Reino Palomäen häikäisevä 3-vuotias An-Dorra esitellään Hevosurheilun Kuukauden hevosena. Lehdessä tutustutaan myös Emma ja Risto Väreen tallien työergonomiaa parantaviin ratkaisuihin, ja perehdytään allergioiden siedätyshoitoon hevosilla.
Sellaista hevosta kuin An-Dorra ei Reino Palomäellä, 85, ole ennen ollut. Palomäellä on asiaan vertailupohjaa: An-Dorran historiaa peratessa täytyy mennä kauas, sillä jo tamman viides emä Primula käväisi muutamaan otteeseen Reino Palomäen omistuksessa.
”An-Dorra on yksinkertaisesti äärettömän viisas hevonen. Se on luotu kilpailemaan, se on niin kilpailuhenkinen. Kilpailupaikalla valjastuskatoksessa se seisoo ja keskittyy vaan”, Palomäki kuvailee valmennettavaansa. ”Jos sen laittaa katoksilla karsinaan, se potkii ja rähjää, mutta ketjuissa se on rauhallinen. Ja radalla se on niin viisas, että sitä ei sanoin osaa kuvata. Se tietää, että se nitistää tuon kaverin tuosta vierestä.”
Palomäkeä on helppo uskoa. Harvoin näkee kolmevuotiailta tammoilta sellaista esitystä, jonka An-Dorra ja Magical Princess pistivät pystyyn Kasvattajakruunun finaalissa painellessaan ensimmäisen kilometrin tasaisesti 13,5 ja kolmannen puolikkaan 10,0. Ja harvoin näkee tammalla sellaista ilmettä kuin An-Dorralla, kun se nakersi kilpasiskon vastarinnan kuolemanpaikalta. Vaikka vauhti hiukan hiipui lopussa, kirjautti An-Dorra marraskuun viimeisenä viikonloppuna loppuajaksi ja uudeksi ennätyksekseen 12,7a täydeltä matkalta.
Perjantain Hevosurheilussa Palomäki kertoo, millainen hevonen An-Dorra on, mihin sen ura meinasi jo päättyä ja mistä kilpailusta Palomäki haaveilee pitkinä talvi-iltoina.
Aika, jonka koneet ja muut työn järkeistämisratkaisut säästävät, kohdennetaan Emma ja Risto Väreen talleilla hevosten ja ihmisten hyvinvoinnista huolehtimiseen. Se on tärkeää alalla, joka kuormittaa fyysisesti ja henkisesti. Yrittäjiä vaivaavat kannattavuusongelmat ja uupuminen, ja osaavista työntekijöitä on pulaa.
Mikä oli ratkaisevin työajankäyttöön ja ergonomiaan vaikuttava päätös Väreiden tallilla? Onko kottikärryistä luovuttu kokonaan? Perjantain Hevosurheilu kertoo.
Erilaiset allergiat ovat hevosilla yleisiä. Siedätyshoidosta moni saa avun ja hoidon oikea ajankohta on juuri nyt.
Allergiat ovat elimistön immuunipuolustuksen ylireaktio. Allergiaoireet johtuvat elimistön reagoimisesta tulehdusreaktiolla johonkin sellaiseen allergeeniin, vaikkapa siitepölyyn, johon normaali elimistö ei välttämättä reagoisi millään lailla. Siedätyshoidolla pyritään nimensä mukaisesti siedättämään elimistöä allergeenille, jotta immuunipuolustus ei reagoisi siihen enää niin voimakkaasti kuin ennen.
”Esitellään oireita aiheuttava allergeeni elimistön puolustusjärjestelmälle hyvin, hyvin pieninä annoksina, annoksia pikkuhiljaa nostaen. Elimistön immuunipuolustus tavallaan turtuu ja siedättyy aineelle, ja alkaa tulkita allergeenin normaaliksi”, eläinlääkäri Kira Kanerva Hyvinkään Hevossairaalasta kertoo.
Hevosurheilun Ratsastuksessa tutustumme eläinlääkäri Talvikki Järvisen valjakkoruuna Danser T:hen, josta tuli Pohjoismaiden paras valjakkohevonen, vaikka Järvinen osti sen näkemättä, ja vaikka se oli tullessaan rumempi kuin odotettiin.
Järvinen on eläinlääkäri, ja hän on ollut hevosten kanssa tekemisissä koko ikänsä. Danser T on kuitenkin erilainen kuin muut.
”Myös meillä täällä tallilla käyvä hevosten maastakäsittelijä aina ihmettelee, että ’Tane’ ei tunnu puhuvan mitään kieltä, ei ihmisten kieltä eikä hevosten”, Järvinen kertoo.
Lehden välistä löytyy tänään tilaajayllätys!
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.
Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.
Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.