Relevant Stride (oik.) on Katja Melkon ja Janne Sorosen oma hevonen. Valmistautuminen Derbyyn on mennyt suunnitelmien mukaan. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Janne Soronen Derby-rankingin kärkihevosista: "Tavoitteena on molemmilla finaalipaikka ja oikeastaan voitto"

Jari-Pekka Rättyä

Katja Melkon tallista tulee Derby-karsintoihin rankingin kärkikaksikko ja yllätysvalmis viime vuoden Kriterium-kuutonen.

Lightning Stride saapuu Vermoon vakuuttavilla näytöillä. Se voitti viime vuonna Jerry Riordanilta Suomen Tammakriteriumin, mutta menetti myöhemmin voiton kyseenalaisesti lääkeainejäämän takia. Taustavoimien mukaan varoaikaa oli noudatettu, eikä löytynyt imokarbidi paranna suorituskykyä. Avoimessa Kriteriumissa Lightning Stride sijoittui kolmanneksi.

Kuluvalla 4-vuotiskaudella tamma on kilpaillut vain Ruotsissa, missä se selvisi Drottningpokalenin ja Stosprinternin finaaleihin ja sijoittui molemmissa viidenneksi. Stosprinternin jälkeen Lightning Stride siirtyi Katja Melkon talliin.

”Jerry (Riordan) ei tykkää Tammakriteriumin jälkeen Suomeen tulla, mutta pakkohan Derby on ajaa. Se on suurinta mitä voi voittaa, ja toista näin hyvää hevosta ei varmaan saa”, osaomistaja Petri Tarrimaa perustelee tallinvaihdosta.

”Drottningpokalenin ja Stosprinternin jälkeen pidettiin tarkoituksella taukoa Suomen lähtöjä silmällä pitäen, kun tulee toivottavasti neljä lähtöä puolentoista viikon välein.”

Derby-karsinta on tamman ensimmäinen startti uudesta tallista.

”Oikein miellyttävä tuttavuus, rento ja kiva tamma”, Janne Soronen Melkon tallilta kuvailee.

”Hyvin se on treenannut ja samalla totutellut uusiin kuvioihin ja systeemeihin. Treenit on päästy ajamaan just niin kuin on haluttu.”

Puolentoista kuukauden taukokaan ei Sorosta huoleta.

”Ajateltiin ensin, että olisi ajettu startti alle, mutta päätettiin sitten aloittaa vasta Derby-karsinnoista. Eihän puolitoista kuukautta Ruotsissa oikeastaan tauko olekaan. Hevonen tulee hyvässä iskussa ja tuntuu vahvalle ja hyvälle.”

Relevant Stridelle pieni varustemuutos

Relevant Stridestakin Sorosella on vain hyvää kerrottavaa.

”Koko kesä on mennyt suunnitelmien mukaan, kompromisseja ei ole tarvinnut tehdä. Lähtöihin ei ole panostettu yhtään, koko ajan on ajettu vaan normitreeniä ja tähdätty syksyyn.”

”Silti tamma on tehnyt oikein hyvät juoksut oikeastaan kaikkiin lähtöihin. Toiseksi viimeisessä startissa Lindesbergissä se kiersi viimeisen tuhannen kolmatta rataa ja meni täyden voltin 13:a”, Janne Soronen kehuu.

Derby-karsintoihin rankingin ykkösellä tullaan korkein odotuksin.

”Tavoitteena on molemmilla hevosilla finaalipaikka ja oikeastaan voitto. Lähtöpaikoilla on finaalissa niin iso merkitys, että jo karsintoihin pitää lähteä ajamaan voitosta”, Janne Soronen tiedostaa.

Relevant Stridelle tehdään karsintoihin pieni varustemuutos.

”Tähän asti se on mennyt kaikki startit korvat kiinni. Nyt laitetaan ensimmäistä kertaa vetopallot”, Soronen kertoo.

”Lightning Striden lopulliset varusteet päätetään vasta lämmityksen jälkeen, Santtu (Raitala) tuntee hevosen hyvin. Tamma on mennyt paljon kuppilapuilla, mutta katsotaan, miten virkeä se on.”

Lähtöpaikka vastaan Oxeye Daisya

Melkon tallin kolmas hevonen Oxeye Daisy lähtee karsintoihin vasta rankingin sijalta 54, muttei sekään täytenä statistina.

”Kriteriumin karsinnassa se hävisi kakkossijan maalikuvassa ja joutui siksi finaaliin kasiradalle, mutta oli silti siinä kuudes”, Janne Soronen muistuttaa.

”Se kasvoi talven aikana, mutta treenasi oikeinkin hyvin ja aloitti kauden voitolla Hagmyrenissä. Sen jälkeen alkoi ilmetä kurveissa vaikeuksia. Elitloppet-viikonloppuna juoksukin meni pieleen, 12-radalta kuolemanpaikalle, ja jenkkikärryt ja ilman kenkiä oli huono kokeilu.”

Sen jälkeen Oxeye Daisy ei ole startannut.

”Sitä on koitettu saada paremmaksi, ja viime viikot se on treenannut ja ravannut hyvin. Mielenkiintoista nähdä, mitä se tekee, vaikkei ole tänä vuonna monta starttia juossut. Kapasiteettia on, jos ravi vaan luistaa”, Soronen vakuuttaa.

”Jos kaikki on kunnossa, Oxeye Daisy pääsee liukkaasti matkaan ja jaksaa mennä tasaisen kovaa. Se on tietysti enempi arvoitus kuin kaksi muuta kun tulee pidemmältä tauolta, mutta ihan lyötynä ei lähdetä matkaan.”

Sorosen mukaan Oxeye Daisy on myös riippuvaisempi juoksusta kuin tallin kaksi muuta hevosta.

”Sillä olisi hyvä päästä kärjen tuntumaan ja mieluusti sisäradalle. Lightning Stride ja Relevant Stride ovat monipuolisempia, niitä ei pikku kiertäminenkään haittaa”, hän vertaa.