toteaa, että isä ei oikein innostu investointisuunnitelmista, mutta täytyyhän niitä tehdä. Heinäautomaatit ovat yksi askel.
”Vähän kerrallaan, eikä isoja asioita. Pekan suuri haave olisi, että me tyttäret opiskeltaisiin oikeat ammatit, ja mentäisiin muualle töihin. Ja siinä hän on tietenkin oikeassa, että niin kannattaisi tehdäkin”, Sonja pohtii.
Mutta vaikka isä on itsepäinen, niin on tytärkin. Hän ei halua elämää, jossa käydään töissä, saadaan hyvää palkkaa ja koko ajan odotetaan, että tulisipa loma, ja pääsisi oikein nauttimaankin tästä elämästä. Mäkelä haluaa tehdä koko ajan sitä, mistä tykkää, vaikka se tarkoittaa myös hevosten taluttamista loka-marras-joulukuun räntäsateissa.
”Hevonen on mulle the juttu”, hän perustelee. Lue Mäkelästä ja hänen hevosistaan lisää Hevosurheilun ratsastuksesta!
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.
Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.
Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.