Torstain tuplanumerossa sukututkija Norman Hall tarkastelee Prix d’Amériquen voittaneen Face Time Bourbonin sukupuuta Hevosurheilun vapaassa suomennoksessa. Pelkkä motto ’parasta parhaalle’ ei ole koko totuus. Sukuasiat ovat tapetilla myös uudessa Sukulinjat –juttusarjassa, jossa saman perheen hevosihmiset puhuvat toisistaan.
Kului 250 vuotta, kun Face Time Bourbonin suku ylitti Atlantin neljään kertaan, kehittyi viidessä eri maassa ja saavutti niin korkean tason, että tuotti 2000-luvun huippuhevosen Euroopassa. Prix d’Amériquen voitto ja kilpailustatistiikka 18 voittoa 22 startissa tekevät Face Time Bourbonista Ranskan ja ehkä koko maailman parhaan hevosen tässä ja nyt keväällä 2020. Sen ainoa hylkäyskin tuli voittojuoksussa, kun ori haparoi loppusuoralla.
Face Time Bourbonin isä on Ranskan champion-ori Ready Cash ja emänisä Love You, jolla on eniten voitokkaita jälkeläisiä ympäri maailman.
Tällä hetkellä samasta yhdistelmästä löytyy 69 kilpailuikäistä ranskalaishevosta. Vain neljällä niistä on yli 250 000 euron voittosumma maaliskuussa 2020. Absoluuttisiin huippuihin kuuluu Face Time Bourbonin lisäksi tietysti Bold Eagle, jonka ansiot hätyyttelevät viittä miljoonaa euroa. Sen täysveli Cash And Go on kolmanneksi eniten ansainnut, ja sen jälkeen tulee Atlas de Joudes, 269 900 euroa.
Kaikkien näiden emälinjoilta löytyvät Florestan ja Speedy Crown suunnilleen samoista kohdista. Mutta mitä eroa niiden suvuissa sitten on? Kuinka X-faktorilinjat yhdistyvät Face Time Bourbonin suvussa? Hevosurheilu kertoo reseptin.
Elias Juonettaren alkuvuoden otteet ovat olleet niin vakuuttavia, että tamman voisi kuvitella kelpaavan kuningatarkilpaan, mikäli esitykset jatkuvat samanlaisina. Vuoden ensimmäiset yhdeksän starttia ovat tuoneet viisi voittoa ja kaksi muuta totosijaa.
Terho Rautiaisen mielestä Elias Juonetar kuuluu valtakunnan kovimpien suomenhevostammojen joukkoon, ja sitä myötä myös mukaan seppelejahtiin.
”Jos vain allergiat eivät häiritse, sinne tähdätään tosissaan”, Rautiainen vahvistaa. ”Kyllä se kolme matkaa sopii sille. Ajetaan vain selkäjuoksu joka matkalla, niin ei tule ongelmia. Se on hyväpäinen ja kestävä hevonen.”
Lehdessä alkaa uusi juttusarja nimeltä Sukulinjat. Sarjassa saman perheen hevosihmiset kertovat toisistaan. Ensimmäisenä vuorossa ovat Kaisa Tupamäki-Kukkamo ja äitinsä Virpi Tupamäki.
”Kerran Risto oli Kaisan kummisedän ja yhden vanhemman miehen kanssa lähdössä ostamaan traktoria Jämsästä. Annoin heille Kaisan mukaan, se oli parin tunnin reissu ja tyttö oli juuri syötetty, ehdin ajaa jonkun hevosen siinä ja tehdä hommia sen aikaa. Voi kauhea, kun sain sapiskaa mummolta, että ei koskaan saa antaa miesten mukaan lasta. Siihen aikaan ei ollut niin kauhean tavanomaista ainakaan meidän huushollissa, että myös isät huolehtisi lapsista”, kuuluu eräs Virpi Tupamäen muistoista.
Ratsastuksessa puhumme oreista, ja Ratsuoripäivistä, joita ei järjestettykään. Miten tästä eteenpäin?
Hevosurheilu ilmestyy toistaiseksi kerran viikossa ravien ja ratsastuskilpailujen ollessa tauolla. Seuraavan kerran Hevosurheilu ilmestyy torstaina 9.4.
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.
Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.
Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.