Perjantaina Ypäjällä kaupataan yli 100 varsaa. Kuva: Ada Pykäläniemi
Uutiset

Noin sata varsaa kaupan Ypäjällä perjantaina

Joni Eriksson

Myytäväksi huutokauppaan ilmoitettiin kaikkiaan 106 vuonna 2023 syntynyttä hevosta. Näistä neljä on suomenhevosia, loput lämminverisiä. Määrä tulee todennäköisesti tippumaan viime hetkien poisjääntien myötä ainakin muutamalla, joten lopullinen määrä tullee olemaan sadan kieppeillä.

”Saimme tänä vuonna hyvän määrän varsoja mukaan. Olen tosi tyytyväinen määrään ja ennen kaikkea laatuun. Emälinjat paranevat vuosi vuodelta”, huutokaupan järjestävän Starinita Oy:n toimitusjohtaja Mitja Nummenmaa iloitsee.

Tapahtuma käynnistyy jo kello 12. Siitä alkaen varsoja pääsee katsomaan tallialueelle. Kello 15 alkaen meklarinakin toimiva Lauri Hyvönen haastattelee Viena Kauppia kimppaomistamisesta ja Kimmo Kemppiä sekä Mika Haapakangasta hevoshuutokaupasta, varsan ostamisesta sekä kasvattamisesta ja valmentamisesta. Haastattelu ja huutokauppa tulevat näkymään MT Hevoset -verkkosivulla. Varsinainen huutokauppa käynnistyy kello 18, ja päättyy noin kello 23. Lähetys itse huutokaupasta on nähtävissä myös VeikkausTV:stä.

Lightning Stridesta tuli lauantaina historian neljäs Ypäjän varsahuutokaupasta hankittu Derby-voittaja.

”Se ei ole enää sattumaa. Se tarkoittaa sitä, että kasvattajat, jotka satsaavat laadukkaisiin emälinjoihin, haluavat löytää ostajia ja tuoda varsat huutokauppaan avoimesti myyntiin.”

Huutokaupan konsepti pysyy lähes muuttumattomana viime vuoteen verrattuna. Poikkeuksena on varsojen juoksutus. Sitä ei enää tänä vuonna järjestetä.

”Aiemmin on ollut kaksi juoksutussuoraa, jossa kasvattajat ovat juoksuttaneet varsoja. Ostajat ovat kokeneet sen ennemmin näytösluonteisena tapahtumana kuin sellaisena, mikä tarjoaisi hyviä mahdollisuuksia havannointiin. Myyjät puolestaan ovat kokeneet sen osittain riskialttiina, koska varsat ovat uudessa ympäristössä. Siksi se on myös turvallisuuskysymys, vaikka isompia onnettomuuksia ei olekaan sattunut. Läheltä piti -tilanteita on kuitenkin nähty.”

Järjestäjätaho on tämän vuoksi ollut yhteydessä myyjiin ja toivonut heiltä esittelyvideota varsasta. Nummenmaa on tyytyväinen siihen, miten myyjät ovat vastaanottaneet pyynnön.

”Monesta varsasta ei enää puutu videota. On hienoa, että ostajat voivat etukäteen tutustua varsan liikkeisiin niiden avulla.”

Lipunmyynti on käynnistynyt jo ennakkoon, mutta suurin osa ostaa tiketin vasta paikan päältä, joten yleisömäärää on vaikea arvioida, mutta kaikkiaan se tulee olemaan noin 1000–1500. Pelkästään jo myyjiä ja muita varsojen taustavoimia sekä henkilökuntaa on paikalla noin 400.

Ypäjän varsahuutokauppa

  • Perjantaina 6.9. Ypäjän Hevosopistolla kello 18

  • Huutokauppaa voi seurata etänä VeikkausTV:stä

  • Lisätietoa osoitteesta hevoshuutokaupat.fi