Majestic Man kiri upealla tyylillä suurkilpailun voittoon, ja Parvelan Retu tehtaili uuden ennätyksen.
Porin Toto64-kierroksella ajettiin uusi suurkilpailu Angeliquen Mestaruusajo ensimmäistä kertaa. Se järjestettiin merkittävän satakuntalaisen tamman Angeliquen kunniaksi, joka 1980-luvulla voitti isoja kilpailuja, muun muassa St Legerin neljästi. 10 000 euron pääpotti keräsi viivalle tuttuja ykköstason hevosia, selvänä suosikkina matkaan ponnisti Hotshot Luca.
Lähdössä nähtiin paljon tapahtumia ja jo alun teki jännittäväksi se, että eturivissä oli nopeita lähtijöitä vierekkäin. Liukkaiten liikkeelle ponnisti Majestic Man, ja sai alun kamppailussa otettua keulan haltuunsa. Kiihkeän 09,5-avauksen jälkeen se antoi Hotshot Lucan ottaa vetovastuut. Kolmas puolikas mentiin jälleen tosissaan 11,5, ja maalisuoralla käännyttäessä Majestic Man oli pussissa johtavan takana. Kun Maze Runner kiihdytti toista rataa kärkeen, löysi Majestic Man viime tingassa tilaa, kiepsautti kolmannelle ja iski Maze Runnerin rinnalle niin pikaisesti, että voitto ratkaistiin maalikamerassa. Majestic Man vei lähdön nimiinsä muutaman sentin erolla ja kirjasi voittoajakseen 12,5a.
Ruunan taustapariskunnasta Taneli Säde oli hevosen kanssa reissussa, kun toinen osapuoli Jonna Irri oli Ruotsissa heidän päätallillaan. Lauantaisen Kaustisen suorituksen jälkeen, kun hevonen oli toinen ennätysajallaan 11,3aly, osasi pariskunta odottaa hyvää suoritusta.
”Hevonen oli huippuhyvä, mutta oli jo tosi hyvä lauantaina. Silloin se jäi vähän varjoon ja toinen oli vaan parempi. Nyt onnistui kaikki”, Säde totesi. ”Ajateltiin, ettei lähdössä välttämättä ole kuolemanpaikan hevosta ja keulan voi antaa pois. Ehdin jo kirota, kun hevonen jäi pussiin. Oli huikeaa, miten se vaihtoi rytmiä ja kiri.”
Ensimmäistä kertaa ajetun suurkilpailun voitto merkitsi Säteelle paljon. Majestic Man on tunnettu orpovarsa Taistona, jonka tarinaa on pystynyt seuraamaan esimerkiksi somen kautta. Elämästään taistelleesta orvosta on kasvanut suuri taistelija radoille.
”Olin jo edellisestä iloinen tällä hevosella, joka on meille kuin perheenjäsen. Aina on pääasia, että hevoset suorittavat tasollaan ja ovat hyviä, sen jälkeen vasta tulee sen pärjääminen. Mutta kyllä meille on suuri asia, että tämä oli iso kilpailu ja myös pääpalkinto oli iso.”
Alkuvuodesta ruuna siirtyi Ruotsin talliin ja sillä oli pientä vastustusta. Säde kertoi, että se teki keväällä sekä hyviä että vähän heikompia suorituksia.
”Monta lähtöä ajettiin tosi kiltisti, kun koviin lähtöihin saatiin lähtöratoja 11 ja 12. Viimeisin Ruotsin kisa Gävlen 75:ssa oli aivan mahtava, kun siinä tultiin loppua 05. Taisto ehti toiseksi ja oli ihan jäätävä, teki voltissa täyden matkan ennätyksensä 12,4ke.”
Suomeen hevonen tuotiin Suur-Hollola-ajoa varten. Sillä olisi ollut finaalipaikka Ruotsin 75:ssa, mutta kotimaahan tuloon vaikutti se, että ennakkosuosikki Next Direction ei Suur-Hollolaan osallistunut.
”Ajateltiin, että nyt meilläkin voisi olla pieni sauma saada sijoitus siellä, ja täällä on muutenkin kesällä hyväpalkintoisia lähtöjä. Välierässä Taisto teki hyvän juoksun, joutui lataamaan seiskaradalta lujaa alkuun ja oli ihan hyvä, vaikka oli 5. Uskon, että sen keho heräsi Lahden lähdöissä.”
Majestic Man on pariskunnan silmäterä, ja kaiken tehdyn työn arvoinen.
”Se on alusta asti hoidettu itse, joten aina, kun se on hyvä, on se liikuttava hetki. Ja kun se on huono, harmittaa hirveästi. Ylivoimaisesti tärkein hevonen meille, varsinkin henkisesti, mutta myös taloudellisesti.”
Hevosen kilpailutus mietitään tarkasti, ja seuraavaksi se nähdään Teivossa.
”Loppukuusta Suurmestaruuden karsinta, ja sitten toivottavasti finaalikin. Sen jälkeen mietitään jatkoa, kaikki on vielä auki.”
Kylmäveristen avoimella maililla Toto64:n kolmannessa kohteessa Parvelan Retu jatkoi ravikansan hurmaamista. Vasta kuusivuotias ori nostattaa kylmät väreet kerta toisensa jälkeen käsittämättömällä fysiikallaan, ja meno näyttää aina vaan letkeältä ja helpolta.
Porissa mailin matkalla vastassa oli jälleen maan kärkinimiä, ja alussa ori antoi niille melkoisen tasoituksen. Auton siivekkeiden irrottua Pyörylän Paroni singahti omaa vauhtia keulaan, kun taas Parvelan Retu laukkasi ja jäi noin 20 metriä muista. Ensimmäisille 500 metrille kellotettiin 21,0. Takasuoralla Hannu Torvinen käänsi kuusivuotiaan kolmannelle, ja loppusuoralle käännyttäessä parivaljakko oli kiertänyt keulan rinnalle. Loppua sai vain ihailla, kun Parvelan Retu vyöryi muiden ohitse ja ehti vielä vetäistä pienen eron toiseksi juosseeseen Pyörylän Paroniin. Polara oli kolmas, Kärjestä kirjattiin loppupuolikkaalle aika 19,5, ja Parvelan Retu sai tauluun uuden ennätyksensä 22,0aly.
Oriin valmentajan ja osaomistajan Petri Laineen oli helppo hymyillä.
”Retu oli ihan oma itsensä, kun täytyi laukatakin. Se sai porukan niin äkkiä kiinni, etten ollut huolissani.”
Ennätyksestä olisi vielä karsittavaa, vaikka ryhmäaika parantuikin.
”Kyllä siinä on aika paljon parantamisen varaa, kun jäisi se hyppy alusta pois. Yllättävän helposti Retu kuitenkin kiersi porukan, ja kovia päänahkoja kieltämättä tuli.”
Valmentaja aikoo edelleen mennä Seinäjoelle kuninkuusraveihin, mutta tehty päätös pitää ja Parvelan Retua ei vielä tänä vuonna pääkilpailuissa nähdä.
”Kuninkuuden tavoitteluun ehtii myöhemminkin. Aika moni on kysellyt tällä viikolla, että muutetaanko asiasta mieltä, mutta se pysyy. Pitää ajatella hevosta.”
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.
Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.
Tilaa lehti täältä.