Vesikävelytys voi nopeuttaa hevosen kuntoutumista, jolloin se pääsee loukkaantumisen jälkeen aiempaa nopeammin takaisin radoille.
Eläinlääkäri Jukka Houtun mukaan vammasta toipuvan hevosen saa vesikävelytyksen avulla tavallista nopeammin takaisin normaaliin treeniin. Veden vastus ylläpitää hevosen kuntoa edistämällä hapenottokykyä ja lihasvoimaa samalla, kun hidas vauhti säästää hevosen jalkoja.
”Jos vaikka jokin jalka on leikattu ja toipumisaika on 3–4 kuukautta, niin vasta sen ajan jälkeen voi lähteä ajamaan keuhkoja kunnolla rasittavia harjoituksia. Sen sijaan intervalliluontoisen vesikävelytyksen avulla hevosta pääsee jo kolmen kuukauden päästä ajamaan reippaammin, jolloin se voi olla neljän kuukauden kuluttua startissa.”
Houtun mielestä vesikävelytys sopii kaikenlaisille jalkavammoille. Vesikävelytys voidaan aloittaa, kun operoidun jalan leikkaushaavat ovat parantuneen eli noin 4–6 viikkoa leikkauksesta. Hankosidevammoissa kävelytyksen voi aloittaa jo aiemmin, mutta hevosen täytyy kävellä puhtaasti. Ontuvaa hevosta ei saa kävelyttää vesijuoksumatolla.
Houtun arvion mukaan hevosen pitää kävellä vesijuoksumatolla 4–6 viikkoa vähintään kaksi, mieluiten kolme kertaa viikossa, jotta siitä on terveydellistä hyötyä.
Starttihevoselle vesijuoksumatto sopii Houtun mielestä parhaiten jaksottaisesti esimerkiksi kilpailukauden välillä tai muutaman viikon välein.
Hevoselle täytyy tehdä yksilöllinen ohjelma vesikävelytykseen. Veden määrän pitää olla sopiva, jotta hevonen kävelee hyvin ja myös hengästyy. Liika vesi heikentää helposti hevosen koordinaatiota.
”Kun hevonen laitetaan vesimatolle kävelemään, pitäisi olla selkeästi mielessä, miksi minä laitan sen sinne, miten käytän mattoa ja mitä ominaisuutta haluan kehittää. Näin treenistä tulee tavoitteellista ja se pistää ihmiset ajattelemaan. Silloin päästään eteenpäin.”
Houttu suosittelee myös vastus- eli jarrukärryjä kuntoutuksen tueksi. Vetovastuksen avulla hevonen saadaan vesikävelytyksen tavoin puuskuttamaan ja tekemään töitä hitaassa vauhdissa.
”Leikkauksen jälkeen vesikävelytys on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin vastuskärryt, koska ne rasittavat niveliä ja jänteitä. Kun hevosen jalat kestävät taas rasitusta, vastuskärryt ovat erittäin hyvä kuntoutusmuoto, sillä sen kanssa voi mennä hiljaa. Kova vauhti on paljon vaarallisempaa jaloille kuin se, että on jonkin verran vastusta.”
Koko juttu on ilmestynyt laajana artikkelina Hevosurheilun Hyvinvointi, hoito ja ruokinta -teemaliitteessä perjantaina 25.9. Tilaa oma lehtesi täältä tai lue digilehti täältä.