Kilpailutarjontaan kohdistuvat muutokset ravisuttavat hevosalaa. Suomen Hippoksen hallitus linjasi tämän päivän kokouksessaan toimia, joilla hevosala vastaa yhteiskunnassa vallitsevaan koronavirusepidemiaan.
Valtioneuvoston maanantaiset päätökset koronaviruksen leviämisen estämiseksi iskivät myös raviurheiluun. Yli 10 hengen kokoontumisten kieltäminen ja suositus sulkea kaikki urheilu- ja kulttuuritilat johtivat Suomen Hippoksen päätökseen keskeyttää kaikki ravikilpailutoiminta Suomessa 18.3.-13.4. väliseksi ajaksi.
Suomen Hippoksen hallitus kokoontui tiistaina käsittelemään koronavirusepidemian vastaisten toimien vaikutuksia raviurheiluun.
”Kilpailutarjonnan yksityiskohdista valmistellaan suunnitelma, eli vielä ei sen tarkemmin otettu siihen kantaa. Tässä on paljon auki olevia asioita”, Suomen Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen perustelee.
Hallitus linjasi kokouksessa, että peruutetusta kilpailutoiminnasta aiheutuvista tappioista, mukaan lukien maksamattomat palkinnot, käydään neuvottelut maa- ja metsätalousministeriön sekä muiden sellaisten tahojen kanssa, jotka vastaavat valtion kriisirahoituksen jakamiskäytännöistä.
Hippos valmistelee myös konkreettista avunantoa hevosalan yrittäjille.
”Yhdessä muiden hevosalan järjestöjen kanssa rakennetaan akuutin tarpeen tukiverkostoa varmistamaan hevosten ja yrittäjien hyvinvointi, eli haetaan vapaaehtoisia toimijoita tuuraamaan talleilla. Olemme tätä yhdessä rakentamassa Hippoliksen, Ratsastajainliiton ja MTK:n kanssa.”
Valtioneuvoston kehotusten mukaisesti myös Hippos suosittelee ihmisten ja hevosten liikkumisen välttämistä Suomessa. Ulkomaille ei tule lähteä lainkaan.
Hippoksen omat tilaisuudet keväältä on joko peruttu tai siirretty. Ne koulutukset, jotka on mahdollista pitää verkkokoulutuksina, pidetään verkossa.
Miten uskot ratojen selviävän siitä, että ravikilpailuja ei järjestetä?
”Radat tekevät toki omia ratkaisujaan. Toimintatuet pyörivät tällä tiedolla normaalisti, eli kuukausierät tulevat joka kuukausi, vaikka raveja ei järjestettäisikään. Me tietenkin varmistetaan se, mitä siitä sitten seuraa tulevaisuutta silmällä pitäen. Lyhyellä tähtäimellä rahaa kuitenkin radoille tulee”, Mäkinen vakuuttaa.
”Me käymme ihan korkean tason neuvotteluja maa- ja metsätalousministeriön suuntaan. Pyrimme varmistamaan, että tämä poikkeuksellinen tilanne otetaan huomioon. Ei ole meistä kiinni, että kilpailutarjonta pistetään jäähylle. Eikä se ei voi olla ratkaisukaan, että ne rahat, mitkä perustuvat kilpailutarjontaan, yks yhteen sitten vähennettäisiin. Kyllä siihen pitää löytyä joku toinen ratkaisu.”