Uutiset

"Ruotsalaista diskuteerausta kehiin"

Stiina Ikonen

Kuka: Hippoksen hallituksen uusi ehdokas Juha Wikman, 63, eläköityvä yrittäjä. Luottamustehtävät: Nylands läns Hästavelsbundin hallituksen jäsen, Loviisan Oriyhdistyksen pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja ja jäsen, Suomen Hippoksen valtuuskunnan jäsen

Sinulla on vahva kesäratatausta Loviisasta, sekä mikin varresta että johtokunnasta. Miten tärkeä on kesäratojen merkitys ravikentässä?

”Kesäradat ovat sellainen matalan kynnyksen hevoskilpailupaikka, eräänlainen raviurheilun näyteikkuna sekä kilpailijoille ja uudelle yleisölle. Ongelma on tietenkin, miten saataisiin kesäradoille tulleet uudet ihmiset myös maakuntaradoille. Kesäradoille jaettavat tuet ovat nyt kohdillaan peliyhtiön ja rahoituspohjan muutoksen takia. Kesäradat saivat vähennettyä takamatkaansa rahoituksessa. Minusta tuet ovat siihen työpanokseen ja julkisuuskuvaan suhteutettuna vähintään kohtuulliset.”

Miksi haluat vaikuttajaksi Hippoksen hallitukseen?

”Koska minulla on hätä raviurheilun tulevaisuudennäkymisestä. Itselläni on markkinoinnillista työkokemusta ja näkemystä kuluttajamarkkinoinnista. Ilman markkinointia ei pärjätä kilpailussa vapaa-ajasta.”

Keskusjärjestön keskeisimmät tehtävät?

”Keskeisimmät ovat alan kokonaisvaltainen kehittäminen ja ohjaaminen sekä tietojärjestelmien ylläpito. Eniten petrattavaa keskusjärjestöllä on kokonaismarkkinoinnissa ja pitkäjänteisyydessä. Aiemmin alalla ei ollut strategiaa, joten on vaikea asettaa maalia, jos ei ole strategiaa. Hippoksen tietojärjestelmät ovat kilpailukykyisessä kunnossa muihin ravimaihin nähden, siinä on onnistuttu.”

Kolme haastetta tulevina vuosina koko hevosalalla?

”Yleisö, yleisö ja yleisö. Se vaikuttaa kaikkeen. Maakuntaratojen tilanne on kaikkein huonoin eikä siihen ole yhtä taikatemppua. Jotta saadaan yleisöä, pitää nostaa raviratojen palvelutaso 70-80-luvuilta 2020-luvulle. Ihmiset vertailevat, missä viettää aikaansa ja missä ympäristössä. Eivät he lähde huonompaan paikkaan, vaikka siellä olisi hienoja hevosia.”

Entä raviurheilun päätöksentekosysteemi, onko se nykyisellään notkea?

”Kehittäisin sitä sillä tavalla, että saataisiin asioiden valmistelu laajemmalle pohjalle niin, että päättäjätkin voisivat olla mukana valmistelussa. Mikään ei etene ilman hallituksen esityksiä ja valtuuskunnan päätöksiä. Siksi valmistelun pitäisi tapahtua enemmän hallituksen ja valtuuskunnan kesken. Lisäksi kaipaan ruotsalaista diskuteeraamissysteemiä. Käskyttämällä tämä ala ei toimi.”

Kun puhutaan, että hevonen on keskiössä, mitä se sinulle tarkoittaa?

”Hevonen on se vahva eläin, joka kiinnostaa ihmisiä. On helppo lähestyä sen kautta. Eläinten käyttämistä on alettu kyseenalaistaa, ja niitä ryhmiä pitäisi saada mukaan keskusteluun. Esimerkiksi siitä, mikä on piiskan merkitys ja miltä se näyttää. Meidän pitää muuttua ympäröivän yhteiskunnan mukana, ei voida vain olla erillinen saareke ja toimia omilla säännöillä.”

Mitä ravien näkyvyydelle pitäisi mielestäsi tehdä?

”Ei me olla tarpeeksi esillä, näkyvyys on huono. Printtilehdistössä ravit ei näy alan lehteä lukuun ottamatta, ja televisiosta laji on hävinnyt kokonaan. Se ongelmallista, kun televisioon ei pääse kuin ostamalla rahalla ohjelma-aikaa.”

Onko sinulla ajatuksia siitä, millä vaikuttaa hevospulaan?

”Raveja ei ainakaan pitäisi mennä vähentämään, se on meidän julkisivu. Ratojen pitää ansaita ja ne pystyvät ansaitsemaan vain niinä päivinä, kun on ravit. Ohjatusti voisi vähentää lähtöjen määrää ja ehkä ohjata kilpailutarjontaa enemmän tasoitusajoihin. Niiden kautta kilpailumahdollisuuksia pystyttäisiin tarjoamaan laajemmalle hevosmäärälle. Jos vähennetään vaikka 10 lähdöstä 8 lähtöön, ravien määrä pysyy samana mutta laskennallisesti voidaan ja pitääkin nostaa 25 prosenttia palkintoja.”

Milloin olet viimeksi pelannut totoa?

”Jaa-a. Riihimäellä pelasin kimpan omaa hevosta, Liipan Toivoa. Ei se pärjännyt, kun tuli suoraan tauolta.”

Millaisen äänisaaliin ajattelit noukkia torstain kokouksesta?

”Riittävän.”