Hyvinvointitarkastuksessa Kouvolassa eläinlääkäri Essi Lautala tarkastaa hevosen suuta lähdönjärjestäjä Hertta Tuukkasen avustaessa. Kuva: Anu Leppänen
Uutiset

Ravihevosten suut jatkosyyniin – uudessa tutkimushankkeessa seurataan vaurioiden paranemista myös kilpailupäivän jälkeen

Kati Tuomolan aloittama hevosten suuterveystutkimus saa jatkoa Suomen Hippoksen ja Helsingin yliopiston yhteisellä tutkimushankkeella.

Henna Siponen, Jari-Pekka Rättyä

Suomen Hippos ja Helsingin yliopisto yhdistävät voimansa ravihevosten suuterveyden osalta.

Hippos tiedottaa tiistaina käynnistävänsä jatkotutkimuksen ravihevosten suuterveydestä. Tutkimuksen toteuttajana toimii Helsingin Yliopisto, ja mukana on kaksi eläinlääketieteen opiskelijaa.

"Näkökulma on toisenlainen kuin viimeksi. Nyt arvioidaan ensin tilanne startin jälkeen ja viikon päästä katsotaan, miten vauriot ovat parantuneet", Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kommentoi Hevosurheilulle.

Talan mielestä näin toimimalla pyritään selvittämään tarkemmin vaurioiden paranemisaste ja -aika.

"Viikko on vain hihasta vedetty arvio paranemisajasta, eikä se perustu tutkimukseen vaan vaikutelmaan ja käsitykseen. Nyt siitä saadaan myös tutkimustietoa."

Tala huomauttaa, että tutkimuksen tieteellinen arvo on myös merkityksellinen, sillä tutkimus ei ole ainoastaan Hippoksen yksityinen tutkimus, vaan se toteutetaan yliopiston kanssa, jolloin tiedeyhteisö on mukana.

Hippoksen toimitusjohtaja Sami Kauhanen toteaa tiedotteessa, että eläinlääkäri Kati Tuomolan työn jatkuvuus on tärkeää.

”Ravihevosten suuterveyden epäkohdat on tunnistettu Suomessa eläinlääkäri Tuomolan ansiokkaan tutkimuksen toimesta. Uudessa tutkimuksessa tarkastetaan ravihevosen suun tila myös kilpailusuorituksen ulkopuolella. Näin tieto tarvittavista toimista suunterveyden ylläpitämiseksi kasvaa entisestään."

Sen lisäksi, että ravihevosen suu tutkitaan sekä kilpailusuorituksen jälkeen ja noin viikon kuluttua kilpailusta, tutkimuksen aikana pidetään kirjaa hevosen liikutuksesta ja kuolainvalinnoista.

Tällä tähdätään siihen, että vaurioiden paranemisesta ja kuolaimen vaikutuksesta saadaan lisätietoa.

Hippos kertoo, että otanta tullaan keräämään alkuvuoden 2022 aikana, ja tutkimuksen on määrä valmistua ensi vuoden aikana. Tutkimuskokonaisuuteen kuuluu myös eläinlääkäri Mirjami Anttilan aikaisemmin keräämä, yli 700 hevosen suututkimuksen aineisto, josta valmistellaan lisensiaatin työ uuden tutkimuksen ohella.

”Suuvaurioita on tutkittu maailmallakin, mutta niiden paranemista ja kotitallilla tapahtuvan käsittelyn vaikutuksia ei juurikaan. Käytämme tutkimuksessa samaa asteikkoa kuin eläinlääkäri Kati Tuomola, jotta tutkimustieto on parhaalla tavalla yhdistettävissä. Jatkotutkimus antaa arvokasta lisätietoa esimerkiksi kilpailukieltoaikojen keston määrittämiseksi suuvaurioiden yhteydessä”, tutkimuksessa mukana oleva Anu Penttilä Helsingin Yliopistolta kertoo tiedotteessa.

Jokaiselta toimijalta tarvitaan tekoja

Hippos sanoo, että suuterveyden parantaminen ja hevosten hyvinvointi vaativat jatkotutkimuksen, valvonnan ja ohjeistuksen lisäksi jokaisen hevosalan toimijan tekoja.

”On meidän hevosihmisten vastuulla huolehtia hevosten hyvinvoinnista ja puuttua epäkohtiin. Hevosten hyvinvointi lähtee meistä ihmisistä: siitä, miten opetamme, käsittelemme ja ohjastamme”, Kauhanen sanoo tiedotteessa.

Tala toteaa, että jokaisen ravihevosen suun tila on tarkistettava säännöllisesti.

”Kati Tuomolan ja tietokirjailija Nina Mäki-Kihniän toteuttama Ravihevosen suuterveyden opas tarjoaa selkeät ohjeet hevosen suun tutkimiseen. Jos pieniäkin vaurioita ilmenee, on käännyttävä suuterveyteen erikoistuneen eläinlääkärin puoleen. Yhdessä eläinlääkärin kanssa voi parhaiten arvioida esimerkiksi kuolaimen sopivuutta ja tehdä tarvittavia muutoksia varusteisiin”, Tala muistuttaa.