Mascate Matchia juhlittiin tammikuun Ravigaalassa. Joulukuussa kädet nousevat sen myyntihuutokaupassa Vermossa. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Mascate Match huutokaupataan eri tavalla kuin muut raviliigahevoset

Jari-Pekka Rättyä

Raviliigahevosten myynnistä rakennetaan vuoden loppuun sellainen spektaakkeli kuin korona-aikana on mahdollista.

Kaksi täyttä kautta pyörinyt viimeisin Raviliiga tulee vuodenvaihteessa tiensä päähän. Sääntöjen mukaan hevoset myydään vuoden loppuun mennessä huutokaupalla, mutta miten tai missä, sitä ei säännöissä lue. Yksityiskohdat jäivät Raviliigan ohjausryhmän vastuulle.

Liigahevosten – ja erityisesti tietysti Mascate Matchin – myynnin tiedettiin kuitenkin kiinnostavan laajasti sekä niiden omistajia, ostajia että suurta raviyleisöä. Näin ideoitiin netti- ja live-huutokaupan yhdistelmä, joka huipentuu 30. joulukuuta Vermoon.

”Kahdeksan liigahevosta myydään nettihuutokaupassa niin, että niiden myynti alkaa 23.12. ja sulkeutuu 30.12. Vermon ravien aikana portaittain. Huutokaupan edistymistä seurataan TotoTV:n Vermon lähetyksessä”, Suomen Hippoksen markkinointi- ja kehityspäällikkö Tomi Himanka kertoo.

Viikon kestävällä nettihuutokaupalla halutaan varmistaa, että kaikille hevosille riittää ostajia ja saadaan oikea hinta. Nettihuutokaupan alustana toimii käytännössä testattu ja toimintavarmaksi havaittu huutokauppayhtiö Starinitan alusta.

”Sitten kun muut hevoset on myyty netissä, myydään Mascate Match live-huutokaupalla Vermon ravintolakatsomossa. TotoTV välittää myynnin kotikatsomoihin”, Tomi Himanka paljastaa.

Miksi Mascate Match myydään eri lailla kuin muut, siihen on selkeät syynsä.

”Tiedostamme, että Mascate Matchiin kohdistuu poikkeuksellisen suuri kiinnostus. Se saattaisi kuormittaa huutokauppa-alustaa liikaa ja aiheuttaa teknisiä ongelmia”, Tomi Himanka vastaa.

”Muutenkin näin suurta kiinnostusta herättävän hevosen myynti halutaan toteuttaa mahdollisimman läpinäkyvästi. Ja mikäs sen läpinäkyvämpää kuin että huutokaupan ratkettua nähdään ostajan kasvot.”

Samalla herää kysymys, pelataanko live-huutokaupalla ulos ulkomaisia ostajia?

”Ei missään nimessä. Jos joku on ulkomailla hevosesta kiinnostunut, saa varmasti edustajansa paikalle”, Tomi Himanka uskoo.

”Netin yli tapahtuvassa huutokaupassa on aina riskinsä. Yksittäinen huutaja saattaa edustaa isoa porukkaa ja olla vastuussa sille. Mitä jos tekniikka kriittisellä hetkellä pettää tai yhteys katkeaa? On paljon varmempaa, että huutaminen tapahtuu kättä nostamalla.”

Lue lisää keskiviikon Hevosurheilusta: muun muassa se, miten järjestelyissä on varauduttu mahdolliseen kokoontumisrajoitusten tiukentumiseen.